Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Poate de-aia dă lumea bani la biserică

Dacă te uiți cu atenție pe la bisericile din România o să observi ceva de-a dreptul ciudat pentru țara asta. E curățel, și pe înăuntru și pe afară. În curtea bisericii nu prea poți să fumezi, și asta de dinainte de apariția legilor ăstora mai drastice. Tot timpul e o babă sau un moș pe-acolo care dă cu mătura, face gigea, nu știi când vine unu-altu să sară cu banu’.

Pe de altă parte, ia să ne uităm cu atenție la spitale sau școli. Cam murdar, nu-i așa? Zici că n-au fonduri, păi pui baba școlii sau fochistul să mai dea cu mătura, dacă vine cineva în vizită? Școlile noastre arată de obicei murdar și penibil și din când în când mai moare câte un copil prin budă, destul de neplăcut. Copilul ăla care a murit recent a pățit-o că tabla aia care acoperea fosa septică ruginise de mult și nimeni n-a mai verificat. Și dacă te uiți și prin restul curții școlii, cam nasoală treaba, iarba aiurea, borduri vopsite pe jumătate, tomberonul pus la ușă. Pun pariu că găseai și chiștoace de țigări pe jos.

Și am impresia că undeva contează și asta. Vine primarul în vizită, sau poate trece neanunțat, unde e mai frumos? Unde se simte că nu dă bani degeaba? Prin biserică e gigea pe jos, curățel, nu-s câini vagabonzi, gardul e drept, miroase frumos a lumânări, taica popa, dacă fumează, o face prin spate, să nu-l vezi, de-astea. Te duci la școală, cam mizerie, nu prea-ți vine să dai bani. Plus popii sunt îmbrăcați de obicei mișto, uniformă de-aia sobră cu ceva bijuterii, ei chiar pot să poarte o cruce mare de aur la gât. Profii sunt îmbrăcați cam random, ăia de prin inspectorate nasol.

Poate de-aia nu dau ăștia bani la școli, că știu ce manageri sunt pe-acolo, că nu-s în stare să dea cu o mătură sau să repare un capac. „Nu-i dau bani că-i bea” pare foarte familiar.

Share links: |

© 2019 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.