Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Reductio ad Prunarium

În loc să umplem programa școlară cu tot felul de tâmpenii, de la religie la matematici avansate, poate ar fi cazul ca în clasa a 9-a, când oricărui român i-au crescut flocii, să i se predea niște principii de bază despre cum ar trebui să se comporte în societate. Unul din aceste principii se numește Reductio ad Prunarium și funcionează în felul următor:

Bă, tu știi că noi am trimis un om în Cosmos? Tu înțelegi ce rară e această onoare? Înțelegi că poporul ăsta a trimis un om în Cosmos? Bun, și-atunci de ce asculți manele / nu vrei să-ți vaccinezi copilul / faci sex fără prezervativ / crezi tu că instalația electrică din maternitatea Giulești se poate repara cu o sârmă?

dumitru-prunariu-in-cosmos Foto: Român în Cosmos servind masa / sursa

E ca în jocurile ălea pe calculator, când ai atins nivelul de civilizație de mers în cosmos, nu mai ai cum să pierzi.

Principiul ăsta se poate aplica și extinde la orice și înseamnă că nu ar trebui să găsim scuze pentru orice „meah, e greu, nu se poate, așa suntem noi românii”. Mori în aer! Nu suntem așa. E-adevărat că e plin de idioți iresponsabili, dar asta numai pentru că nu au fost educați cum trebuie.

Să exemplificăm cu fostul ministru de externe Titus Corlățean. Sunt convins că în trei sferturi din deciziile luate în consiliul de miniștri de externe al UE nu era lăsat să voteze pentru că nimeni nu-l credea că e ministru, el arătând mai degrabă a zugrav.

asemanarea e izbitoare

asemanarea e izbitoare

– Bă, ce cauți aici?
– Păi sunt ministrul de Externe al României
– Bă, ne lași? Țara aia nu l-a dat pe Nicolae Titulescu, unul din președinții Ligii Națiunilor?
– Ba da.
– Și ce, între timp vrei să ne spui că au uitat românii gazele deschise și s-au prostit toți, până la ultimul, de te-au trimis pe tine aici? Meri și ia țigări și nu mai comenta.

Se poate face pe orice domeniu chestia asta:

– Nu vă supărați, de la dumneavoastră din țară e ăla, Paulescu, tipul cu insulina?
– Da.
– Și-atunci de ce căcat, pentru numele lui Iisus Țestos, aveți spitalele ălea?

Sau…

– Hei, știai că Henri Coandă, ăla cu  motorul cu reacție, e din România?
– Da.
– Și-atunci cum îți permiți să spui că Dacia 1300 e o mașină ok?

Sau…

– Nu vă supărați, sunteți din Moinești?
– Cam da.
– Exact ca Tristan Tzara, tipul care a inventat un nou curent literar?
– Da.
– Și de ce arată orașul ca pe vremea lui, vreți să vă răzbunați?

Sau…

– Domnule Oprescu, știați că în România s-a născut și a lucrat Constantin Brâncuși, unul din cei mai mari sculptori ai lumii?
– Da.
– Și-atunci de ce ați pus statuia aia cu Traian cu un câine în brațe. Sunteți cumva bolnav mintal?

Și tot așa, exemplele ar putea continua la nesfârșit. Ca concluzie, nu, nu mai există scuze. Poate, dacă am fi avut educația asta n-am fi avut parte de madame de-alea, ca ambasadoarea noastră la ONU, Maria Ciobanu, care spunea că muierile din România, deși au studii superioare, „nu au aptitudinile necesare pentru a participa la viața politică dură”. Da pisi, s-a văzut pe tine, au șters ăia pe jos când au văzut ce tută ești. Dar nu sunt toate așa. Nu toți suntem așa.

28 Comments

 1. oreste

  pe acelasi principiu: ba, stii ca Steaua a castigat Cupa Campionilor Europeni acum 30 ani ? stii ce rara e performanta asta, de o sarbatorim si acum ? mars si pune mana pe minge

  • Oreste, e hent daca pui mana pe minge. Ete de aia am castigat noi doar o data Cupa Campionilor Europeni :))

  • eftimie

   Da, știi că Steaua a câștigat CCE acu 30 de ani? Și-atunci cum îți permiți să spui că Tănase e fotbalist? De ce lăsați magazionerul să joace la voi în echipă?

 2. sebi

  ce ar fi sa nu ne mai comparam cu alti conationali care nu au avut succes pentru ca erau romani? Ce a realizat Prunariu e similar cu ce realizeaza altii acum in diferite domenii, Interkosmos era un program sovietic si multi cobai au murit pana sa fie concretizat. Si ai niste fracturi logice: sa nu mai predam matematici avansate? iar tu il dai exemplu pe Prunariu care e cosmonaut, makes sense. Apoi ce legatura au manelele cu iq-ul mic? Probabil ca nu ai lucrat cu copiii, daca pui presiune pe ei nu o sa ai realizarile pe care le urmaresti, greseala asta o fac unii parinti intelectuali, care incearca sa isi sculpteze un super om in loc sa descopere pas cu pas copiul lor.

  • eftimie

   Moșu, ai o fractura logica foarte mare dacă insiști să predai matematica avansată în clasa a 9-a. Sau într-a 12-a. Te piși în ele limite și integrale trebuie să fii bolnav să crezi că cineva ar trebui să învețe asta la liceu.

  • sebi

   ele fac diferenta intre cei cu iq normal si mediu, dar probabil tu stii mai bine, cum vrei sa se faca diferenta intre copiii super-dotati intelectual si cei care vin sa faca parada de haine? Pregatirea pentru facultate nu incepe din anul 1, la fel cum pregatirea pentru locul de munca nu se face dupa ce termini facultatea.

  • Jordan

   @Sebi – correct, d-aia merg toate brici la noi, ca-i omoram in liceu si ne relaxam in facultate, cand atunci ar trebui sa tragem de ei, ca atunci se specializeaza. In fine.

   • Ioana

    @Sebi…sau de aia avem agramati in facultati si printre colegi ca au luat bacu la romana:(…eu am o recomandare…cumparati-va niste manuale de-a 8-a si lecturati-le la o bere…iti vine sa inghiti sticla!!!!!! Voi stiti ca, doar un inofensiv exemplu, intr-a 5-a amaratii de 10 ani invata despre PUZ:((((…

  • tudor

   @sebi: In liceu, la chimie am invatat (cica) lantul de deactii pentru sinteza aspirinei.
   Nu mi-a folosti la nimic reactia aia. Sa-i f.t in c.r cu chimia lor. Daca ma invatau cum sa fac amyl nitrit eram mai castigat.

 3. Alex Deva

  Mi-a plăcut ideea din titlu, și m-am amuzat de articol, păcat însă că nu românii l-au pus pe dl. Prunariu în spațiu, ci sovieticii. Meritul nostru a fost doar că ne-am trezit în pactul de la Varșovia. Soiuz-40 a fost ultima misiune din programul Intercosmos, în care sovieticii s-au dat mari că au trimis în spațiu cîte-un erou din Cehoslovacia, Polonia, Germania de Est, Ungaria, Vietnam, Cuba, Mongolia, RSR, India, Siria și Afganistan — iar cîte doi tovarăși din Bulgaria și Franța.

  Meritul e al domnilor Prunariu și Dediu că s-au calificat pentru program, dar “poporul ăsta” n-a avut această “onoare”, ci mai degrabă i s-a comunicat de la Moscova să producă doi cosmonauți până-n ianuarie 1981, or else. Dacă Afganistanul și Mongolia au putut, trebuia să putem și noi.

  Nu vreau să pornesc o discuție despre cît de relevantă a fost misiunea Soiuz-40 pentru spiritualitatea românească, și am doar respect pentru familia Prunariu, doar mă leg de niște detalii, cum îmi stă în fire 🙂 simțiți-vă liberi să nu mă luați în seamă.

  • eftimie

   Nu contează cum. Am ajuns, am ajuns. Restul sunt detalii. Plus, cariera ulterioară a lui Prunariu arată că n-a ajuns chiar din îmtâmplare, omul ăla se pricepea la unele chestii.

  • Alex Bucuresti

   ‘Nu contează cum. Am ajuns, am ajuns. Restul sunt detalii.’
   Ai inteles, bai, Alex din Deva? Vii tu repede cu context si detalii. Detaliile sunt cacao, bai, Deva. Nu conteaza cum si de ce am ajuns. Mai bine faci ceva sa te pricepi si tu la unele chestii ca asa suntem noi romanii adevarati, care nu vrem limite si integrale: il stim pe unul care se pricepe la chestii.

