Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Practic, JJ Abrams a salvat Star Wars

La fel cum a scos din rahat oboseala de Star Trek are a fost, cel puțin la cinema, formată din filme proaste și foarte proaste. Serios, dacă vrei să vezi Star Trek prost, uită-te la filmele până la ălea după 2000, să vezi cât de slab poate să fie un film SF, cu toată moștenirea rămasă din spate.

Dar Star Wars nu avea o moștenire de doi lei pe cinema, dar avea o super-moștenire de doi lei în fandom. Ca dovadă, Boba Fett, iar George Lucas a înercat să-i mulțumească pe fanii de galerie dându-le, de exemplu, un Boba Fett mai important decât ar merita să fie. JJ Abrams, în schimb, nu e un fan de galerie, un un fan real.

De-aia l-a omorât pe Han Solo. Eu am fost destul de trist când a murit Obi Wan Kenobi, badass-ul original, care a reușit să se impună a super-șmecher din câteva mișcări: a alungat pe ăia din deșert fără bătaie, a tăiat un gagiu care se credea prea viteaz într-un bar, a găsit rapid o metodă să ajungă la Leia, i-a salvat pe oamenii prinși pe Death Star și i-a dat cunoștințele de bază lui Luke. Tare, nu, și toate astea până în actul 2. Han Solo a avut nevoie de trei filme pentru așa ceva.

Dup-aia Lucas, orbit de fanii de galerie, l-a distrus pe Obi Wan Kenobi, toată legenda din jurul lui a fost aruncată la tomberon. La fel ca și legenda din jurul lui Vader.

Abrams nu face greșeala asta, cel puțin nu în filmul pe care îl controlează, îl omoară înainte să fie penibil. Apoi face mici ajustări subtile, dar importante. De exemplu, în primul SW, victoria vine din exterior, Luke cu Han cam rezolvă toată treaba, ceea ce implică că „Rezistența” sunt vai de Steaua Morții lor. Acum nu mai e cazul, de-aia e Poe Dameron cool, că are și Rezistența ceva băieți cu bile, chiar dacă nu sunt șefii la Forță.

Măcar e unul de-al lor în toată treaba asta. Mult mai important decât Leia în trilogia originală, care nu a făcut prea mare brânză. Și-avem și un stormtrooper în poveste, pe negru, pe Finn. Și vedem și perspectiva lui, și cum vrea el să iasă mai bun.

Și cel mai mișto, ne arată eșecul lui Luke Skywalker, care era predestinat la eșec. Doar fanii de conjuctură îl țin minte ca mare erou, eroul trilogiei originale a fost Vader, el l-a omorât pe Împărat. Anakin și-a îndeplinit destinul. Luke era nepregătit când a plecat de pe Dagobah să-și salveze prietenii și nu pare să mai fi avut timp să vină să termine antrenamentul. Era normal să eșueze, așa cum insinuează filmul, normal să-l aducă pe Kylo Ren către partea întunecată atâta timp cât nici el nu era suficient de Jedi când a murit ta-su, cel mai șmecher jedi din Galaxie. Pen’că puțină lume mai ține minte secvența cu peștera!

Cred că lucrurile vor evolua spre o zonă cu mai puțini Mesia, unde Poe devine mai important, Finn devine mai important și victoria finală nu e doar o chestie de noroc și de cât de bine poate să dea aia mică cu sabia laser.

Și cel mai important lucru, și util, pentru Abrams: El avea personajele vechi gata formate, până ne dăm seama că nu ne plac ăștia noi trec câteva filme. Se evită prequelurile, se merge mai departe și se creează personaje noi. Peste câțiva ani trilogia originală nu va fi decât un prequel la filmele astea, iar Solo va fi doar un Obi Wan Kenobi, dar respectat. Pentru că el a fost salvat de George Lucas, care nu l-a băgat în episoadele 1-3, și de Abrams, care l-a omorât la timp.

Asta până apare filmul cu tinerețea lui Han Solo și distruge totul. Sau nu.

12 Comments

 1. radu

  Star trek parca il poti ierta avand in vedere ce bugete mici a avut pe mana, si ce regizori de care nu prea ai auzit, filmele parca sunt in stilul serialului. Disney mai vrea sa scoata ceva cu o echipa de trooperi Star wars, si cu Han solo, imi placea de domnul Ford cand era mai tanar, avea filme foarte bune, cu batranetea le cam da ca al pacino doar sa isi mai plateasca ratele, cand am vazut ce au facut cu indiana jones …. bataie de joc, sa ai bani pe mana, actori buni si tu o dai de gard.

  • Eu Star Trek l-am văzut mai totdeauna ca pe un teatru SF în spațiu. Și filmele par fix aia – o trupă de teatru cu un pic de buget care se joacă de-a chestiile importante.

 2. un_trecator

  Domnu’ Eftimie, va simti ca un crucisator acum? Ca un etalon al criticii de film? Aveti, asa, un sentiment ca sunteti deasupra tuturor, pentru ca ati apucat sa vedeti noul SW cu doua zile inainte de restul “labagiilor”?

  Pentru ca altfel nu-mi explic de ce trebuie sa demonstrati ca sunteti destept si profund discutand singur (sau cu monitorul), analizand lucruri stiute doar de mana de “Alesi”, oferind cu rupere de bascheti fragmente de poveste pe care milioane de prapaditi ajung sa o afle abia maine.

  Sigur, intrebarea mea e retorica. Evident ca aveti un sentiment acut de superioritate si sper ca prostovanii aia de la Forum Film Romania care si-au ales atat de prost invitatii sa dea faliment.

 3. Cip

  Tristule, de ce nu spui ca dai spoilere ? Nici sa te injur nu meriti.

  • eftimie

   Pentru că nu-mi pasă de oamenii care se plâng de spoilere, îi consider inutili.

 4. Ender

  perfect de acord. enervanti astia care zic de spoilere si se plang. bulangiule !

 5. dufu

  Stai dom’le adica vrei sa spui ca un regizor a dat cu subsemnatul la regie atit pentru un Star Trek, cit si pentru ultimul Star Wars????
  Pai asta e sacrilegiu, erezie, vine sfarsitul lumii!

 6. rollaroundinagony

  Mers. Vazut. Ok dar parca nu wow…Trebuie sa-l mai vad o data. Parca un ritm mult, mult prea alert. Prea cu de toate. Ca si mcdonalds, disney isi pregateste viitoarele generatii de clienti. Ma cam indoiesc ca va functiona magia la fel ca pe vremuri. Luke a muncit mult in filmul asta. Greu i-a fost. Bb8 e reusit. A facut un rol excelent.
  In concluzie au chituit, au dat o vopsea si au tunat episodul 4.

 7. rollaroundinagony

  Revazut. Aaand I’ll drop my weapon…filmul e bun.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by Anders Norén