Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Philip Glass a pus în valoare filmul Dracula (1931)

În mod normal nu m-aș fi uitat la filmul ăsta pentru că e vechi, e cu vampiri și, la fel ca filmele recente cu vampiri, e penibil. Dar m-a făcut curios gimmick-ul cu Philip Glass și Kronos Quartet (o trupă muzicală formată din 5 inși) care au compus muzică pentru filmul ăla și o vor cânta live concomitent cu proiecția filmului.

philip-glass-si-kronos-quartet-dracula

Filmul în sine e de văzut ca experiență de cinema. Vezi cum acum aproape 100 de ani cinematografia americană reușea să facă ceea ce asta românească încă nu poate: oameni vorbind clar, cadre cu bun simț nu doi cocleți vorbind în fundal pe undeva și chiar ceva încercări de artă. Nici n-aș fi dat atenție detaliilor dacă nu ar fi fost muzica atât de proastă.

Nu proastă că nu nimereau notele, proastă că nu se potrivea mai deloc cu acțiunea filmului. Dacă ar fi fost separat ai fi zis că e ceva interesant, dar în același timp cu filmarea era rateu după rateu. N-avea nici o legătură cu acțiunea, n-avea nici o temă pentru un personaj sau altul, rata orice moment mai tensionat sau relaxat și aveai impresia că te uiți la film și în camera vecină repetă orchestra Filarmonicii. Bilbuitor, moș Glass a adormit probabil în timpul concertului, pentru că, nefiind un film mut, de obicei o lăsa mai moale când vorbeau oamenii. Doar că a uitat și asta și a bagat maneaua tare când explicau ăia ceva oarecum important pentru poveste. A, și mai era o temă banală a întregii compoziții, care s-a repetat aproape până la final când autorul uitase deja ce s-a întâmplat și a compus altă muzică.

La final, manelomanii au aplaudat în picioare, mai aveau puțin și cereau un bis, iar câțiva au fost atât de entuziaști că au și fluierat admirativ din tribună. Am fost dezamăgit că dirijorul nu și-a aruncat tricoul de joc la fani, să fie spectacolul complet.

Share links: | | Nou! Acum poți comanda

© 2019 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.