Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Moldovenii sunt atât de frați cu noi că te doare mintea

Doar pentru că vorbesc cu accent funny și că sunt cam filo-ruși avem impresia despre moldovenii de peste Prut că sunt cumva diferiți de ăștia de dincoace de Prut, numiți generic „români”. Nici pomeneală. E exact ca la noi, au câteva partide comuniste și câteva partide ne-comuniste care sunt formate din oameni care n-au avut loc sau au fost dați afară din partidele comuniste de la putere.

Unul din rockstarii politicii de la ei este președintele Igor Dodon, un om făcut parcă făcut să poarte trening de foiță și pe care destinul crunt l-a obligat să meargă la cravată în public și să se dea important. Anul acesta Moldova a încercat să întărească relațiile cu Turcia, care acționează ca un soft-power în regiune. Poate mai țineți minte, Turcia ne-a făcut și nouă un serviciu de pașapoarte decent în mall, pentru că noi suntem prea handicapați să putem să ne facem singuri, oamenii lucrează delicat și atent pe diplomații de-astea pentru săraci și super-săraci.

La un moment dat ne-au și dat o copie a sabiei lui Ștefan cel Mare, să aibă ce pupa Adrian Năstase, premierul ciumei roșii din acea perioadă, să pară patriot în fața poporului. Nu ne-a dat numai nouă, le-a dat și moldovenilor una, respectiv, premierului Vlad Filat. Copia aia e la Muzeul Național de Istorie și Arheologie din Chișinău de prin 2012. Dodon ăsta al lor, poate de la băutură, poate de invidie, s-a întâlnit recent cu șeful Turciei, Erdogan, și i-a mai cerut una. Turcul, politicos, a zis că-i mai trimite o copie și lui, dacă tot vrea săbii. Așa se face că în momentul de față moldovenii au o sabie a lui Ștefan cel Mare în plus față de noi, ceea ce le dă un avantaj teribil în cazul în care va izbucni un război între cele două țări și acesta se va desfășura la birtul din Vama Albița.

Dar, stai, asta nu e tot! Tot Igor Dodon a anunțat cu mândrie că Turcia le-a reparat clădirea președinției. Prin 2009 comuniștii de la putere au fost într-un război cu comuniștii din stradă, iar ăia au aruncat cu pietre în clădire, au spart geamuri, becuri, veioze, au murdărit scaune, ce maim dezastru! În urma revoltelor s-a schimbat puterea de stat și la guvernare au venit comuniștii, adică ca la noi când l-am înlocuit pe Ponta cu Dragnea. În 10 ani de zile poporul moldovean n-a fost în stare să repare treaba, așa că au cerut vreo 10 milioane de dolari (deci, cu două mai multe decât ar costa un satelit meteorologic) s-o zugrăvească, s-o repare, s-o facă gigea. „Important e că nu s-au folosit bani publici”, a declarat președintele Dodon, în alocuțiunea în care s-a mândrit că i-au reparat alții casa.

Circa 9 ani de zile, simbolul statalității țării noastre – clădirea Președinției, a stat devastată. Am reușit s-o renovăm. Pas cu pas vom dezvolta și țara!Moldova are viitor!********Почти девять лет символ нашей государственности – здание Администрации Президента – находился в запустении. Нам удалось его реконструировать.Шаг за шагом поднимем и страну! У Молдовы есть будущее!

Posted by Igor Dodon on Thursday, October 18, 2018
Share links: |

© 2019 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.