Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Cu pamblica educației pe ochi

Cel mai de succes popor la gramatică – cel român – a sărit ca acvila de pe stemă la gâtul lui Valentin Popa, rectorul Universității Ștefan cel Mare din Suceava, propus pentru postul de ministru al educației, pentru că a zis „pamblică” dar și alte prostii în primul său discurs în această calitate de „propunere”.

Ba s-au făcut și paralele cu predecesorul său, Liviu Marian Pop, ce a fost prins cu „genunche”. Faza e că amblele cuvinte sunt regionalisme, și „genunche” și „pamblică”. Mai mult, în ciuda a ceea ce cred străjerii limbii române, ea nu este unitară pe teritoriul țării. În urmă cu vreun an am întrebat pe Facebook ce sunt exact corcodușele, dacă sunt același lucru cu zarzărele sau ceva diferit. Au fost sute de comentarii din care am înțeles că:

1. Corcodușele sunt același lucru cu zarzărele
2. Corcodușele sunt alt fruct, diferit și cine spune altceva trebuie să moară și corpul său să fie deportat pentru a nu mânji teritoriul țării cu scârbavnicul său cadavru.

Lăsând la o partea chestia cu gramatica, rămâne uimirea olimpicilor că un astfel de om a fost propus ca ministru. Cum, un rector să fie atât de prost? Păi e rectorul unei universități aflate pe locul 500 de miliarde în lume sau prin preajmă. Sistemul universitar românesc e o glumă, fraierii care țipă acum au uitat de slinosul domn Marga. Sau de Ecaterina Andronescu. Și ăștia tot rectori. Mai ține cineva minte când amețitul de Marga a fost pus șef la Institutul Cultural Român și a propus să facem marketing cultural cu caloriferul – invenție românească? Ăla a fost rector la UBB, prima sau a doua universitate din țară, în funcție de topurile internaționale (topuri interne nu există sau nu contează). Un om de o prostie atât de amplă a fost și rector de universitate și ministru al învățământului.

Nea Popică de la Moldova este, la nivel de meserie, sub Andrei „bulesc Bac-ul, glorific caloriferul” Marga și sub Ecaterina „Abramburica” Andronescu. Că e șefuț la o universitate obscură din Moldova stupidă, aia care preferă să-și zică Bucovina. La el în universitate se organizau conferințe de ocultism, ăsta e nivelul „sitemului universitar” românesc.

Oricum, la nivel mondial, sistemul universitar se îndreaptă spre dezastru. Americanii avertizează de ani buni că asta e prima generație care iese mai proastă din facultate decât a intrat. Uită-te la discuțiile alea pe care le au pe-acolo, nivelul de retardare este stratosferic. Oxford anunță că veganismul va salva omenirea și dă 15 minute în plus femeilor la examene pentru a stabili, instituțional, că sunt mai proaste decât bărbații. Și asta e universitatea nr 1 în lume.

Așa că reacția corectă la propunerea asta ar fi trebuit să fie „Normal că-i prost, doar e rector de universitate din România. Ce te așteptai să fie? Statistic vorbind nu are cum să fie altcumva”

Share links: |

© 2019 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.