Ce pățăști dacă-l alegi pe Barabas”

În urmă cu câteva mii de ani un popor care tocmai luase bătaie de la romani și cam resimțea în mod neplăcut administrația lor a fost pus în fața unei alegeri: pe cine vreți să salvați, pe gagiul ăsta, Barabas, care a condus o revoltă împotriva romanilor și a ales calea sabiei sau pe gagiul ăstătalt, Iisus, care a venit cu idei noi despre cum ar trebui să ne comportăm în societate, între noi, inclusiv cum să ne raportăm la un nașpa ca Imperiul Roman.

Încă de când eram mic și-am văzut povestea asta într-un film în care actorul principal era identic taică-miu (varianta cu Max von Sydow) m-a enervat cât de grea e alegerea. Pe de o parte ai vrea să fie ales Barabas, că ăla ar fi în stare să le dea omor la romani, sau măcar să mai aibă o șansă. Pe de cealaltă parte, Iisus era un tip cool care n-a făcut rău la nimeni. Chiar nici nu contează dacă povestea e reală sau nu, importantă e decizia și dacă ți-ai pus întrebarea: ce alegi?

Culmea e că știm ce se întâmplă în urma alegerii: ăia care l-au ales pe Barabas au avut de suferit vreo 2000 de ani, au plătit cu vârf și îndesat treaba asta. Mai mult, cam toate popoarele care și-au ales filosofia creștină și au fost puse, la un moment dat, să aleagă între bătaie și transformare interioară și au ales bătaia, au sfârșit nasol. Poți să vezi în jurul tău, ai de ales între a te certa/bate cu ăștia care nu sunt în regulă sau a face o introspecție și a încerca să modifici ceva în interiorul tău, ceva foarte greu de modificat, un sacrificiu am putea spune (nu?) și să fii „mântuit”. Gen, scapi de stres, asta e mântuirea din ce am înțeles eu. Iisus avea multe idei bune, hai să nu ne apucăm să dăm cu pietre în alții dacă știm că și noi suntem cam bandiți, mergi în vizită chiar și la dușmanul tău să bei un șpriț cu el, ba chiar respectă-i casa, încearcă să-l înțelegi, dacă suntem împreună și avem un scop, facem rost de mâncare și de pește, nici n-ar trebui să ne îngrijoreze asta, la naiba, dacă e nevoie mergem pe apă și vindecăm lepra, important e să ne uităm un pic cu atenție la ce-i în jur și mai puțin la răzbunat pe romani că ne-au spart la cimpanzeu.

Reîntorcându-ne acu vreo 2000 de ani sau când a fost scrisă povestea asta, stai și te întrebi, wtf, ce-i cu vrăjeala asta cu oameni nemuritori? Am citit și-n Lord of The Rings, Gandalf moare dar învie la loc. Atâta doar că povestea aia nu are nicio morală, Gandalf moare degeaba și învie doar ca să fie un Deus Ex, iar și iar. E primitivă povestea. Dar ăia care au scris-o pe prima, ăia, trăiau în niște triburi care se tot luau la bătaie între ei, tot apărea cineva și-i asuprea. Și erau nefericiți și resentimentari și la un moment dat cineva s-a prins că așa nu ajungem nicăieri. Și-a vrut să scrie o poveste s-o priceapă toată planeta, ceva gen „bă, ne dăm în cap degeaba, nu putem evita moartea, tortura și vărsarea de sânge. Când pornim la război batem cu biciul până la epuizare, batjocorim și la final îl batem în cuie pe cel mai bun dintre noi, omorâm binele în noi, plm. Cum explicăm planetei că nu e bine faza asta?”. Și s-au apucat să scrie o poveste cum au știut ei mai bine, că nu știau de elfi, dwarfi și hobiți.

Partea bună e că Iisus învie, după ce e făcut praf de compatrioții războinici. Că, nu-i așa, speranța moare ultima, și binele învinge.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

6 thoughts on “Ce pățăști dacă-l alegi pe Barabas”

  1. eftimie Post author

   A și cumpărat ultima lui carte, va scrie despre dânsa probabil după paști.

   Reply
   1. Ionut

    Foarte interesanta cartea, daca vorbim despre “12 Rules of life”. Asa ceva + videoclipurile lui de pe youtube, pe mine cel putin, ma mentin sanatos psihic in societatea de azi. El si cu Ben Shapiro. Desi Ben Shapiro mi se pare ca simplifica un pic cam mult lucrurile pe care le dezbate, dar e distractiv sa vezi cum da de pamant cu toti prin dezbateri.

    Spor la lectura!

 1. Vlad Ioan

  Unde ți-s patreonii, Eftimache? Cam suptțire… Uită-te la Mălin Bot, tot pe Patreon, dacă vrei să vezi jurnalism de succes!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *