Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Nea Florin Cîțu, economist, despre bănci

În aceste zile epice, preapocalipsă, puține lucruri sunt mai hazlii decât păruiala dintre doi economiști cu plete ai României, Orlando Teodorovici de la pesede și Florin Cîțu de la penele. E ca un concert de folk, doar că în loc de dor de munte ăștia zic de bănci, ROBOR, inflație și alte chestii neinteresante. Cred că nimeni n-ar clipi dacă s-ar băga în discuție și Mircea Baniciu și i-ar pune la punct pe amândoi cu un album intitulat „Creanțe de primăvară”. Pentru clarificare, Florin Câțu este domnul de lângă Rareș Bogdan.

Acuma, despre Teodorovici s-a tot zis că-i dubios, dar despre Cîțu, numai lucruri bune. Mai că începuse să-mi fie ciudă că n-am votat cu PNL în 2016, pentru că puseseră cap de listă pe un moș care a fost viral pe Facebook. M-am ales cu Florina Presadă care împărțea senatorilor cărți editate de una din puținele firme private aflate în top 500 cei mai mari datornici la stat. Da, no, măcar dacă te uiți pe site-ul Senatului dai de CV-ul Florinei, de CV-ul lui Florin, nu. Un mic detaliu, o găurică, cât o de-aia făcută de iepuri. Hai să intrăm un pic pe ea, să vedem ce găsim.

Nea Florin a lucrat în sistemul bancar, prin 2011 a fost dat afară de la ING, unde era economist-șef. E o poveste acolo, nu intru în detalii, aparent a fost un atac asupra leului și n-a ieșit, naiba știe, chestii complicate. Treaba asta nu l-a dezamăgit pe Cîțu, că a rămas foarte prieten cu băncile aparent. Atât de prieten încât de vreo lună de zile tot le ia apărarea strigând că nuștiuce ordonanță o să le distrugă profiturile. Alt detaliu interesant, nea Florin, economist, l-a înlocuit pe Daniel Zamfir la conducerea Comisiei economice, industrii și servicii din Senat. Daniel Zamfir e ăla care a făcut legea cu darea în plată, aia prin care băncile nu te mai puteau hăitui până la moarte dacă nu mai puteai plăti ratele la casă, era suficient să le dai casa și asta e. A fost scandal mare pe vremea aia, se tot urla că o să intre băncile în faliment și chiar prestigioasa organizație „Salvați Copiii” a sărit de partea băncilor explicând în mod bizar cum copiii n-au niciun viitor dacă nu le trimitem părinții în sclavie pentru ratele la bancă.

Acum nea Florin, economist, tună și fulgeră pe internet că celălalt pletos, Orlando Teodorovici, vrea să bage băncile în colaps. Ba chiar îl face spion pe Teodorovici, pentru că e în board-ul unei bănci numite Banca Internațională de Investiții, cu sediul la Moscova. Asta e o bancă internațională, făcută de ruși prin anii ’70, al cărei scop era să tralalala, sprijine investițiile în state sărace, de-astea. România este membru în bancă și are un loc și un vot în board, locul ăla e ocupat de Orlando acum. Nea Florin zice că ordonanța asta nouă va pune taxe pe toate băncile care activează în România, mai puțin pe aia. A fost întrebat de două ori care-i diferența între banca asta și Banca Mondială, și nea Florin, economist, n-a răspuns.

Că poate ați auzit de Banca Mondială, aia cu sediul la americani, care și ea s-a înființat cu scopul să tralalala, sprijine investițiile în statele sărace, de-astea. Cred că nici banca asta nu face subiectul taxării propuse de ordonanță, că nu e o bancă ca celelalte bănci, nu poți să te duci să-ți faci card de cumpărături la Banca Mondială, gen. Florin nu răspunde, că ar însemna să explice aplaudacilor de ce banca aia are cam același regim ca și banca cu sediul la Moscova. Ăștia mai tineri nu prea țin minte când țara asta era condusă de Banca Mondială, dar a fost fraților, pe bune, veneau ăia și ne spuneau ce să facem și ce să nu facem pe-aici, cum să ne cheltuim banii. Ce să zic, poate ne-o meritam, că nici noi nu suntem țară de oameni serioși, altă discuție. Pe scurt, diferența e că una e cu ruși și alta nu.

În fine, chestiunile astea de finanțe bănci sunt complexe și comportă multe aspecte, și poate n-ar trebui să le discutăm noi care împăturim bancnota de 20 de dolari să pară că iau foc turnurile gemene. Dar putem discuta ceva ce vedem cu ochiul liber, o minciună pe care nea Florin, economist, o tot propagă cum numai un populist jenant de penele poate s-o facă. Asta cu locurile de muncă.

Sursa: facebook-ul lui Cîțu

Băbăieți, locurile de muncă din bănci dispar rapid din alte motive. Că înlocuiesc oamenii cu roboți. Orice campanie cu noul robot Mișu de la banca cutare înseamnă câteva sute de joburi pierdute. Că să ai oameni să vorbească cu clienții costă bani, iar băncile astea vor profit, nu să ajute săracii cu joburi. Și-oricum, nu-și scot banii din creditele cu buletinul date la săraci, ăla e un biznis de săraci, banii și-i fac din împrumutarea statului român. Că știți care-i faza? Pentru că nu mai suntem atât de rupți în cur ca pe vremuri nu mai putem lua bani de la Banca Mondială pe orice programe. Și pentru că Guvernul nu are o politică fiscală clară, nu prea au ăia încredere în noi. Schimbi premierii ca pe șosete, dai legi să scapi oamenii de pușcărie, ai proteste în stradă, astea costă. Și-atunci statul se împrumută la băncile astea normale la dobânzi nasoale. Iar săracele bănci care leșină dacă sunt taxate au cele mai mari profituri din UE în România. Primele trei bănci au cea mai ridicată profitabilitate din toate țările UE, de 3 (TREI) ori peste media europeană. Dacă le iei pe toate în calcul au doar dublu peste media europeană. De-aia pesedacii vor să-i jumulească de bani, păi ce faceți băi, voi faceți profit pe spinarea noastră? Nu orice fel de profit, profit de-ăsta de neam prost?

Așa că da, băncile dau afară oameni oricum, iar nea Florin, economist, țipă în apărarea băncilor, săracele de ele, c-o să leșine de foame dacă le bagă o taxă în plus. Penele are și el nevoie de finanțare în campanie și nu e conectat la țâța statului atât de puternic și nici Rareș Bogdan n-a făcut vreo audiență de peste 1% vreodată în viața lui. Dar știi cine finanțează televiziunile care vor vira de partea binelui? Van Groningen ăla care ieșea în stradă supărat că e nasol în țara în timp ce Raiffeisenul pe care-l conduce dădea reclamă la Antena 3 și România TV. Ce crezi, se retrage banca aia din România, renunță la milionul de coco pe care-l face doar din maratonul ăla mișto?

Trăgând linie nu-mi pare rău c-am votat cu Presadă, măcar aia știu că ține cu mine, cu ăștia ca mine, nu-s în situația fraierului care a votat penele și-acum s-a trezit că ăla ține cu bancile, nu cu votanții. 55.000 de locuri de muncă, marș mă de-aici, păi atâția sunt blogări în România. Și tunde-te!

Share links: | | Din aceeași serie au mai apărut: |

© 2020 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.