 4. Iedi

  “- Nu vă supărați, sunteți din Moinești?
  – Cam da.
  – Exact ca Tristan Tzara, tipul care a inventat un nou curent literar?
  – Da.
  – Și de ce arată orașul ca pe vremea lui, vreți să vă răzbunați?”

  tu nu pricepi, noi vrem sa conservam perfect (dar absolut perfect) in timp zona aia pentru a putea reproduce conditiile socio-economico-culturale de atunci pentru a stimula aparitia unui noi Tristan Tzara

 5. – Eşti din Braşov, oraşul ăla care cândva a construit unul dintre cele mai bune avioane de vânătoare din lume şi care acum face elicoptere pt Royal Air Force?
  – Dap, şi sunt mân…
  – Şi-atunci de ce vă căcaţi pe voi de peste 10 ani ca să faceţi un aeroport acolo?

 6. Moldoveanca

  Da-te jos de pe piedestal si priveste realitatea in fata: romanii care au realizat vreodata ceva in lumea asta au fost 1. plecati din tara sau 2. educati si traiti ani intregi in alte tari sau 3. pur si simplu s-au trezit in niste imprejurari favorabile, ca domnul Prunariu si URSS.

  Adica pana mea, si pe mine daca ma izbeste milionul de dolari peste moaca probabil ca reusesc sa-mi depasesc lenea cronica si ma agat cu dintii de el. Dar nu asta inseamna realizare, inseamna doar noroc chior.

  Romania este ca o fata frumoasa si proasta. Are noroc pentru ca-i frumoasa si i se deschid niste usi din cauza asta. Dar nu stie sa profite de noroc

  Nu am zis ca Prunariu nu este un om de valoare ci doar ca daca se nastea cu 20 de ani mai tarziu ar fi ramas doar cu valoarea, nu si cu titlul de primul roman in spatiu.

  • eftimie

   Nu mă dau jos de pe piedestal că acolo voi nu ați citit nimic niciodată. Dacă tot cobor, o să iar bustul Anei Aslan și o să-ți dau cu el în cap. Doar așa, ca exemplu. Chiar și Titulescu a făcut ceva în viață în afara țării you ignorant fuck.

  • sebi

   Sa iti arat ce inseamna valoarea in Romania de azi? cauta pe net Gaurean Grigore, e un pictor, artist, sculptor, care traieste in saracie desi a pictat peste 1000 de tablouri la viata lui.

  • eftimie

   Caută pe net Alexandru Tomescu.

 7. City Planning

  – Sunteţi cumva din oraşul în care s-au născut, printre alţii, marele fotograf de renume mondial Brassai (Gyula Halász), marele inginer constructor Ioan Baiulescu, eminentul om de ştiinţă şi artă, inginerul aeronautic Ioan Gârneţ, renumitul inginer Iosif Şilimon, marii arhitecţi Hans Bartesch, Christian Kertsch şi Albert Schuller, sau fiul ultimului – Günter Schuller, promotor al monumentelor istorice braşovene şo laureat al premiului Herder în anii 80? Sunteţi cumva din oraşul în care a fost primar în cea mai dificlă perioadă (1941-1944) titanicul săcelean, doctor în economie N. G. V. Gologan, al cărui fiu, inginerul Gelu Gologan a fost cel mai reputat specialist naţional în sisteme de pârtii de schi şi ai cărui nepoţi, născuţi tot la Braşov, sunt unul preşedinte al Societăţii Matematice Române şi altul inventatorul primului avion electric din lume?
  – Mda, da…
  – Atunci de ce Tâmpa-mea primul bulevard construit în Braşov din 1972 încoace şi inaugurat în 2013 a primit numele ministrului comunist stalinist şi scriitor pupincurist-politic Zaharia Stancu?
  – Păăăi…
  – Aţi umblat cumva desculţ până la vârsta de 7 ani?

 8. – Sunteţi din ţara care l-a dat pe Dumitru Stăniloae şi scrieţi “Iisus Ţestos”?!…
  – Da, dar…
  – Nici un dar, de aceea trebuie menţinută religia în şcoli, ca să aibă copiii aceştia o şansă măcar în viaţa viitoare!

  • eftimie

   – Confesorul dvs a turnat la Securitate?
   – Da.
   – Și-atunci de ce… lasă. E bine și-așa, noi să fim sănătoși, Doamne-Ajută!

