Cartierul General

Modificări importante în constatarea decesului

Bethan Gaskin, o tânără mamă din Marea Britanie, în vârstă de 24 de ani, și-a provocat accidental moartea după ce s-a înecat cu prăjituri, încercând să vadă câte prăjituri poate ține în gură, ne anunță ziarul Libertatea. Problema e că pe certificatul de deces nu va scrie asta, va scrie ceva de genul „stop cardio-respirator” sau cine știe ce jargon medical. Ceea ce e ok, pentru medici, dar deloc util pentru umanitate.

Pentru că știm cu toții că principala cauză a morții tinerei Bethan este prostia. Aparent e genetică, mama decedatei spune că și mama ei, o doamnă în vârstă de 90 de ani, practică acest sport imbecil. Și nu e singura proastă de pe planetă, zilnic mor oameni pentru că sunt excesiv de proști. Ăia care-și fac selfie pe calea ferată, ăia care verifică dacă mai e benzină în rezervor cu bricheta, ăia care bagă degetele în priză, ăia care s-au dus în teritorii ISIS să ne arate că ratații speciei nu sunt criminali ci oameni buni, pastorul dobitoc care s-a dus să bage Biblia pe gât unor băștinași necontactați, în fine, grămadă. Problema e că în documente toți ăștia apar ca fiind morți din cauze medicale, nu din prostie, ceea ce ne dă două complicații cu efecte majore în societate.

Prima ar fi că mai toate statisticile privind cauzele deceselor la oameni sunt false. Știm că X a murit de inimă, dar nu știm dacă a murit pentru că i s-a oprit inima în timp ce se masturba spânzurat în dulap. Știm că Y a murit de hepatită, dar nu menționăm că a luat-o pentru că îi plăcea să meargă la curve, se credea deștept și nu purta prezervativ. A doua ar fi că nu arătăm adevărata amploare a prostiei și efectelor sale. Trăim într-o lume în care avem impresia că prostia nu este mortală, nici măcar dureroasă, ceea ce e fals. E extrem de dureros să fii prost. Ești prost și nu te duci la dentist, dup-aia te doare măseaua cinci luni, aia e prostia care doare de fapt. Faci slalom cu prietenii prin oraș, se răstoarnă mașina, doi mor și tu rămâi cu un picior amputat, aia e tot prostie dureroasă.

Poate că Bethan ar fi putut fi salvată dacă i se punea din timp diagnosticul de prostie și se luau măsuri. Prostia nu poate fi tratată medicamentos, dar poate fi diminuată prin diverse tehnici și proceduri. Dar asta doar dacă știi că ești prost, la fel cum iei tratament doar dacă știi că ești gripat, nimeni nu halește antibiotice pentru că au gust bun cu crenvuști. Striga mă-sa la ea „tu, nu fă aia, că ți-a zis medicul că ești proastă, știi că unul din trei oameni moare din prostie?”. Dar n-avea de unde să știe și să-i spună, că statisticile oficiale spun că 30% din oameni mor de „boli de inimă”.