Ready Player One e un film pentru copii

Băi, eu aș vrea la fel cum sunt filme pe care scrie „nerecomandat minorilor” să fie și avertismentul ăla cu „filme nerecomandate adulților”. Am stat două ore jumătate în sală trebuind să-mi repet în cap la fiecare 5-10 minute „calmează-te, e un film pentru copii, calmează-te”, la fiecare fază ce mi se părea cretină sau penibilă.

Steven Spielberg e trecut ca regizor, dar filmul e făcut, vizibil, de mai multe persoane, una dintre ele fiind Spielberg, cealaltă fiind Chris Columbus. Cel mai vizibil e la scenele de acțiune care sunt uluitor de proaste, aveai impresia că e Pixels 2. Chiar la început e o scenă atât de haotică și proastă că sunt convins că n-a făcut-o Spielberg. Și nu, nu merge scuza că omul nu regizează CGI, e chiar primul care a adus CGI-ul profi într-un block-buster și chiar știe să facă scene de acțiune, cea mai bună dovadă fiind Indiana Jones. Doar că aici cred că omul pur și simplu nu a fost interesat decât de banii pe care o să-i scoată. Nu e ca și cum regizorii șmecheri nu fac filme pentru copii, de exemplu Guillermo del Torro, ăsta ce a luat Oscarul pentru spin-off-ul de Hellboy cu Abe Sapiens, are un serial pe Netflix, Trollhunters, care este superb. Și Cuaron a regizat unul din cele mai bune Harry Potter-uri, deci, se poate.

Filmul spune povestea unui tânăr pe nume Wade Watts, care trăiește într-un viitor format din oamenii care au crescut doar cu pop-culture din anii 80 – 96, drept urmare cel mai popular lucru de pe planetă este un joc virtual în care poți să te bucuri de toate aceste referințe. Este nostalgia porn, iar sub asta este un film pentru copii, în care acest Wade trebuie să obțină trei chei care i-ar da accesul la un Easter Egg, care la rândul lui îi dă dreptul de proprietate pe tot jocul. De partea celaltă este corporația rea, formată din adulți, de fapt din director Krennic, ăla din Rogue One, care vrea să pună mâna pe joc ca să bage mai multă reclamă în el și să scoată mai mulți bani pentru acționarii corporației sale. (Chiar, oare cum s-o simți Ben Mendelson, știind că e cunoscut publicului larg din două filme cu „One” în titlu, la final). Dacă treci cu vederea scăpările de montaj, editare și faptul că Spielberg doarme, povestea e drăguță, este practic un film de aventurii cu și pentru copii, cu toate elementele specifice: unirea găștii, eroul principal care se îndrăgostește de eroina principală aproape din prima, ea care-i dă cu flit la început dar începe să-i placă de el și ăsta nu pricepe, comic relief-ul, copilul mult mai isteț decât vârsta lui, publicul care se bucură la victoria eroilor pozitivi, finalul în care toată lumea e fericită, poliția care ajunge exact la timp, „the real treasure is in your heart” etc. Actorii sunt simpatici, se potrivesc bine în rol, totul se întâmplă așa cum te aștepți să se întâmple, dacă tăiau vreo jumătate de oră din el ar fi fost un film perfect pentru targetul propus.

Totodată am impresia că e făcut un pic cam târziu, dacă îl făceau acum 3 ani ar fi rupt la cinemauri, acum suntem deja saturați de Guardians of the Galaxy, Stranger Things și, la capitolul filme care par făcute în anii ‘80, de excelentele Logan și Thor: Ragnarok.

E bazat pe cartea cu același nume, apărută în 2001, și din ce am înțeles, cartea este mult mai bună și mai serios făcută decât ăsta.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

5 thoughts on “Ready Player One e un film pentru copii

 1. Georgiana

  Ai uitat să zici de narațiunea din off care se repetă pentru cei din public care au uitat backstory-ul protagonistului :))

  Reply
 2. krossfire

  Bai, deci ai un typo aici:

  “Nu e ca și cum regizorii șmecheri nu fac filme pentru copii, de exemplu Guillermo del Torro, ăsta ce a luat Oscarul pentru spin-off-ul de Hellboy cu Abe Sapiens, are un serial pe Netflix, Trollhunters, care este superb.”

  Stai că ți-l rescriu eu:

  “Nu e ca și cum regizorii absolut supraevaluați nu fac filme pentru copii, de exemplu Gillermo del Torro, băiatul ăla care a regizat aproape două filme bune, are un serial pe Netflix, Trollhunters, care chiar arată că e capabil să scrie povești, când nu salivează din spatele mesei de montaj.”

  Reply
 3. conspicuous

  A fost fun cartea, nu are vreo mare valoare literara dar e fun, filmul a fost prost si mult schimbat față de carte.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *