Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Peste 100 de retweet-uri

E un documentar pe Netflix cu Trump (An American Dream) în care niște oameni bine intenționați încearcă să explice ce și cum s-a ajuns la asta și, deși au cam toate datele la îndemână, nu prea s-au prins de fază. Acolo apare și un tip care a fost consilierul lui Trump care explică una din procedurile de lucru în cadrul campaniei. Ăia se uitau pe twitterul lui Trump, făceau un fel de focus grup, testau toate prostiile ce-i treceau ăstuia prin cap. Ce lua peste 100 de retweturi devenea un subiect pe care Trump insista.

Nu e ceva neobișnuit, mai sunt oameni care practică acest sport, al nostru opinolog Lucian Mindruta spunea pe la o conferință de-asta de vrăjeală social media că dacă dă ceva pe FB și nu face 100 de like-uri într-o oră, o șterge. 😉 Dar dacă e ceva ce prinde, nici nu mai contează dacă este corect, adevărat sau logic. Popularitatea mesajului bate conținutul.

Cum a fost, de exemplu, faza cu „o să fac un zid și Mexicul o să plătească pentru el”. În mod constant fraza asta a fost prezentată scoasă din context, de-aia zice ăsta că presa minte și dă fake-news, petnru că exact asta făcea. Exact ca și presa de-aici, fraierii ăia credeau că nu sunt consecințe dacă mint, ca ziar. Ce a vrut să zică Trump cu zidul? A, păi el e antreprenor în imobiliare și megaloman, ideea lui era că face zidul ăla și-și pune numele pe el și mexicanii o să-i plătească bani de licență pentru valorosul lui nume. O glumiță. Doar că aia a făcut peste 100 de retweeturi, lumea a preluat subiectul și bla bla „Trump – president – wall”, nimeni nu s-a mai uitat la detalii. Internetul are memoria unui pește, consumul de „social-media” chiar distruge memoria pe termen scurt (uiți detalii despre ce-ai făcut aseară pentru că scrolezi constant, o să revin pe tema asta) hei hei, Donald Trump vrea să fie președinte.

Dacă vreți să verificați sistemul și cum manipulează urmăriți cu atenție trolajul „colonelului SRI” Dragomir, ăla care a lansat ideea cu ROEXIT. Omul reprezintă o formațiune politică compusă aproape exclusiv din atârnători și condamnați penal. Argumentele lui sunt retardate, dar nici nu contează: mesajul său a făcut „peste 100 de retweeturi”, adică vreo mie de share-uri românești de Facebook. Deja nici nu se mai discută cine e păcăliciul ăla sau dacă nu cumva mănâncă căcat ci dacă e bine sau nu să ieșim din UE. Peste o lună o să vorbim foarte serios despre acest non-subiect.

Per ansamblu, toată lumea practică asta pe Facebook la noi, lansează idee după idee, nu contează dacă este adevărată sau nu, important e să facă multe puncte SM. Cel mai vizibil o face presa, cel mai cunoscut exemplu este măgarul de Mălin Bot, poate ați auzit de el, luptă acum pentru dreptate și anti-PSD. Când era coordonator online la Evenimentul Zilei publica articole false intenționat, cum a fost ăla în care au luat o poză de la filmările „Pirații din Caraibe” și au zis că e o sirenă reală, găsită în Egipt. Mălin a explicat clar că „așa e piața” și că trebuie plătite salarii, adevărul nu contează atâta timp cât face share-uri.

A, și share-urile alea nu trebuie să fie neapărat doar de la retardați cu Facebook, și ăia care se dau deștepți dau share, doar să arate altor deștepți de proști sunt ăia. Nu contează, contorul funționează, trecem suta? Trecem suta. Se poate verifica pe evenimentele importante din ultima lună, cam 90% sunt informații false, de la asasinarea lui Dragnea până la obligația de căsătorie cu animalele.

O soluție la problema asta este cea pe care o știm de mult: trebuie să renunțăm la social-media sau, măcar, să nu mai dăm share la nimic, niciodată. Nici măcar la articolul ăsta.

Share links: | | Din aceeași serie au mai apărut: |

© 2020 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.