Povestea Panterei Negre (spoilers)

A trebuit să pun aia în titlu pentru că sunt niște oameni care au jurat credință departamentului de marketing de la Hollywood și s-au legat cu sânge să apere această găselniță. Plus că faptul că sunt neplătiți pentru asta îi face destul de furioși.

La începutul anilor ’90 tânărul Erik juca baschet seara în fața blocului în timp ce în apartamentul de deasupra se petrecea o dramă. Monarhul absolut al unei dictaturi africane – regatul Wakandei – tocmai îl ucidea cu sânge rece pe tatăl său. Auzise numeroase povești de la tatăl său despre această frumoasă țară, necunoscută albilor, despre tehnologia ei evoluată și felul cum n-o împărțeau cu lumea. Tatăl său furase o parte din materialul care asigura succesul micii națiuni, o piatră filosofală numită „vibranium”, bună la orice, de la fertilizator de plante la făcut perdele, în speranța că o va împărți lumii întregi, pentru a o face mai bună, inclusiv pentru negri.

Atunci micul Erik și-a jurat să facă dreptate în lume, să răzbune moartea tatălui său și să aline suferința confraților săi negri, care trăiesc tot în sărăcie, în timp ce o elită indiferentă se bucură de toate avantajele.

Pentru toate acestea însă trebuie să se lupte cu fiul regelui criminal, un tip pe nume T’Chala, un criminal însetat de sânge care tocmai s-a întors dintr-o misiune în care l-a ajutat pe cel mai retardat om din lume, Tony Stark, să distrugă Avengerii. T’chala își neglijează poporul pentru a întreprinde personal expediții de „extraordinary redition” în lume (chestie considerată de ONU crimă împotriva umanității), beneficiind de un costum supertehnologizat realizat din același material minune, special pentru alteța sa. Într-o primă fază acest dictator sângeros este învins în luptă dreaptă de Erik și, în baza legilor interne ale țării, acesta din urmă devine rege ca în orice altă dictatură africană.

Tot ca în dictaturile africane de succes, T’Chala pornește un război civil, primind și sprijin din partea CIA, care a supravegheat mai toate acțiunile sale încă de când a ajuns rege al țării, în urmă cu două zile. După numeroase victime omenești, printre care colaboratori ai fostului regim criminal condus de tatăl său, T’Chala reușește să-l rănească mortal pe Erik. Acesta preferă să se sinucidă decât să trăiască într-o astfel de lume și cere să fie aruncat în ocean, să-și găsească mormântul alături de frații și strămoșii lui ce au fost răpiți din Africa și vânduți în coloniile americane.

În epilog aflăm că regele T’Chala susține un discurs la ONU unde arată deschiderea țării sale către exterior, și promite albilor că va împărtăși din experiența sa lumii întregi (experiența sa se reduce la două războaie civile în decurs de câteva săptămâni). Din ce am văzut din trailerul Avengers Infinity War, sângerosul dictator african va fi prezent și în acest film, cum altfel decât ajutând un terorist căutat internațional, dezertorul american Steve Rogers (ex-căpitan în armata SUA). Wakanda este, dealtfel, un refugiu pentru teroriști internaționali, și asociatul lui Rogers, un criminal de război și asasin al guvernului rus numit Bucky Barnes primind azil criogenic în această țară.

Altfel interesant Black Panther, cel mai bun blaxploitation pe care l-am văzut până acum. Femeile, cu excepția celei care o interpretează pe Okoye joacă uluitor de prost iar de pe partea cealaltă a sexului se remarcă Michael B. Jordan care joacă exact cum joacă el în toate filmele. De văzut în acest weekend, dacă mai e pe la cinema.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

3 thoughts on “Povestea Panterei Negre (spoilers)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *