Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Monedele ar trebui desființate

Valorează mai puțin decât valoarea lor nominală și cine crede altceva să încerce să cumpere un kil de carne cu monezi. Sigur, e posibil, dar va avea parte de câteva kilograme de ură din partea vânzătorului (care poate refuza tranzacția) sau a celor din spatele lui de la coadă, care poate au și altă treabă.

Și, cel mai important, monedele de 1 ban și 5 bani nu valorează nimic, sunt doar balast metalic pe care trebuie să-l cărăm după noi. Aș preferă să se facă o lege, să se interzică monedele, iar prețurile cu decimală să fie rotunjite. Costă 1,5 lei aia? Ori iei două, ori plătești 2 lei pe ea. Dacă e 1,2 lei, plătești 1 leu.

Sau înlocuiești monedele cu caramele. Diferența între trei monede de 10 bani și o caramea, e că o caramea o poți mânca sau poți mitui un copil cu ea. Monedele costă mai mult decât obții de pe urma lor. Dacă cari zilnic monede după tine consumi mai multe calorii decât economisești zgârcindu-te la câțiva bani când iei mâncare.

Un alt efect al eliminării monedelor ar fi profesionalizarea cerșetorilor și a celor ce le dau bani. Ori le dai un leu, ori nu le dai nimic, fără jumătăți de măsură. Mulți vor dispărea, vor rămâne doar cerșetorii premium. Ar mai putea dispărea și automatele de cafea, cele cu monedă, iar asta este un lucru mai bun decât căderea blocului comunist.

monede

foto: „Malaysian Silver Coin Tower” via Shutterstock

Share links: |

© 2019 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.