Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Nu, proștilor, cel mai inteligent copil din lume nu e un român

A tot circulat știrea cu cel mai inteligent copil din lume care, nu numai că e inteligent, e și român. Doar că nu e e de niciunele. Iată ce s-a scris în mass-media.

Copilul în vârstă de cinci ani locuieşte în Canada şi este la origine român. La numai doi ani şi nouă luni a fost catalogat la fel de deştept precum celebrul fizician Albert Einstein sau precum Stephen Hawking, având un IQ de 154, adică aproape perfect.

Anthony Popa Urria trăieşte în Calgary, Canada încă de la naştere şi a fost desemnat în unanimitate de Organizaţia MENSA drept cel mai inteligent copil din lume. MENSA este o organizaţie internaţională non-profit a oamenilor cu un IQ mult peste medie, membrii ei clasându-se printre primii 2% la testele de inteligenţă folosite de organizaţie.

Unu, nu e la fel de deștept ca Einstein sau Stephen Hawking, hai să nu fim toți Mindruta. În primul rând că lui Einstein nu i-a măsurat nimeni IQ-ul. Poate îl avea de 5400 de puncte, poate avea 100, n-ai de unde să știi, pentru că Einstein era atât de inteligent cât să nu fie în Mensa. Apoi, nici Stephen Hawking nu și-a măsurat IQ-ul, habar n-are cât e ba, mai mult, crede că ăia care se laudă cu IQ-ul sunt niște ratați.

Trei, Mensa nu este o organizație de oameni inteligenți ci o escrocherie pentru fraierii care au nevoie de diplomă de deștepți. Singura chestie ce a desemnat Mensa a fost ca copilul ăla, sau părinții lui, să plătească o taxă anuală de deștept, pentru că cu asta se ocupă Mensa, după ce plătești testul de deștept, mai plătești o cotizație anuală să faci parte din organizația lor de deștepți.

Mumuumuu, vor bâlbâi fanii Mensa, dar sunt oameni foarte deștepți acolo. Să mori tu? Este Jeff Bezos? A dus o rachetă în Cosmos și coborât-o la loc deschizând drumul pentru explorări spațiale private. Știi de ce nu e? Pentru că nu-i atât de fraier să dea banii pe diploma de deștept. Este Bill Gates în Mensa? Era Steve Jobs? Este Elon Musk?

În schimb e semi-românul nostru, Geena Davis și Asia Carerra. Știi cine mai face scoruri mari la testele IQ? Autiștii. Știi de ce nu sunt în Mensa? Pentru că părinții lor nu au bani de aruncat pe fereastră, au nevoie de banii ăia să țină un astfel de copil.

Pe de altă parte, dacă se spunea că cel mai tâmpit copil din lume este un român, nu m-aș fi minunat. Sigur avea un cont de Facebook și o opinie emoționantă despre orice căcat.

11 Comments

 1. John Doe

  Isaac Asimov, un membru Mensa si un pasionat al popularizarii stiintei, spunea in memoriile sale ca prefera lecturile in fata audientelor Mensa pentru ca poate atinge subiecte stiintifice mult mai ezoterice decat cele pe care le putea aborda in fata unei audiente ‘normale’.

  • eftimie

   [But] I took the test, scored high, and became a member of Mensa.
   It was not on the whole, a happy experience. I met a number of wonderful Mensans, but there were other Mensans who were brain-proud and aggressive about their IQs, who, one got the impression, would like, on being introduced, to be able to say, ’I’m Joe Doakes, and my IQ is 172,’ or, perhaps, have the figure tattooed on their forehead. They were, as I had been in my youth, forcing their intelligence on unwilling victims. In general, too, they felt underappreciated and undersuccessful. As a result, they had soured on the Universe and tended to be disagreeable.

   What’s more, they were constantly jousting with each other, testing their intelligence on each other, and that sort of thing becomes wearing after awhile.

   Furthermore, I became uncomfortably aware that Mensans, however high their paper IQ might be, were likely to be as irrational as anyone else. Many of them believed themselves to be part of a ‘superior’ group that ought to rule the world, and despised non-Mensans as inferiors. Naturally, they tended to be right-wing conservatives, and I generally feel terribly out of sympathy with such views.

   Worse yet, there were groups among them, I found out eventually, who accepted astrology and many other pseudoscientific beliefs, and who formed ‘SIGs’ (‘special interest groups’) devoted to different varieties of intellectual trash. Where was the credit of being associated with that sort of thing, even tangentially?

   … I stayed on in Mensa for years, getting more and more tired of it. … Eventually, after both Marvin and Margot [two of the New York Mensans he acknowledged as “delightful and intelligent”] had died, I did resign.

   – Isaac Asimov, I. ASIMOV: A MEMOIR

  • Marsten

   And any man who must say ‘I am the king’ is no true king at all. – Tywin Lannister

 2. cezar

  “Este Bill Gates în Mensa? Era Steve Jobs? Este Elon Musk?”

  Astia-s oameni de afaceri. Ca atare, un IQ mediu le este suficient. Instinctul de biznis este mai important in cazul lor.
  In plus, ca orice biznismeni, au facut destule prostii 🙂

  Oricum, sa incerci sa tragi concluzii despre indivizii membrii ai unei anumite organizatii doar ca sa argumentezi pe un caz individual… nu prea e un lucru… destept. 🙂

  • Despre Bill Gates se spun 3 chestii:

   – că rezultatul lui la testul IQ pe vremea când a fost la Harvard era de 160;
   – că rezultatul lui la testul SAT a fost de 1590 din 1600;
   – că a avut bursă naţională de merit în 1973.

   Cică dacă faci astea nu ai un IQ mai mare ca al Elenei Ceauşescu.

 3. Dragos

  Bravo boss, nu sunt tot timpul de acord cu tine dar imi place articolul, abordezi tema echilibrat si cu exemple.
  Intr-adevar, Einstein nu a dat niciun test de IQ, pe internet apar diverse cifre dar acelea sunt rezultatul unor aproximari ce au la baza varsta si descoperirile lui..

 4. Ce ne mai place sa ne atribuim unele calitati dar fara sustinere!

 5. Cristian

  Sunt acri strugurii cand nu ajungi la ei, nu-i asa? :)))
  Dar culmea ironiei…. Spui ca nu cei cu IQ de peste 130 sunt inteligenti ci niste bogatasi (pe care ii si enumeri), dar la descrierea ta scrie asa ” Ovidiu Eftimie cel mai sarac umorist roman”. Pai daca bogatia e dovada inteligentei, inseamna ca esti chiar prost… Scuza-ma, dar logica ta am folosit-o (logica in care nu cred de altfel).

 6. Melesteu

  Vreau să văz și eu ca om prost filmarea cu bebelușul de 6 luni care recunoștea literele și de la 9 luni citea. Atât.

 7. Nţ – cel mai inteligent român din lume e copilul Jiji : http://mcscrib.blogspot.ro/

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by Anders Norén