 9. Nic

  Hei, domnu’ Eftimie, asta e din categoria “răutăcizme”. Au fost preoți turnători la Securitate, dar nu toți… nici măcar majoritatea! Ca să nu mai vorbim de confuzia dintre credință și cult!
  Cât despre articol în sine, mii de mulțumiri. Balsam pentru suflet !

  • Mamata12

   Eu zic ca aproape toti si…mai zic ca, peste 80% din preotii sau staretii care au prins vremurile alea sant fosti securisti…

 10. Gigi

  Iar intram pe nationalisme desuete ? Ce merit are Romania sau tu, sau eu ca Brancusi sau Tzara au fost niste indivizi extrem de talentati ? Avem noi darul asta sa le furam laurii altora, sa ne “simtim mandri ca suntem romani” printr-o alianta proiectata fortat asupra altora.
  Singurele lucruri in comun ca popor sunt ca suntem frustrati, incuiati, rasisti.
  Daca vrei sa te simti mandru, realizeaza ceva pe cont propriu. Nu pe pula lui Brancusi. Tu nu esti Brancusi, tu esti pielea pulii care are un blog obscur. Si faptul ca esti roman nu o indulceste cu nimic.

 11. corcodusul

  -Sunteti din tara aia care a dat o multime de oameni de valoare?
  -Da, dar apoi au venit comunistii, i-au exterminat si au instituit un sistem de valori rasturnat, valabil pana in ziua de astazi. Acum, cu cat esti mai prost, cu atat ai sanse mai mari sa ajungi in varf.

 12. Da si nu.

  In general sunt de acord cu iritarea ta in fata lipsei de educatie si a unui sistem de valori competent, dar cred ca exemplele data nu sunt cele mai stralucite.

  Cum se comporta unul in societate, ar trebui sa fie treaba familiei, si ar trebui sa existe aceste deprinderi pana la 7 ani. In scoala treaba orelor de dirigentie era sa continue educatia sociala, adaugand informatii relevante momentului social, gen folosirea prezervativelor, importanta votului sau a vaccinelor.

  Societatea umana e complexa si relatiile intre diverse elemente nu sunt atat de simple cum dai de inteles in articolul de mai sus. Prunariu a ajuns in spatiu, este un lucru demn de luat in seama, dar este o victorie la nivel diplomatic international a lui Ceausescu mai mult decat o realizare personala a cosmonautului. Cum nu e o realizare personala vizita in spatiu a catelei Laika, sau cum nimeni nu considera Sputnik o realizare exceptionala a inginerului X. Programele astea, gen Apollo, aveau si inca au o considerabila valoare de imagine si dl. Prunariu a fost un actor in treaba asta (din nou, fara sa vreau sa ii stirbesc valoarea si munca personala).

  Titulescu, Paulescu, Coanda, Tzara, Brancusi sunt din nou exemple foarte bine venite si toti ne-am bucura sa avem mai multi, dar introducerea lor in discutie nu are sens. Genul asta de persoana e exceptional, si nu toata lumea este sau are tendinta sa fie exceptionala. Majoritatea oamenilor nu e exceptionala, e mediocra. Asta e o realitate in Romania si oriunde in lume. Antropologic vorbind oamenii nu sunt ganditi sa fie exceptionali, sunt creati sa fie mediocrii. Mecanismul de supravietuire ii impinge sa faca minimul de efort pentru maximul de rezultate. Ca sa ai rezultate exceptionale, trebuie sa ai o motivatie si sa suferi mai mult decat e nevoie. Si ca atare lumea nu o face.

  Un ultim comentariu despre integrale si derivate. Eu cred ca trebuie sa le inveti in liceu. Si sunt unul dintre cei 99% care dupa liceu nu au mai folosit niciodata o integrala si acum chiar am uitat cum se rezolva. Dar inca cred ca trebui sa le inveti, pentru ca procesul de invatare si de stimulare a creierului nu e linear, iar lucrurile pe care le inveti, precum integralele, servesc si unui alt scop didactic: iti pregatesc creierul pentru asocieri logice la un nivel mai inalt decat 1+1 =2. Programele pedagocice au in spate considerente mai complexe decat valoarea materiei in sine. E exact ca in problema cu pescarii, cand il inveti pe unu derivate, nu ii dai doar pestele matematicii, il inveti sa gandeasca si asta o sa il ajute toata viata.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by Anders Norén