Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

O chestie de știut despre Monaco

Ca orice cocalar ce se respectă mi-am sărbătorit ziua de naștere la Monaco, localitate din care ne arată din când în când Mihaela Rădulescu fundul, pentru ca mai apoi acesta să fie analizat, discutat și criticat de toate gospodinele din România ce n-au altă treabă.

Acuma, mergând pe-acolo mi-am adus aminte că femeia asta se plângea odată că europenii sunt cam rasiști, că a intrat ea într-un magazin și ăia s-au uitat ciudat la ea că e din România. Mno, după ce am vizitat și eu locul, e ceva sămânță de adevăr acolo, dar nu chiar așa cum ați crede. Eu, fizic vorbind, sunt cam blond și cam pistruiat, ceea ce-i face pe oamenii cu deficiențe de vedere să creadă că sunt de-a dreptul roșcat. Nu contează. Ce-i important e că dacă mă aranjez un pic, chiar și în hotelurile din România sunt salutat în engleză, lumea presupune că sunt din țara pistruiaților, de-acolo.

Ei, în Monaco eu eram printre ăia închiși la culoare. Băi, am văzut atâția albi, da’ albi de-ăia lapte, câți n-am văzut în viața mea. Parcă era festivalul internațional al arienilor, cred că 80% din oamenii de pe stradă erau super-albi și ultra-blonzi. Până și asiaticii erau de-ăia decolorați, albi, nu cafenii, cum sunt majoritatea. Singurii oameni întunecați i-am văzut la budă, spălând budele, sau mutând pubelele de gunoi. Așa că doamna Rădulescu ex-Țiganu, s-ar putea să fi avut o sămânță de dreptate. Bine, dacă iei un pic ochelarii de pe ochi, vei vedea că în România cam 80% din populație e ciocolatie, deci ăia ne cam văd, chiar dacă nu vor să ne vadă, că suntem de-aici.

Și-am impresia că așa se cam nasc poveștile alea cu albii care exploatează pe ăia mai negri, că vine câte unul de-ăsta pe-acolo și face un atac de panică. O fi un sfert de adevăr, un sfert de coincidență și jumătate de „băi, cât de mulți albi sunt aici în cel mai scump oraș din lume, WTF?”.

Altfel, de văzut pe-acolo e Muzeul de Oceanografie, are o zonă de acvariu foarte drăguță în care mai vezi vreo câteva specii de căluți de mare, nautiluși, minicaracatițe și minirechini, plus tot felul de pești de tip Nemo și tot habitatul ăla, cu corali cu tot. A, și parcarea din Gara Monaco, unde am parcat, la nivelul -9 din -14, că au făcut-o toată în munte. Sigur, un român prost ți-ar zice că au făcut așa ceva că au bani, dar în realitate au făcut așa că acolo nu au mii de hectare de trotuare ca în București și, mai mult, presupun că dacă parchezi pe trotuar nu vei fi doar amendat ci direct vândut în sclavie.

Share links: | | Din aceeași serie au mai apărut: |

© 2019 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.