Cartierul General

Pentru naivi: de ce are BOR atâta putere asupra politicului românesc

Orice prost sau analist politic poate să-ți spună că Biserica Ortodoxă are o mare putere asupra politicului că poate influența voturi. Că le zice popa în biserică la amărâți cu cine să voteze. Mai ales la sate, unde se presupune că oamenii sunt 100% retardați și, dacă popa le spune să dea foc la primărie sau să construiască un monolit indestructibil, o vor face.

Dacă ar fi așa ar fi curat în țara asta, că e curat lângă biserică și popa zice non-stop de curățenie, nu doar de cea sufletească. Dacă ar fi așa nu i-ar mai lua pâinea de la gură lui Romică Țociu unul ca Cozmin Gușă sau Bogdan Teodorescu.

Nu, adevărata putere a bisericii constă în cash. Biserica are cele mai mari rezerve de bani negri din România, poate și din sud-estul Europei. Bani neînregistrați, bani disponibil oricând. În campania asta electorală nu ai voie să spargi mai mult de 20.000 de euro, de unde dracu storci bani când e Fiscul și DNA-ul sunt cu ochii pe tine? Credeți că Orban e prost dejeaba de s-a apucat să pupe în cur catedrala? Campania pentru primăria Bucureștiului costă mai mult de 20.000 de coco.

Și-atunci de duci și pupi poala popii și el îți dă un cufăr, două de bani curați, nedetectabili, cash, să plătești „voluntari”, presă, afișe și alte căcaturi, bani care nu există nicăieri în acte și nu trebuie justificați. De-aia e importantă impozitarea bisericii, că intră în jocul ăsta fiscal și măcar o parte din banii negri învârtiți de sf. Daniel ies la iveală.

Pune un leu pe zi de la cele 16.000 de biserici din România deoparte, și într-o lună ai 100.000 de euro curați ca lacrima de care nu știe nimeni. Acum pune 10 lei. Sau pune o sută, să vezi ce bani se învârt. Ce primesc ei de la stat sunt firmituri. Daniel se pișă pe orice om de afaceri din România, se uită cu milă la Țiriac, nimeni nu are atâția bani cash la dispoziție, nici BNR.