Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

De ce nu ne-ar plăcea ACTA?

Pentru că i-ar transforma pe providerii de internet într-un fel de poliţişti ai internetului. Ar putea şti pe ce site-uri ai umblat, ce prostii ai scris, ce pornache ai downloadat, ce seriale ai furat cap-coadă.

Deci noi, ăştia din online, ar trebui să ne coalizăm să luptăm împotriva unei chestii care vrea să lupte împotriva furtului de proprietate intelectuală. Ţară mişto, până şi ăia de la Robotzi, care se plângeau că li se tot cirodesc filmuleţele se luptă împotriva chestiei.

Via Vali P.

[sursa foto] Dar, dacă e să analizăm cu atenţie, tot ce doresc oamenii de pe net e să-şi poată permite să facă, în continuare, mici infracţiuni, fără să-i prindă nimeni.

Culmea, unii dintre ei nici nu ştiu că fură. Râd de mine că folosesc Open Office, dar nu ştiu că Microsoft Office e pe bani. 90% din Office-ul din România e furat, a dat cineva un leu pe el? Da’ toate calculatoarele pline de ultima versiune de Photoshop? Eşti prost Eftimie, ce-i aia Photoshop 7.0? Plm, ăla l-am cumpărat cu licenţă acu’ un deceniu când aveam şi eu o firmă. Şi-acum am o firmă, de doi lei, da’ trebuie să am totul cu licenţă. Pot concura cu designerul care stă acasă cu cinci coreluri, trei photoshopuri şi windows 8?

În fine, ăstea or fi chestii mici. Dar ciordeala e generalizată. Am o poză mişto, o pun pe site. Cineva o vede, o preia, şi-o pune pe facebook. Îi zic “scrie bă şi sursa”, că nu sper să mă umplu de bani din chestia aia. Îmi dă like la comentariu. Sunt zeci de site-uri în România, de succes chiar, care trăiesc exclusiv din ciordeală şi furt. Bă, da voi ştiţi că în trustul Adevărul e regulă să nu ţi se dea link la textul tău online, indiferent ce ai scrie? Sau în trustul Pro. Sau în trustul Intact unde sunt jmecheri gen Mihai Morar sau Bendeac ce primesc, tot timpul, cele mai amuzante chestii din internet pe e-mail? Păi n-ar fi fain să-l verificăm un pic, să-l cauţi la ISP, ia zi coae, cine-i amuzantul ăla care-ţi tot trimite ţie chestii? Da cine-s valoroşii care tot găsesc reţete pe net cu cele mai bune poze?

Da’ toţi trolii de internet care-şi permit să fie viteji sub protecţia anonimatului şi să arunce cu căcat în stânga şi-n dreapta. Să-ţi trimită ameninţări. Să scrie despre tine orice mizerie, că doar el e un luptător anonim pentru dreptate. Ce libertate de expresie se îngrădeşte monşer, l-a căutat pe vreunul poliţia acasă că a scris Jos Băsescu pe blogul lui?

Aoleu, n-o să mai putem vedea toate filmele imediat, gratis, de pe torente. Nasol, poate ajungem să punem mâna pe-o carte. Abonamentul la bibliotecă e ieftin, jignitor de ieftin. Nu mai vedem seriale mişto pe net? Atunci o să le vedem la televizor, nicio televiziune din România n-o să cumpere House dacă ştie că trei sferturi din publicul ţintă l-a văzut deja pe net. Plus că sunt şi filme gratis căcălău. Poţi să vezi chiar şi Crucişătorul Potemkin, e public domain. Ca şi unele din filmele lui Chaplin, ca şi Popeye Marinarul. Ai ce alege.

Şi ziceţi că, dacă ciordim de pe net, sau ne folosim de creaţia unuia fără acordul lui putem să ni se taie internetul? Să luăm amenzi? Să intrăm la bulău?

Dacă eşti şofer şi calci linia dublă continuă îţi ia carnetul. Dacă nu dai prioritate îţi iei amenzi. Dacă accidentezi pe cineva poţi ajunge la bulău. Când facem o campanie Stop Codul Rutier?

PS. Stranie pofta bloggerilor de a susţine protestele anti-ACTA. Pe de o parte se plâng că toată lumea le fură munca dar, pe de altă parte, hai la răzbel dacă cineva vrea să protejeze proprietatea intelectuală.

PS2. Cine zice că revoluţiile moderne au loc pe internet e prost grămadă. Revoluţii se consemnează pe internet, de purtat se poartă tot în stradă. De-aia nu l-a dărâmat nimeni pe Băsescu, că eram un milion pe internet şi 3000 de inşi în stradă.

Share links: | | Din aceeași serie au mai apărut: |

© 2019 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.