Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Cum a mințit în mod repetat blogărul Andrei Pleșu (și pokemonii lui)

Pă principiul „hai să verificăm din mai multe surse”, am verificat. Povestea cu Pleșu care n-a primit reducere și i-a povestit lui Liiceanu, ăsta la șefa librăriilor lui și totul a culminat cu o vânzătoare care și-a dat demisia, e reală. A fost scrisă cu patos de cineva, cu înjutăruri de mine, și apoi a fost urmată de o simpatică avalanșă de articole calomnioase. Deci bă, în general, când a zis că n-a făcut asta, a mințit. Ca un porc semiotician.

I. Bullying cultural

Fostul nostru consul cocalar de la Marsilia, Ioan T. Morar, a trasmis o supărare pe twiter în care spunea „Rușine Petronela Rotar, Rușine Corina Băcanu”.

ioan-t-morar-twitter

Pe mine nu m-a înjurat, nu se bagă, eu l-am băgat în pizda mă-sii când a încercat niște bullying cultural pe o prietenă de-a mea. Aia a scris de ultimul lui roman că e mai banal, ăsta a început cu obrăzniciile (unele dintre ele direct) și, în general, a concluzionat că-i proastă, și că e femeie. Dacă mârlanul face pe nebunul, scoatem e-mailurile. Ăsta e genul de bulangeală pe care îl fac oamenii culturali în România, Pleșu a făcut cam aceeași chestie cu Petronela Rotar. Dacă mâncă căcat în continuare și face pe nebunul, merem la cremenal, îl punem să povestească cu mâna pe Biblie ce a zis și ce nu a zis, am înțeles că e creștin ortodox și crede în astea.

Ideea e că băieții umblă în gașcă și, dacă dai într-unul, se activează toți. Cum a fost Cărtărescu, care a dat-o pe-aia cu resonable doubt și lacheii culturali de prin redacțiile ziarelor. Și o iau la șuturi pe Petronela și, din ricoșeu, pe mine și pe Vasile Ernu. În frumosul stil stalinist, apropo, extrăgând citate din context.

Cărtărescu, dacă țineți minte, a fost surpins parcând cu avariile pe banda I și când a fost dat în fapt s-a apucat să spună că are lumea ceva cu el, tot dădea în lateral evitând problema, că a parcat pe banda I. A, și a mințit. spunând că e prima oară când face asta.

II. Minciunile

Dar ce a spus Pleșu de zic eu că e minciună? Păi hai s-o luăm așa. Poate omul nu știa că e minciună și eu greșesc. Luăm citatul ăla care a apărut peste tot în afară de undeva la el oficial. Pe blogul Adevărul, de exemplu. Hai cu citatul.

„Stimată Doamnă Petronela Rotar, Aţi pus în circulaţie o minciună grosolana. Am vorbit adineaori la telefon cu prietena Dvs. care recunoaşte că ea n-a făcut decât să vă transmită ce i-a sugerat şefa ei ca s-o intimideze. În ce mă priveşte, când cumpăr cărţi de la Humanitas nu fac calcule, nu vânez reduceri şi, mai ales, nu fac reclamaţii „la centru”. Va sfătuiesc, prieteneşte, să căutaţi mijloace mai decente de a va obţine notorietatea. Grav e şi că dezminţirile pe care şi libraria, şi editura le-au trimis pe blogul Dvs. au fost şterse. Probabil aşa se va întâmpla şi cu postarea de faţă. Ar exista o singură variantă să vă dovediţi buna-credinţă şi onestitatea: să vă informaţi „la sursă” şi să daţi, cu scuze, lămuririle necesare. Perplex, A.Pleşu”.

II.1 Minciună grosolană? Hai, maestre, cât de grosolană e? Cât de minciună e? I-ai povestit lui Gabi de incident? I-ai povestit. Asta spun sursele mele, care sunt altele în afară de mata.
II.2 „Grav e şi că dezminţirile pe care şi libraria, şi editura le-au trimis pe blogul Dvs. au fost şterse”. N-aș zice că Pleșu minte aici, ci doar că nu înțelege internetul. Unele comentarii intră direct în spam (locul unde ar trebui să stea o parte din editoriale), Petronela n-a șters nimic intenționat. Da știi tu că a șters? E un text asumat? Mai rău, nu e, e un citat din Pleșu pe niște site-uri. Oricând poți spune că nu a șters, că tu nu ai spus aia.
II.3. Aia cu notorietatea. Maestrul, ca idee, e ceva redactor șef la o revistă culturală, știe ce înseamnă afișări, trafic, cât de cât. Mai mult, știe și câte cărți vinde. Eu am vândut alaltăieri 15 cărți, nu cred că Pleșu a reușit performanța asta luna asta. Ca în cifre. Aia cu notorietatea e pentru șobolanii de redacții de la cultură. Notorietatea lui Pleșu în internet se apropie de zero. Să faci trafic pe seama lui e ca și cum ai încerca să faci trafic pe seama lui Teodor Baconschi. Prea puțin lume știe că e un cocalar jegos, prea puțină lume este afectată de gagiu. N-ai mințit, ai manipulat.

Așa că tind să cred că a propagat cu bună știință niște minciuni transmise de șefa de la librării. „I-am scris lu aia pe site și ne-a șters”. Nu v-a șters.

III. Turma

E ok să ții cu Pleșu, practic ești la fel de intelectual ca el. E un fel de asociere pozitivă. Dacă intră cineva prin editorialele lui și-l scutură un pic omul e modest rău. Vorbește de religie fără să cunoască termenii. Asta e doar o chestie care mi-a atras atenția, nu am timpul și cheful să mă ocup de astea. Pokemonii săi au sărit din bilă repede la atac, Pikachu de la Adevărul care făcea comentarii pe text, anonimul de la Hotnews care îl invoca pe Caragiale. E mișto când joci în liga ta, unul se linge pe altul pe blană și urangutanul șef aprobă pe toți. Dar când ieși din poiană dai de unul ca mine care n-a fost la biserică prea des. Eu l-am văzut pe Pleșu laș, pentru mine e unul care vrea cenzura presei. Merci tataie, eu nu iau 7000 de lei de ziar pentru un text la 3 zile care face câteva mii de afișări. E fain să ceri să mai tacă lumea din gură și să nu sară calul, când ai burta plină. Eu sunt în stradă, dacă vine cenzura presei, eu am belit pula, că eu n-am fost consilier de președinte FSN. Eu n-am prieteni ca Liiceanu care să primească scutiri de penalități și reeșalonări la plată. Eu am proprire pe cont în secunda doi dacă am datorii la stat (și am avut, pe drepturi de autor, a luat ANAF-ul imediat banu de la prost). Dar îmi permit să cârâi când nu îmi place ceva, libertate pe care Pleșu nu cred că o are. Și tre’ să mă lupt pentru asta, că n-am talent la pupat în cur. Am lucrat la mogul, să mor io, mă ura toată lumea de acolo, am fost dat afară cu strigături.

IV. Și despre eroi

Băi, citiți-l un pic pe omul ăsta. O să aveți surprize. Nu sunt eu cel mai cult om de pe lume, dar nici atât de slab de duh cât să fiu impresionat de câteva întorsături de fraze. Serios, l-am rezolvat pe Dan Alexe care face acum pe nebunu’ pe internet din două șuturi la genunchi. Îmi place cum scrie, dar oricând poți să-i dai una „ia zi tu cum e cu albanezii”, că omul are prea multă cultură și prea puțin exercițiu. E frumos cum scrie el, dar lucrează, se simte transpirația din spate. La fel și Pleșu, ăștia-s proletari ai scrisului, sunt Dorinei Munteanu ai literei, știi că te poți baza pe ei dar dacă e de dribling, cam complicat. Înțeleg de ce au căzut în admirațe bruscă ăia de au scris articolele pro-Pleșu, mă tot uit la amărâtul de la Hotnews care se închina la Caragiale, lejer, simpluț, modest. E varianta de manual, pentru cititorii care au terminat liceul să ia notă mare la comentariile la română.

V. TL;DR

„Popularul blogăr Ovidiu Eftimie” a fost ziarist de meserie. Momentan agresivitatea sa e la 15%. Dacă vrea se apucă și scrie de pe vremea când Pleșu vorbea cu Dinescu și-i spunea că „meh, ce mare chestie dacă iese Vadim președinte, ce-o să ne facă”. Sau altele, cu gagică-sa aia care nu era nevastă dar se recomda doamna Pleșu, și cum trimitea el amenințări ca s-o apere. Resurse avem, nu lucrăm la stat și nu are cum să ne șantajeze.

PS. Și o chestie despre psihologia minciunii, că am ceva experință. Când cunoscutul puțintel la minte avocat Naciu Vladimir, zis Furt de Curent a lansat zvonul că am doar 10 clase nici nu m-am obosit să contest asta în stilul „minciună grosolană”. Că orice om cu acces vag la internet ar putea afla adevărul. M-a distrat să-l văd pe prost cum se afirmă plenipotențiar, un majestic baobab de naivitate. Chestie de raportare la evenimente, finețuri și noblețe, jucării străine pentru un ceapist al culturii ca dl. Pleșu.

Share links: |

© 2019 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.