Am niște întrebări pentru ăia care tot fac și semnează petiții online

Zilnic îmi apare în feed câte o petiție online, zilele astea sunt foarte populare alea de la declic.ro. Mi se pare un experiment social interesant, un psiholog ar descoperi chestii uluitoare despre oamenii care-și iau din timpul lor prețios să-și completeze datele (reale sau false) pentru o cauză. În fine, eu aș vrea să-i întreb câteva chestii pe oamenii ăștia.

1. Știi vreo petiție online care să fi fost luată vreodată în serios în România?

Că mi se pare că nici măcar presa tradițională, și aia umple internetul cu mult spam aiurea, nici aia nu le ia în serios.

2. Ai auzit de cea mai mare strângere de semnături din România?

Sigur, ca om care completează petiții online, informația asta o să te surprindă, dar e bine s-o știi. Există o grupare de oameni care susțin că au strâns 3 milioane de semnături pentru o idee de-a lor pe care vor s-o bage pe gât întregii Românii. Sigur, probabil mint, în orice alt aspect al comunicării lor bagă cel puțin 50% minciuni dar, chiar și așa, tot or fi strâns un milion. Și oamenii de-acolo sunt extrem de șomeri, adică au mult timp liber că-s ținuți de mame și neveste, și tot n-au fost luați foarte în serios. Bine, s-a discutat în Parlament, dar acolo se discută multe prostii.

3. Știi ce se întâmplă chiar dacă cineva ia vag în serios petiția?

Că tot pomeneam de super-șomerii ăia, știi că la un moment dat chiar am fost chemați întreaga țară să ne dăm cu părerea despre un subiect, în cazul respectiv era că vrem o cameră legislativă și maxim 300 de hoți în ea. Ăia care am răspuns apelului, majoritatea, am zis că vrem chestia asta. Știi ce s-a întâmplat cu aia? Că din verificările mele nu avem doar o cameră și 300 de hoți.

4. Altfel, ești bine, totul ok acasă?

Sincer, dacă nevasta vine cu un tabel cu 100 de semnături de la oamenii de pe scară că de-acum încolo doar tu vei duce gunoiul, te execuți? Îți asumi chestia asta și vei purta această povară cât timp locuiești în blocul ăla? Sau începi să te tragi pe cur, să zici că a fost o mânărie, că s-au măsluit semnăturile, că e o conspirație la mijloc?

Nu trebuie să răspundă imediat la întrebările ăstea, ci doar după ce mai completează vreo 10 quiz-uri să afle cu ce vedetă de la Hollywood seamănă.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

4 thoughts on “Am niște întrebări pentru ăia care tot fac și semnează petiții online

 1. Gogu al II-lea

  Ca sa completez la ce-ai scris. Sa fac putina psihologie de balta. Eu cred ca e o modalitate de a defula anumite frustrari, mai ales vorbind de chestiuni politice. Cum romanul, in general, e prea puturos si las sa-si ridice curul si sa faca ceva, gen o revolutie reala, mai bine completeaza o chestie inutila si se scarpina pe burta multumit c-a facut ceva pentru tara cand de fapt nu a facut nimic.

  Si oricum, nu stiu sigur, dar cred ca astea nici nu-s vazute legal in Romania. Ca altfel faceau si popii petitii online impotriva homosexualilor, nu mergeau din poarta in poarta cu foaia si pixul. Au fost mai hoti. Site-urile alea is benefice doar pentru proprietarii care fac bani din trafic.

  Reply
 2. Antoniu Bumb

  Salut Ovidiu,
  Ne bucură interesul tău pentru petițiile “alea foarte populare” de la declic.ro. Îți răspund în numele ălora care le fac (de la declic), dar și în calitate de semnatar al petițiilor. Avem peste 350 000 de persoane în mail-list, dar mult mai mulți oameni au semnat petiții în ultimii ani. O să încerc să te conving că nu au semnat degeaba.
  Dacă o să te conving, te așteptăm să semnezi o petiție, care vrei tu, sau mai multe. Dacă nu te conving, te așteptăm să ne iei peste picior, nu e cu supărare 
  Petițiile online nu sunt nimic mai mult decât forme de presiune. Nu produc efecte imediate, dar nu sunt fără efect. Nu trebuie să mă crezi pe cuvânt, așa că îți dau niște exemple, mă limitez la cele mai recente, să fie relevante.
  Mai întâi 2 exemple de petiții inițiate de declic.
  1. Am pus bețe în roate austriecilor de la Schweighofer campioni la defrișări ilegale în pădurile noastre. În februarie 2017, comunitatea Declic câștiga prima campanie internațională. Peste 250.000 de oameni au solicitat organizației internaționale FSC (Forest Stewardship Council) să nu mai certifice ca sustenabil lemnul de posibilă proveniență ilegală din România. La doar câteva zile după înmânarea semnăturilor, board-ul de directori al FSC a hotărât să suspende toate certificările de sustenabilitate acordate companiei Schweighofer. De ce e asta important? Pentru că fără certificatul ăsta Schweighofer-ul are probleme mari în a vinde lemn spre lanțurile mari de magazine. Leroy Merlin și Brico nu mai comercializeaza produse cu origine Schweighofer, Hornbach au promis același lucru, ne ținem de capul lor să se țină de cuvânt. Acesta e motivul pt care, în prezent, Schweighofer face eforturi dureroase să nu mai cumpere lemn furat, nu pt că au devenit brusc etici.
  2. Am salvat Nera. În 2016 50 000 de oameni au cerut printr-o petiție care cerea Ministerului Mediului să respingă acordul depus pentru construcția a două microhidrocentrale pe râul Nera. Microhidrocentralele ar fi urmat să fie construite chiar în zona dinspre izvoare, lucru care ar fi secat aproape complet râul și ar fi distrus cele 15 arii protejate pe care acesta le străbate. După ce ministerul a refuzat să ne răspundă la petiție, am trimis sute de emailuri responsabilului de relații cu. Pentru că nici așa nu am reușit să primim un răspuns coerent la solicitările noastre, deși trecuseră aproape 8 luni, am mers la București și, împreună cu membrii declic am înmânat cea mai lungă listă de semnături. Cele 50.000 de nume au ocupat mai bine de 15 metri liniari. Efectul a fost imediat – în ziua următoare ministerul a decis că investiția în cele două microhidrocentrale nu este oportună și a blocat proiectul.

  În alte părți exemplele de petiții care au schimbat radical realități triste sunt nenumărate. Doar câteva exemple. În urma unei petiții extrem de populare comerțul cu Fildeș exte interzis în Hong Kong. Dacă îți plac mai mult albinele decât elefanții, în UK, tot în urma unei petiții, s-a interzis folosirea în agricultură a substanțelor care omoară albinele. E important, pt că fără albine nu o mai ducem mult nici noi. Revenind la oameni, pentru cei ce nu sunt în Com pt fam, și un pic homofobi, în Australia s-a ajuns la mariage equality tot în urma unei petiții. Poate facem și la noi una. O semnezi?
  Exemplele pot continua. Cele din țară le poți găsi în rapoartele anuale ale declic. http://declic2017.strikingly.com/
  http://raport-declic-2016.strikingly.com/
  În final ar mai merita menționat un aspect important. Pentru Declic petițiile nu sunt doar niște semnături pe o listă. Pornind de la aceste petiții se naște o comunitate care pune presiune pe autorități și prin acțiuni offline. #rezist s-a născut “in laboratoarele declic”, cum au spus cei de la antena3. La fel “mânuțele” galbene cu mesajul #totipentrujustitie. Petitionarii declic au participat masiv la toate protestele anti-coruptie din ultimi ani. OUG 13 a fost blocat datorita presiunii create online si in stradă. Speram ca si campania toti pentru justitie sa fie pana la urmă un succes.
  Sper că te-am făcut măcar curios în legătură cu petițiile și că vei fi mai puțin critic cu noi.
  Să ai o zi bună!

  Reply
 3. Natalia

  Salut, stiu o petitie online care a avut succes: cea privind pasarela de trecere a lacului in Herastrau (cea de sub podul de cale ferata)

  Reply
  1. eftimie Post author

   Salut, nu de la petiția online s-a făcut aia ci pentru că au murit niște oameni.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *