Cartierul General

Randevu cu Chef Scărlătescu

„Băi, poate aveți ceva de discutat și eu vă întrerup”, zise Chef Scărlătescu făcând exact asta, întrerupându-mă pe mine și pe un coleg dintr-o discuție. E drept, avea ceva dreptate, noi eram invitați la o discuție „informală” la Berăria H, unde urma să aflăm ceea ce știam de pe afișele din București de mai bine de două săptămâni. Că e bucătar acolo.

Atâta doar că tipul a fost exact ca personajul care-l interpretează, cel de hoț de mașini din Germania, povestind amuzat cum ar sări el la bătaie dacă-i critică cineva mâncarea, și că dacă ăia de la masă sunt mai solizi îl știe el pe unul Sică care e cât ușa și bate de îndoaie. Acu’ vreo 10 ani m-aș fi enervat la golănismele astea de cocalari de București, acum am și eu o vârstă și nu mai sunt impresionat de toate puțoielile. De-aia nu-l băgam în seamă.

No, știu că e mișto și interesant pentru treningarii de capitală genul ăsta de discurs. Cum am fost crescut la oraș, de-ăla real, am auzit glumițele astea de muncitori IMGB pe la prietenii lu’ taică-miu, la cârciumile obosite de cartier și nu mai au prospețimea de altă dată. Genul de om care bea Fanta amestecată cu Cola ca să-l întrebi „de ce bei Fanta cu Cola amestecate? – Că așa se bea în Germania”. Pentru că de unde să aduci mașini fratele meu, din Italia? Italienii sunt neserioși.

Dar nu e totul negativ. Tipul e simpatic, în felul lui, și chiar nu se supără cât e luat la „caterincă”. Sunt convins că n-a bătut în viața lui nimic în afară de fasole. A băgat în meniul de la Berăria H un burger imens, mai mare decât ce arată în pozele lor, ceea ce mi se pare un plus pentru orice cârcimă. Și nu crede că micii ar trebui mâncați cu muștar, că a fost el odată la niște filmări cu echipa și au cumpărat parizer cu muștar și râgâiau îngrozitor și puțea asemenea.

În fine, știu că există oameni care mănâncă micii fără muștar la fel cum știu că există vegani. Dar asta nu înseamnă că și au dreptate.