Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Monedele ar trebui desființate

Valorează mai puțin decât valoarea lor nominală și cine crede altceva să încerce să cumpere un kil de carne cu monezi. Sigur, e posibil, dar va avea parte de câteva kilograme de ură din partea vânzătorului (care poate refuza tranzacția) sau a celor din spatele lui de la coadă, care poate au și altă treabă.

Și, cel mai important, monedele de 1 ban și 5 bani nu valorează nimic, sunt doar balast metalic pe care trebuie să-l cărăm după noi. Aș preferă să se facă o lege, să se interzică monedele, iar prețurile cu decimală să fie rotunjite. Costă 1,5 lei aia? Ori iei două, ori plătești 2 lei pe ea. Dacă e 1,2 lei, plătești 1 leu.

Sau înlocuiești monedele cu caramele. Diferența între trei monede de 10 bani și o caramea, e că o caramea o poți mânca sau poți mitui un copil cu ea. Monedele costă mai mult decât obții de pe urma lor. Dacă cari zilnic monede după tine consumi mai multe calorii decât economisești zgârcindu-te la câțiva bani când iei mâncare.

Un alt efect al eliminării monedelor ar fi profesionalizarea cerșetorilor și a celor ce le dau bani. Ori le dai un leu, ori nu le dai nimic, fără jumătăți de măsură. Mulți vor dispărea, vor rămâne doar cerșetorii premium. Ar mai putea dispărea și automatele de cafea, cele cu monedă, iar asta este un lucru mai bun decât căderea blocului comunist.

monede

foto: „Malaysian Silver Coin Tower” via Shutterstock

11 Comments

 1. Andrei

  Ai omis caricioarele de cumparaturi de la magazine, punem cardul bancar in ele ? 🙂

 2. sebi

  mi-ai amintit de o faza, protestatarii care platesc la ghisee, la colectarea taxelor de bloc cu cateva kg de moneda, nu am inteles rostul acestui fel de prost, pierzi vremea d-ampulea si casierul oricum e platit sa numere, deci nu numara la 20 de oameni in 4 ore ca numara la unul singur.

 3. Ar dispărea obiceiul datului cu banul când ai de luat decizii importante, cu consecinţe incalculabile pentru soarta omenirii!

 4. de curand mi-am facut inventarul in pusculita si am undeva la 160 lei in monezi de 50, 10 si 5 bani. M-am intrebat si inca ma intreb : oare cat timp imi va lua sa-i cheltui ? Sunt total de acord cu toate ideile tale.

 5. City Planning

  Să dispară monedele actuale mă învoiesc, dar să apară monede de 1, 2, 5 şi 10 lei în locul bancnotelor existente. Acestea nu îşi onorează rangul de bancnote, fiind sub valoarea la care euro este bancnotă. De fapt, banul, ca diviziune, iarăşi a ajuns să nu mai existe practic. Banul este ceva strict psihologic. Desigur, staţiile de benzină pot afişa preţul cu 4 zecimale, doar-doar cineva observă o ieftinire de 0,0013 lei/litru.

  În felul acesta, am face şi o simulare la cum ar arăta portofelele noastre dacă s-ar trece la euro…

 6. Dan

  Nu te pricepi, un blogger profesionist facea pt automatele de cafea un post separat, sa scoata si de acolo ceva comentarii.

 7. Si romanii din afara care merg cu moneda de 50 de bani la hypermarket si obtin, pe baza ei, o moneda de 1 euro? Da, carucioarele de hypermarket pot fi luate daca bagi moneda de 50 de bani, in locul ei luand una de 1 euro. Mi s-a zis ca poti face chiar si 20 de euro intr-o ora prin metoda asta.

  Oamenii aia din ce ar mai trai?

 8. Monedele noastre au rămas în urma timpului, ar fi nevoie de unele de 1 leu și 2 lei.

  În afară mănânci prânzul și plătești în monede.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by Anders Norén