Cartierul General

Moaș-ta pe gheață

Pe vremea când eram eu mic și telefonul era cu disc, asta era genul de înjurătură pe care o aruncau bunicii asupra copiilor, și până pe la vreo 12 ani nici n-am știut ce înseamnă. Bine, nici acum nu sunt sigur că știu ce e, presupun că are legătură cu moașa (un doctor neonatolog străvechi) care trebuie să vină de urgență la nașterea unui copil și patinează pe gheață, acest lucru fiind neplăcut pentru cei care așteaptă copilul cu pricina.

Pe vremea aia ne „dădeam pe gheață”, adică pe trotuare se formau niște piste pentru așa ceva, numite „ghețușuri” pe care, după un timp, adulții lipsiți de haz și bun simț le distrugeau cu sare. Acei adulți s-au împreunat între ei și au dat naștere la adulții tâmpiți de azi, pe care-i poți recunoști după faptul că semnează petiții online și cred în ele. Din cauza acelor ghețușuri mi-a rămas reflexul să merg patinând distanțe lungi, ca fratele alb al lui Surya Bonaly (google it). Făceam cam un kilometru jumătate pe jos până la școală și era foarte „cool”.

Zilele astea, când a dat poleiul, am încercat același lucru și neam, nu se poate. Adică alunec, dar încălțările moderne sunt făcute în așa fel încât să aluneci doar un pic, cât să te dezechilibrezi și să-ți rupi coccisul. Și dacă asta mă dezamăgește parțial, cel mai mult mă dezamăgește că omenirea, cel puțin în partea asta de planetă, încă n-a descoperit un model de talpă care să aibă aderență decentă pe polei. Am un supercomputer în buzunar care poate detecta când și unde am picat în cur, dar nu niște pingele care să evite acest tip de incident.

Excepție fac trotuarele alea mișto ale lui Betoniță, primarul PSD al sectorului 3, pe care poți patina ca pe pista de speed skating. În fine, poate sunt eu neinformat, dacă știți cumva niște încălțări de iarnă cu aderență extremă, dați un link, un sfat, ceva, mi-ar prinde bine. Am impresia că sunt la vârsta la care dacă pic s-ar putea să fie definitiv și mortal, și dup-aia o să scrie presa despre mine că am murit de gripă, că așa scrie acum despre orice om care a murit cu muci în nas, la fel cum scrie despre orice șofer tânăr care a făcut un accident că „era sub influența substanțelor psihoactive”.