Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Ce plafon maxim la creșterea copilului, eu vreau eliminarea plafonului minim

Cea mai mare mizerie în faza cu banii pentru părinții care cresc copii este plafonul ăla minim. Oricât de proastă și bețivă ești, dacă ai găsit unul să te lase grea, statul îți dă o mie de lei să-l crești. De ce? Ce fel de copil va crește ăla dacă mă-sa n-a fost în stare să producă un venit măcar cât salariul minim pe economie? Ce-o să-l învețe aia? Cum să cerșească bani de la stat.

Știu, e plină țara de mame eroine care se dedică mămitului pentru a crea viitoarea generație de șomeri. Dar, pentru că am fost vaccinat la timp și nu cred în hippioțeală, știu că majoritatea mamelor fără ocupație care fac copii nici n-ar fi în stare să facă altceva în afară să desfacă picioare.

Apoi mai e și faza următoare. Avem o femeie care muncește pe minimul pe economie. Merge zilnic la un job nenorocit, de la 9 la 5, poate și mai mult. Zice că vrea să facă un copil, statul o compensează. Colega ei care n-a muncit în viața ei, a fost nu doar curvă ci și un pic proastă, că nu l-a obligat pe bou să ia prezervativ, primește aceiași bani. Aparent nu, dacă n-ai muncit niciodată, primești doar 200 de lei. Tot e o sumă mare, orice sumă e o sumă mare.

Deci, hai, fără plafon minim. Sunt de acord să-ți dea statul bani să crești încă un cretin pe care trebuie să-l întrețin eu mai încolo din ajutor social, dacă dovedești că ai muncit măcar un an, măcar pe minimul pe economie. Nea ăla care ia 35.000 de euro pe lună bani de creștere a copilului nu-mi face o gaură în bugetul de stat. Dar cei 100.000 de copii crescuți de proaste de la țară/oraș de căcat care n-au muncit o oră în viața lor o să distrugă, pe termen lung, viitorul întregii țări. Pentru 1% șansă să iasă un nou Creangă, un nou geniu din sărăcie, cheltuim cam mulți bani. Plus că Creangă era bogat, și abia după ce a ajuns mare a trăit din banii statului.

11 Comments

 1. Lepka

  nope, aici esti in eroare..nu toata lumea ia indemnizatia aia..daca n-ai cotizat nu primesti..exceptie fac cele care fac pui din timpul scolii…ma rog asta e pe scurt..mai sunt niste chestii asimilate stagiului..dar, in principiu, fara 12 luni de cotizare iei doar alocatie, nu indemnizatia de crestere de minim 1000 lei.

  • eftimie

   Mersi, dar asta e și mai grav. Deci dacă faci copil în timpul școlii ești încurajată?

   • Lepka

    dap, perioada studiilor (de la liceu la doctorat) este considerat perioada de stagiu de cotizare (desigur iei indemnizatia minima , ca bani n-ai dat). Dar, de fapt, smecheria va fi asa daca nu schimba legea. Eu cotizez ca omul pe un salariu de 1000 de euro. Bon, ramane nevasta insarcinata, aici cu un pfa, cu niste drepturi de autor sau prin firma mea si cu un partener bogat in spate, fac un contract de servicii sau imi maresc salariul o luna-doua-trei (nu dezvolt , ai prins ideea) facand o infuzie serioasa de venituri, vreo 600 000 de euro, sa zicem. Platesc vreo 150 000 taxe la stat, restul ii dau inapoi omului cu banii. Se naste copilul toate veniturile de din ultimul an se impart la 12, am un venit mediu lunar de 50000 , iau indemnizatie 43 000…in 4 luni am recuperat taxele platite la stat si- returnez sponsorului, mai am de primit 20 de luni x 43 0000 = profit 864 000. Noh ii mai dai si aluilalt partea dar orisicum, super idee de afacere. Perfect legal, tata. Exista un risc, avort , copil neviabil, ideal ar fi sa lasi 2-3 insarcinate sa fi sigur. 😉 Acu, cazul omului asta de la Sibiu sigur nu e asa, da e o ipoteza de lucru.

  • Sipos Ramona

   Numai un bou poate avea gandirea asta limitata!!! Multi patroni nu trec nr.total de ore , ci 2 sau 4,chiar daca tu muncesti 12!!! In consecinta nu primesti mai mult decat minimul de indemnizatie!!! Asta nu inseamna ca esti taranca sau ca iti place sa torni copii si sa “storci” banii statului! Mi-e scarba de oameni ca astia!!!!!

 2. Și 12 luni e puțin.

  • Lepka

   nu cred ca e putin, e ok, se presupune ca nah, n-ai neaparat 10 ani de munca cand faci un copil, dar trebuie pus un plafon de vreo 10 000 lei si sa faca concediul ala indemnizat de 12 luni. Plafon cred ca o sa puna, da`s fraieri, pentru ca nu au facut un studiu de impact la buget. Gandeste-te ca s-au scos plafoanele (de 1200 la 2 ani, respectiv 3400 lei la 1 an), sute/mii de indemnizatii au crescut, au marit minima de la 600 la 1000, au bagat stimulentul de insertie pana la 3 ani (era pana la 2 maxim, daca te intorceai mai repede din concediu), asta-i de 500 lei/luna cu conditia sa muncesti. Si sunt si alte chestii foarte injuste, daca am un pfa si dau profit de 100 lei pe luna, iau 1000 lei pe luna doi ani dupa aia. Asta cu cateva indemnizatii mari e varful icebergului. A fost facuta aiurea rau legea si fara un studiu calumea in prealabil. Si nici macar nu cred ca-i electorala, e doar incompetenta.

  • La'

   Cred ca se referea la 12 ore de munca pe zi, nu la 12 luni in campul muncii…

 3. 200 e okish. Nu poti lasa copilu sa moara de foame, cu sau fara stagiu. El n-are nici o vina, iar suma asta chiar nu cred ca incurajeaza pe nimeni sa faca un copil.

 4. alex

  Mai e totusi o problema: parintii cu salarii mari (in special daca femeia are salariu mare) fac un copil, doar in cazuri exceptionale doi. Daca se vrea stimularea natalitatii atunci trebuie sa dai mai multi bani saracilor. E un fel de diviziune sociala a muncii: unii fac bani si altii cresc copii de banii aia, copii care vor plati pensiile tuturor.
  Problema nu e ca alocatia pentru cresterea copilului e prea mare, problema e ca statul nu investeste ca lumea in educatie si practic abandoneaza copilul dupa ce a depasit stadiul de bebelus.

 5. Raz

  Stai linistit, pina in 2050 o sa ramanem cu o populatie de 10 milioane, din care forta de munca activa vor fi probabl vreo 3. Intre timp putem sa ne certam cat vrem pe care copii sunt mai buni si pe cine merita sa fie sprijinit sa faca copii si cine nu.

 6. alin

  In Maramures deja e o norma ca la 15 ani sa aiba copii. Deci despre ce vorbim ?!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by Anders Norén