Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

De ce se nu prea se construiesc chestii în țara asta

În Brașov, deasupra mea stăteau niște oameni. Au stat așa, cu doi copii, fără probleme, vreo 20 de ani. După care au vândut, s-au retras mai la Ghimbav într-o căsuță frumoasă, și în locul lor s-a mutat un gospodar.

Acest gospodar renovează apartamentul de vreo trei ani încontinuu, câteva luni pe vară. În ultimii trei ani lângă blocul meu s-a construit încă un bloc, mai e puțin și încep să vândă apartamentele alea. Are vrep 10 etaje și cel puțin 400 de apartamente în el. Ăia care au lucrat acolo au făcut mai puțin zgomot decât vecinul de deasupra.

Apartamementul nu e mare, e maxim 74 de metri pătrați (arhitecții comuniști erau semi-retardați, de-aia o să vedeți apartamente similare cu balcoane diferite, în cazul meu între etajele 5 și 6). Deci omul a meșterit cam 25 de metri pătrați pe an. Ca să vizualizați, e un pătrat cu latura 5 metri pe 5 metri. Cam cât două locuri de parcare la Mall. Pe an.

În condițiile astea, când un particular cinsit abia poate să dea cu burghiul câteva luni pe an și încă n-a reușit să termine ce face acolo (asta în cazul în care nu e sculptor) cum naiba să visezi la autostrăzi și alte lucruri, la nivel macro? Vecinul ăla sigur lucrează undeva, și are și colegi. Îmi închipui ce productivitate a muncii are acolo, la locul lui de muncă. Ce fel de colegi are dacă niciunul nu e șocat că ăsta revonează de 3 ani.

Ce sunt sigur e că și el și colegii lui și meșterii lui sunt toți convinși că salariile în țara asta sunt prea mici, și că în Germania sunt 3000 de euro și de-aia sunt ăia bogați. Eu sunt convins că dacă renovezi un apartmante 3 ani în Germania te bagă ăia la azilul de nebuni, unde, ca pacient, salariile sunt extrem de mici. Cred.

Poate că ruinele de la Sarmisegetuza nu sunt de fapt ruine. Pur și simplu n-au terminat ăia cetatea de când s-au apucat de lucru și până când Imperiul Roman a ajuns la apogeu. În Imperiul Roman erau salarii mai mari decât în Dacia și poate n-aveau chef comații de treabă.

Share links: | | Din aceeași serie au mai apărut: |

© 2020 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.