Cartierul General

Nu utilizăm cum trebuie spațiul verde din jurul blocurilor

Pentru foarte mulți dintre colegii noștri de țară, spațiul verde din jurul blocului reprezintă un stress continuu. De-aia apartamentele noi sunt construite fără acest spațiu verde, cum sunt cele din Brașov din zona fostei fabrici Temelia (și Timpuri noi). Acolo sunt cel puțin 5000 de apartamente în blocuri gata gri și aproape 5 metri pătrați de spațiu verde, și prin spațiu verde înțelegem un rulou de gazon cumpărat și pus peste un colț unde nu s-a putut amenaja un loc de parcare din motive tehnice.

Dar să-i lăsăm pe oameni să cumpere fericiți apartamente la ghetou, oricum nu or să le vadă că vor munci 50 de ore pe zi pentru rate (sunt și scumpe) și să discutăm de acele blocuri cât de cât umane, construite pe vremea neretardaților, care au și ceva spațiu verde. De obicei acel loc este controlat de locatarul de la parter, care are cheia de intrare și cultivă și el doi trandafiri acolo. Primarii au obiceiul să pună garduri solid de fier în jurul acestor spații, pentru a nu fi umplute de mașini parcate, gunoaie umane și gunoaie menajere. Per ansamblu este destul de nefolosit locul, doar că produce un picuț de oxigen și cam atât.

Eu, în schimb, în cadrul acestei campanii pe care o duc pentru a ajunge dictator al acestei țări, am o propunere mult mai utilă pentru aceste spații verzi. Aș dori modificarea legislației în așa fel încât să putem amenaja cimitire acolo. Să presupunem că un om moare după ce a locuit în bloc 20 de ani. Dacă nu are bani de un cimitir de fițe, cum ar fi cele ale BOR srl, ar putea fi îngropat în fața blocului pe spațiul verde. Nea Petrică al scării, nenea ăla care repară țevi, dă drumul la vană în beci, dă cu ulei la uși, știți de care vorbim, ei bine, acesta ar putea ciopli și o piatră de mormânt. Mai ales că ar putea afla din timp, știți cum e, îi șoptește șefa de scară că „nea Vasilescu de la doi nu o mai duce mult” și omul știe ce are de făcut. Plus că șefa de scară știe din datele de la întreținere dacă omul își permite un cimitir bun, central, sau îl îngropăm lângă bătătorul de covoare.

Uite ce frumos ar fi, să tot dai pe instagram poze cu fața blocului! Sursa foto.

Sigur, vor exista voci care să zică „heyyyy, dar nu e ok, cine și-ar dori să stea în cimitir, sau să vadă un mormânt când deschide geamul?”. Acestor voci le voi răspunde cu două chestii. Prima, să se ducă să vadă apartamente la demisol în Popești-Leordeni (Pop de Leon cum zic publicitarii care și-au cumpărat acolo, când glumesc între ei cu lacrimi în gât)  sau în Militari-Chiajna București, mai ales după o ploaie, să simtă cu adevărat ce-i aia duhoare și priveliște tristă. A doua chestie ar fi că, cel puțin din ce cimitire am vizitat eu, mormintele sunt ok, curățele, miros frumos, au flori și diverse elemente simpatice de design. Cum e Cimitirul Vesel, de exemplu!

Zic că mult mai fain și mai elegant decât pet-urile și borcanele alea pe care le vezi din trei în trei blocuri, că-și face tanti Lenuța de la parter răsaduri. Plus că ar fi mult mai greu de distrus, orice cimpanz primar poate vinde spațiul verde pe-o șpagă la un mall, dar cu cimitirele e mai greu, că se revoltă rumânii la faze de-astea. 

Ar mai fi un mic impediment, ce facem când se ocupă toate locurile? Oameni buni, toate locurile nu vor fi ocupate, n-are cum. Nu știu dacă sunteți la curent cu rânduielile ortodoxe, dar omul, după ce sta în pământ 7 ani e scos, oasele îi sunt puse în sac și este returnat familiei pentru proceduri ulterioare. Unii îl reîngroapă, alții îl pun într-o criptă, alții doar folosesc locul pentru o rudă ce a murit recent, și oasele răposatului sunt puse deoparte, de-astea. În propunerea mea oasele oamenilor vor fi luate și puse în osuarul din beci. 

Sursa foto. De vizitat, mai au și alte imagini mișto cu construcții din scheleți.

Beciul, oameni buni, este un loc plicticos și funcțional. Nu prea mergi în beci să te distrezi, că nu poți fuma, că te prind, că nu poți bea, că te aud și nu poți face amor, că nu prea găsești femei să accepte așa ceva. Putem însă amenja o serie de spații moarte, inutile, într-un osuar frumos, cum sunt cele de sub Roma sau Paris. Pentru foștii șefi de scară vom face un fișet cu sertare, din piatră, să fie cinstiți cum se cuvinte, cu date scrise pe fiecare sertar. „Aici sunt rămășițele pământești ale lui Virgil Stamate, șef de scară, tată și soț iubit, 1998-2013”. Copiii vor avea ce face de Haloween, putând vizita osuarul sau, mai bine, putând vizita osuarul de la scara vecină, să vadă și ei oase noi. De Paște am putea ascunde niște ouă în oasele de-acolo, și copiii vor trebui să le caute, câștigător urmând a fi ales copilul care a găsit cele mai multe ouă. Acesta va primi dulciuri și felicitări și o diplomă din partea comitetului de bloc.

Zic că genul ăsta de activități ar întări comunitatea locală și legăturile sufletești și afective dintre oameni și fantome.