Dacă nu poți face reach-ul, n-ai decât să freci cariciul

Aparent iar s-au panicat experții în Facebook cum că se schimbă algoritmul și nu mai merge treaba domnule. Aici nu mai e de stat șau de făcut marketing și șmechereală. O să ajungem la sapă de lemn și flyer de hârtie ca în vremurile de tristă amintire. Nu mai merge să faci succes stând în cur și făcând pe interesantul pe internet.

Atâta doar că de vreo 7-8 ani de când tot citesc de-astea cu internetul, cu SEO, cu reach-ul de Facebook n-am văzut pe vreunul care este și competent să se plângă. Unul de-ăla care are o pagină normală, cinstită, pe care nu face spam sau click-bait. Numai viteji cu rezultate spre zero și păreri avizate spre infinit. Sunt câteva zeci de conferințe de online pe an unde vorbesc tot felul de amețiți care abia pot scoate 50 de like-uri la cerșeală pe pagina lor dar predau strategii de marketing. Orice fleț cu un blog de 5000 de vizitatori pe lună e expert în ce face Google, orice șomer care ar pica la examenul de admitere la un chioșc, că se încurcă la regula de trei simplă, știe cum funcționează modelul de biznis de la Facebook.

Și de fiecare dată când aud de de-astea mă aștept ca, în sfârșit, cineva să se prindă că împăratul PR-ului pe internet e în curul gol. Nicio șansă, oamenii fără rezultate vor continua să dea vina pe Facebook că n-au rezultate în loc să ocupe numeroasele posturi libere de la Mec. Și eu mi-am luat-o de la FB de la ultima vrăjeală cu algoritmul, am înțeles mesajul, mi-am tras o pagină, n-am probleme cu reach-ul, tot ce pui pe rețea contează, nu vreo șmecherie pe care pretinde că o știe un ciurli-burli care crede că dacă vorbește toată ziua de un subiect se și pricepe la el.

O să fie la fel ca înainte, greu pentru pitici.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

One thought on “Dacă nu poți face reach-ul, n-ai decât să freci cariciul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *