Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Poate chiar nu contează

Dacă o organizație este condusă de cel mai nepregătit dintre membrii săi, avem o mică problemă. Ori mecanismele din interiorul organizației sunt atât de prost aranjate încât oricine poate ajunge șef ori, mai nasol, funcția în sine nu e atât de esențială cât să o privim cu atenție. Problema este cu atât mai mare cu cât organizația în sine funcționează chiar și cu acest șef complet retardat.

Dacă cumva mecanismele care au adus un incompetent la șefie sunt greșite sau corupte, totul degenerează rapid și se lasă cu sânge. Ori mor oamenii de foame ca-n Coreea de Nord sau Venezuela sau jumătate de Africa, ori mor de la glonț liderii, ca-n Africa și țara soră România, că au trișat la joc.

Parexamplu, toată lumea spune că Trump ar fi cam prost și cam nebun și cam foarte incompetent ca președinte. Bun, dar țara unde este el șef funcționează în continuare, nu a luat foc decât în titluri de ziare, lucrurile merg ok. Ai fi zis că vezi niște crahuri bancare, vreo revoluție a escrocilor, ceva, nimic, lucrurile merg în continuare ca și înainte, fără prea mari modificări. Deci cumva funcția aia e importantă, dar nu atât de importantă încât dacă vine unul complet nepotrivit se duce totul dracului. Nu e chiar esențială.

De partea aialaltă a Atlanticului, Uniunea Europeană are unul din mulții șefi o persoană considerată în țara proprie semi-retardată. Dar țara funcționează, în ciuda carnavalului, indiferent câte prostii fac oamenii care o conduc. Nu că celălalt șef al țării ar fi mai breaz, președintele pare cumva încet la minte și el. Reacționează doar după ce se strigă foarte mult la el „hai bă, mișcă, fă și tu ceva”. Pe lângă cei doi români excelenți care ar fi fost alternativele pentru unul din posturile de șef ale UE, nici ăilalți nu par prea străluciți. Despre Junker, unul dintre șefi, se spune că ar fi cam muci de beat tot timpul. Ce știm sigur e că se comportă ca atare, ceea ce ne aduce iar la problema de mai înainte: funcția lui nu este esențială.

În privința președenției UE avem o mare problemă: ori e o funcție importantă, și-atunci ar fi existat presiuni enorme ca nu cumva să se ocupe de acest aspect persoane care sunt în pericol constant de a băga furculița în priză, ori este ceva simbolic mai degrabă, și-atunci chiar nu contează cine ocupă postul. Nu ne putem mândri că suntem șefi la o instituție care nu valorează nimic, că oricine poate fi șef acolo. Ca dovadă, noi.

Imediat se face un an de zile de când o persoană despre care cam toată lumea a zis că e spectaculos de proastă conduce o țară fără probleme majore. Serios, dacă e să privim la rece, nu e criză economică reală, inflația n-a luat-o razna, ROBOR-ul n-a crescut inuman de mult, infracționalitatea nu este exacerbată și n-a explodat nimic serios. Avem două variante: ori funcția de prim-ministru nu e așa de importantă pentru stat, ori Viorica Dăncilă este, în realitate, uluitor de deșteaptă și noi suntem prea proști să ne dăm seama. În primul caz putem să încetăm să ne mai stresăm, că e clar că nu contează cine e acolo la volan. În al doilea, poate ar trebui să nu ne pronunțăm, că evident că e vorba de niște subtilități care ne depășesc.

Share links: |

© 2019 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.