Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Pe bune, despre clopotul de 25 de tone al Catedralei

NOTA: Această știre de presă este realizată de colegul meu Ionuț Foltea, un om extrem de bogat, care nu doar că are minute pe mobil, are și jumătate de oră liberă la prânz între două texte de succes. Pe Ionuț îl puteți găsi pe pagina Ionuț Aleargă unde narează povestea sa de succes, cum a slăbit zeci de kile prin sport și dietă.

S-a vorbit despre imensul clopot din Catedrala Neamului. Am agitat şi noi populaţia cu cele 10 lucruri din TNR despre clopot. Dar cum stau lucrurile de fapt? De ce a fost turnat în Austria? După ce că ne-au luat petrolul şi băncile, acum ne iau şi bronzul din clopote?

Noi nu avem producători de clopote? Ba avem.

L-am sunat pe dl. Blotor, şef la Turnătoria Blotor şi autointitulat şef al asociaţiei turnătorilor de clopote din Europa şi Rusia. Acesta cunoaşte situaţia clopotului de 25 tone şi, în primul rând, regretă că s-a dat comanda în altă ţară: “Când s-au schimbat clopotele la Notre Dame, s-au turnat în Franţa, de exemplu”.

Dl. Blotor susţine că clopotul a fost turnat deja, dar a fost turnat rebut şi acum se discută dacă va fi turnat altul sau vor fi remediate problemele. Materialul a fost prea rece şi coroana nu s-a umplut suficient. Acest lucru afectează tonalitatea clopotului, precum şi rezistenţa acestuia.

Speriat că vom avea un clopot cu handicap, am decis să-l sun pe producător, pe dl. Grassmayr, de la turnătoria Grassmayr din Tirolul austriac, compania care a turnat clopotul.

Echipa austriacă de meșteri de clopote prezintă, cu mândrie, rezultatul muncii lor.

Acestea sunt datele furnizate de Herr Grassmayr:

Clopotul a fost turnat pe 11 Noiembrie, de ziua Sf. Martin, are 25.190 kg şi e perfect. Un Stradivarius al clopotelor, cum spune şi consultantul campanolog Flavio Zambotto. A fost aleasă o formă grea, care înseamnă că sunetul va fi unul adânc şi emoţional.

Raza acustică a acestui clopot nu poate fi calculată foarte precis, pentru că depinde de înălţimea la care va fi amplasat şi de obstacolele dintre clopot şi urechi. În ce priveşte posibilitatea spargerii geamurilor, sau prăbuşirea clădirilor mai firave din Bucureşti, dl. Grassmayr mă asigură amuzat că nu e cazul. Aceeaşi panică ar fi fost şi în catedrala sârbilor, unde a fost amplasat un clopot enorm, care de fapt nu se aude mult mai tare decât un clopot normal, ci doar are o altă tonalitate. Al nostru va fi, repet, emoţional.

Întrucât austriecii sunt un fel de nemți au făcut treaba serios. Ne-au trimis și această analiză de frecvență

În ce priveşte preţul, dl Grassmayr nu mă poate lămuri, pentru că există o anume confidenţialitate a contractului. Sigur, fiind făcut până la urmă din bani publici, poate că preţul real va fi comunicat de partea română. Ce-mi poate spune însă dl. Grassmayr e că preţul bronzului de această calitate este de circa 10 Euro. Cu alte cuvinte, 18 euro per kg cu manoperă inclusă ar fi un preţ superb. Dar aşteptăm să ne confirme partea română.

Transportul va fi organizat de client, adică de Patriarhie, cu un camion de gabarit depăşit şi va fi făcut pe şosea.

Dl. Grassmayr susţine că turnătoria dumnealui are o tradiţie în materie de clopote imense. De exemplu, au realizat unul de 15 tone pentru mânăstirea ortodoxă de pe Muntele Tabor, din Israel. Vor mai fi turnate încă 5 clopote pentru Catedrală, pe 21 Aprilie, în Innsbruck. Candid, dl. Grassmayr mă invită să particip.

NOTA 2: Ionuț nu va putea participa la acest eveniment întrucât are un maraton în perioada aia.

Share links: |

© 2019 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.