Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Oprea este cel mai bun dintre cei buni

Mă distrează stupoarea asta a oamenilor care se tot întreabă cum de a permis pământul ăsta ca unul ca Oprea să ajungă să aibă atâta putere. De la cel care îi căra valiza lui Cozma până la locțiitorul de premier și, câteodată, mai premier decât premierul.

Răspunsul e simplu: ăsta e cel mai bun din rezerva de cadre. N-a existat nicăieri pe parcurs cineva mai bun pe care l-a dat deoparte generalul. Pe cine să dea la o parte? Pe polițaiul ăla care îi cânta ode în revista poliției? Pe șefii de la sindicatele polițiștilor care țin partea lui Oprea în loc să țină partea oamenilor lor?

Ăștia sunt, asta le e valoarea, cel puțin pentru mai mult de jumătate dintre ei. Ce abilități mărețe crezi că dobândești stând cu radarul în pădure? Găsind criminalul la 5 minute după crimă din baza de date de băieți a poliției nerecuperați încă (pentru cine nu ține minte, mă refer la cazurile „Crima de la Farmacie” din Brașov, unde poliția i-a pus crima în cârcă unui drogat oarecare cu antecedente penale pe care îl aveau în vizor, sau crimele de la casa de schimb valutar din Brașov, unde l-au săltat pe unul Gorbunov, fără să reușească să-i planteze crima în cârcă, deși i-au pus un pistol în oala cu ciorbă). Băieții simpatici cu ceva în cap, gen Godină ăla, polițaiul simpatic și cu umor, sunt retezați rapid.

Un sistem frumos care promovează otrepele, iar Oprea e cel mai bun dintre ei, polițaiul perfect: laș, abuzator de putere și ahtiat după grade.

Vestea bună e că nu sunt toți așa și, după ce vom trage apa și după ăștia, vor veni oameni mai buni. Cam ca în armată, unde printre generalii de carton care n-au văzut foc de armă în viața lor încep să apară, în grade mai mici deocamdată, oameni care au fost în teatre de război. Ăia sunt mai greu de călcat în picioare, când ți-a vâjâit glonțul pe la urechi nu accepți ca orice izmenar să facă figuri cu tine. Și-n poliție va fi la fel, în timp vor apărea și meseriași. Ei există, sunt tineri, dar o să scoată capul, pentru că vor fi mai curajoși decât ăștia care stau acum cu capul plecat la orice politician.

Va dispare, cel puțin câțiva ani, la fel cum au dispărut și alții. S-a dus perioada lui de glorie cu figura asta cu moartea polițistului. Cam cum Ponta ce părea invincibil acu un an și un pic este acum cu un picior în gropă. Asta e prorocirea pe care am făcut-o la podcastul de săptămâna asta, înregistrarea rămâne și vom vedea dacă am fost prea optimist/fraier.


Toate episoadele din podcast se pot asculta aici sau pe iTunes. Sau ne poți contacta direct pe pagina de Facebook a podcastului, care se găsește aici. 

Share links: |

© 2019 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.