Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

S-ar putea să fii român dacă scrii despre asta fără să fi citit și tu câte ceva

Apăruse recent pe net o chestie cu „S-ar putea să fii român dacă…” în varianta „imagini cu tricolor”, ca o continuare la glumița aia făcută de băieții nervoși de la Cluj. Și asta, ca și aia, de o naivitate cruntă, bună pentru domnii care sparg semințe cu bere Bucegi, nu pentru intelectualii care sparg semințe cu Paulaner.

sursa foto: Apotolii Dreptatii.

sursa foto: Apotolii Dreptatii.

Una din chestii era cu „dacă pui apă în vin”. Păi băi băieți, vinul s-a băut multă vreme cu apă în el, de la greci și romani încoace. Ca să nu fie praf de beți toată ziua îl amestecau cu apă. În perioada medievală, cine n-avea bere, inclusiv în Românica unde nu e o tradiție cu bere, se bea vinul cu apă. Era și o proporție ideală, 4 părți apă, o parte vin. Și iau și altele, la rând, așa, la întâmplare:

„Folosești Google ca să pui un diagnostic” – La americani se zice WebMD și e cam același lucru, măcar din dr. House să fi înțeles ceva.

„Spălatul pe ca îți ia o jumătate de zi” – E valabil pentru femei și e o glumă veche de pe vremea romanilor.

„Păstrezi apa murdară din baie pentru a o folosi la WC” – Asta e o chestie de săraci, mai uită-te un pic ce se întâmplă prin lumea largă.

„Îți cumperi alcool și țigări pe bonuri de masă” – Ai auzit de „food stamps”. Ia gugălește un pic treaba să vezi ce cumpără săracii și prin alte țări.

„Maică-ta are un album alb-negru cu tine în curul gol sau pe oliță”. – Toate mamele au poze cu copiii lor, mamele noastre aveau aparate de fotografiat alb-negru, hipstere, e ca un filtru de-ăla mișto de instagram.

„Crezi că cea mai bună bere se produce la noi deși e ambalată la PET” – Fă o tură prin Germania prin orașele mai mici și vei rămâne surprins de câți zic că au cea mai bună bere la damigene de doi litri.

„La 35 de ani mama încă îți mai cumpără chiloți” – Așa e când trăiești cu femei în preajmă, dacă nu îți cumpără mama îți va cumpăra soția.

„Numești salată boeuf un amestec de legume” – Află chestii uimitoare despre „Salata rusească” înainte să crezi că noi am inventat salata boeuf și oina.

„Ești de părere că treningul se poate purta la absolut orice eveniment” – Cocalari sunt peste tot pe planetă, din Asia în America de sud.

„Pleci de la hotel cu o amintire: un săpunaș, un prosopel, so scrumieră” – De-aia e bine să mai ieși prin lume să știi că nu mai sunt săpunuri de-alea de furat de 20 de ani. Sunt atât de mici că le termini înainte să poți să pleci cu ele. Și, doi, în topul turiștilor care fură cel mai mult din hoteluri românii nu apucă nici măcar cupa Inter-Toto.

„Bei vin cu cola” – Să mori tu, bine ai venit pe o planetă unde toată lumea amestecă toate băuturile.

„Spui că îți cumperi cafea de la tonomat” – Știi cum e, în funcție de locația tonomatului de cafea, e acceptat și ăsta.

„Îți pui copilul să înjure și să zică Forza Steaua înainte să-l înveți alfabetul” – Pentru că România este singura țară din lume cu echipe sportive și suporteri imbecili.

„Ți-ai lipit abțibilduri cu actorii din Beverly Hills pe mobilier” – Pentru că, da, serialul ăla a fost difuzat exclusiv în România. La fel și abțibildurile.

„Iei cu pâine până te saturi” – Sau cu orez, ca în alte galaxii. Obiceiurile alimentare sunt aceleași dacă ești sărac. Sau incult și faci sociologie pe internet cu poze cu tricolorul.

PS. Nici măcar afirmația din titlu nu este corectă. Provinciali ai planetei sunt peste tot.

Share links: | | Din aceeași serie au mai apărut: |

© 2020 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.