Performance art anti-gay la MȚR

Am văzut ieri seară live la Tudor Giurgiu cum un grup de cetățeni au intrat la proiecția unui film cu ghei, sau ceva gheisme, ca să cânte ceva cu Iisus Cristos. Nu sunt atât de priceput la religie ortodoxă, am făcut doar vreo doi ani în generală, așa că nu știu în ce fel invocarea fiului lui D-zeu ajută la desgheire. O fi funcționând ca rivanolul, te dai peste urechi cu o rugă cântată și gata, nu mai ești ghei câteva ore?

Mi-a atras atenția ce spunea un cetățean cu voce groasă, că ăsta e muzeul țăranului Român și cumva rostea „țăran” cu „Ț” mare. Pentru el, ca troglodit, țăranul e o instituție, un concept, un om care, mai presus de toate, nu folosește curul decât pentru bășini și caca, așa cum a vrut Dumnezeu. Atmosfera asta clară pe care o vezi în fiecare dimineață rurală, când aerul e atât de transparent încât ai impresia că vezi țesătura universului, asta a fost întreținută de zeci de milioane de cururi pristine care au bășit corect, natural și în armonie cu Dumnezeu.

În fine, eu eram curios dacă ăia au plătit bilet la film ca să poată intra în sală să cânte rugăciuni acolo. Că, dacă da, atunci nu se deosebește cu mult de experiența la un cinema normal, fără filme cu ghei, prin Berceni sau pe la AFI. Că și acolo vin oameni care crănțăne, vorbesc încontinuu, te ridică de pe loc că nu știu să citească biletul și, de fiecare dată, e unul care nu-și închide telefonul și-l sună cineva și chiar trebuie să vorbească cu omul ăla, că e important, mă înțelegi, chiar nu suportă amânare, și trebuie să dea multe detalii și să-l convingă pe interlocutor și tot așa. M-aștept ca într-o zi să ne ceară celor din jur să facem liniște, să nu mai râdem la ce vedem pe ecran că vorbește cu cineva la telefon.

Dar dacă n-au plătit bilet – cea mai probabilă variantă – atunci putem considera că acțiunea apărătorilor țăranului român și a găurii sale anale reprezintă un soi de performance art modern și chiar și Dumnezeu știe că avem nevoie de mai multă artă și cultură în viața noastră. Tot ce îmi doresc e să știu când mai au loc astfel de spectacole, ca să pot să mă duc să le văd live. Deși, unul din atributele artei-postmoderne este și această eliberare de sub orarul fix și predictibil.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

5 thoughts on “Performance art anti-gay la MȚR

 1. Alexandra

  Luati niste arta inainte de arta, pentru ca arta noastra e mai importanta decat aia de pe ecran. De-aia va si intrerupem.

  Reply
 2. Anda

  Cica au platit bilet :)) Pe de o parte inspirata ideea de infiltrare. Eu am retinut cum se certau doi daca exista tarani gay. Unul spunea ca el nu a vazut niciodata un taran gay, deci nu exista!

  Reply
 3. cristi

  bre, eftimie, matale stii de cand e premeditata iesirea asta in lume? de cel putin 3 ani….. vin rar la MTR, dar au mai fost filme si anumiti baieti terorizau sageata albastra cu promisiuni de stricare a vizionarilor ghei. iaca, amu si-or facut baietii curaj

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *