Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Politețea în spații închise

Îmi place Uber și chiar îl folosesc. Spre deosebire de celelalte servicii de taximetrie care fac sportul ăsta ilegal și prin evaziune fiscală, ăștia măcar sunt pe față. Și au mașinile mai curate și nu trebuie să mă scobesc în buzunare să dau sume fixe. Și nu trebuie să văd fața cimpanzeului care zice „până unde? Nu merg”. Și nici să-l ascult când îmi spune că munca e nasoală și banii sunt puțini.

Și, cum spuneam, e curat.

Curățenia te invită la un fel de politețe automată, un fel de sfială. Te face să te simți occidental, mai civilizat.

Și-atunci când șoferul, aflat de ceva timp în trafic, cu problemele lui, scapă o bășină, cum procedezi? E vorba de o bășină politicoasă, silențioasă, o bășină de casă care se așterne ca un motan pe calorifer, satisfăcută de rolul existenței sale. Nu e una duduitoare, să te urce pe tavan, și nici una care să fie trecută cu vederea. Este o bășină constantă ca coeficientul girometric al protonului (yp).

Care este, atunci, cea mai bună cale de a fi politicos în continuare? Deschizi geamul? Dacă deschizi geamul omul se va prinde că l-ai prins cu nefăcuta și se va simți prost. Zici „mai bine mă lăsați aici, m-am răzgândit, am o treabă” și atunci pierzi transportul confortabil? Sau profiți de ocazie și slobozești și tu una riscând să fie mai puternică, mai zgomotoasă sau chiar cu stropi?

Există zeci, poate sute de manuale de bune maniere dar nici unul nu tratează adevăratele probleme. Mersi, dacă nu ești oligofren știi să nu te ștergi pe mâini când ești în vizită la prieteni cu perdelele, să nu te sui încălțat pe canapea și să nu mănânci ciorba cu mâna iar dacă nu ești CRBL știi că nu stai cu țucalul pe cap și ochelarii pe bot când intri undeva. Dar niciuna nu am auzit să trateze spinoasa problemă a bășinilor și, serios, în viață mai mult te întâlnești cu această problemă decât cu ce cuțit și lingură se folosește la mâncat jumări de caracatiță.

Share links: | | Nou! Acum poți comanda

© 2019 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.