Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Cum a mințit în mod repetat blogărul Andrei Pleșu (și pokemonii lui)

Pă principiul „hai să verificăm din mai multe surse”, am verificat. Povestea cu Pleșu care n-a primit reducere și i-a povestit lui Liiceanu, ăsta la șefa librăriilor lui și totul a culminat cu o vânzătoare care și-a dat demisia, e reală. A fost scrisă cu patos de cineva, cu înjutăruri de mine, și apoi a fost urmată de o simpatică avalanșă de articole calomnioase. Deci bă, în general, când a zis că n-a făcut asta, a mințit. Ca un porc semiotician.

I. Bullying cultural

Fostul nostru consul cocalar de la Marsilia, Ioan T. Morar, a trasmis o supărare pe twiter în care spunea „Rușine Petronela Rotar, Rușine Corina Băcanu”.

ioan-t-morar-twitter

Pe mine nu m-a înjurat, nu se bagă, eu l-am băgat în pizda mă-sii când a încercat niște bullying cultural pe o prietenă de-a mea. Aia a scris de ultimul lui roman că e mai banal, ăsta a început cu obrăzniciile (unele dintre ele direct) și, în general, a concluzionat că-i proastă, și că e femeie. Dacă mârlanul face pe nebunul, scoatem e-mailurile. Ăsta e genul de bulangeală pe care îl fac oamenii culturali în România, Pleșu a făcut cam aceeași chestie cu Petronela Rotar. Dacă mâncă căcat în continuare și face pe nebunul, merem la cremenal, îl punem să povestească cu mâna pe Biblie ce a zis și ce nu a zis, am înțeles că e creștin ortodox și crede în astea.

Ideea e că băieții umblă în gașcă și, dacă dai într-unul, se activează toți. Cum a fost Cărtărescu, care a dat-o pe-aia cu resonable doubt și lacheii culturali de prin redacțiile ziarelor. Și o iau la șuturi pe Petronela și, din ricoșeu, pe mine și pe Vasile Ernu. În frumosul stil stalinist, apropo, extrăgând citate din context.

Cărtărescu, dacă țineți minte, a fost surpins parcând cu avariile pe banda I și când a fost dat în fapt s-a apucat să spună că are lumea ceva cu el, tot dădea în lateral evitând problema, că a parcat pe banda I. A, și a mințit. spunând că e prima oară când face asta.

II. Minciunile

Dar ce a spus Pleșu de zic eu că e minciună? Păi hai s-o luăm așa. Poate omul nu știa că e minciună și eu greșesc. Luăm citatul ăla care a apărut peste tot în afară de undeva la el oficial. Pe blogul Adevărul, de exemplu. Hai cu citatul.

„Stimată Doamnă Petronela Rotar, Aţi pus în circulaţie o minciună grosolana. Am vorbit adineaori la telefon cu prietena Dvs. care recunoaşte că ea n-a făcut decât să vă transmită ce i-a sugerat şefa ei ca s-o intimideze. În ce mă priveşte, când cumpăr cărţi de la Humanitas nu fac calcule, nu vânez reduceri şi, mai ales, nu fac reclamaţii „la centru”. Va sfătuiesc, prieteneşte, să căutaţi mijloace mai decente de a va obţine notorietatea. Grav e şi că dezminţirile pe care şi libraria, şi editura le-au trimis pe blogul Dvs. au fost şterse. Probabil aşa se va întâmpla şi cu postarea de faţă. Ar exista o singură variantă să vă dovediţi buna-credinţă şi onestitatea: să vă informaţi „la sursă” şi să daţi, cu scuze, lămuririle necesare. Perplex, A.Pleşu”.

II.1 Minciună grosolană? Hai, maestre, cât de grosolană e? Cât de minciună e? I-ai povestit lui Gabi de incident? I-ai povestit. Asta spun sursele mele, care sunt altele în afară de mata.
II.2 „Grav e şi că dezminţirile pe care şi libraria, şi editura le-au trimis pe blogul Dvs. au fost şterse”. N-aș zice că Pleșu minte aici, ci doar că nu înțelege internetul. Unele comentarii intră direct în spam (locul unde ar trebui să stea o parte din editoriale), Petronela n-a șters nimic intenționat. Da știi tu că a șters? E un text asumat? Mai rău, nu e, e un citat din Pleșu pe niște site-uri. Oricând poți spune că nu a șters, că tu nu ai spus aia.
II.3. Aia cu notorietatea. Maestrul, ca idee, e ceva redactor șef la o revistă culturală, știe ce înseamnă afișări, trafic, cât de cât. Mai mult, știe și câte cărți vinde. Eu am vândut alaltăieri 15 cărți, nu cred că Pleșu a reușit performanța asta luna asta. Ca în cifre. Aia cu notorietatea e pentru șobolanii de redacții de la cultură. Notorietatea lui Pleșu în internet se apropie de zero. Să faci trafic pe seama lui e ca și cum ai încerca să faci trafic pe seama lui Teodor Baconschi. Prea puțin lume știe că e un cocalar jegos, prea puțină lume este afectată de gagiu. N-ai mințit, ai manipulat.

Așa că tind să cred că a propagat cu bună știință niște minciuni transmise de șefa de la librării. „I-am scris lu aia pe site și ne-a șters”. Nu v-a șters.

III. Turma

E ok să ții cu Pleșu, practic ești la fel de intelectual ca el. E un fel de asociere pozitivă. Dacă intră cineva prin editorialele lui și-l scutură un pic omul e modest rău. Vorbește de religie fără să cunoască termenii. Asta e doar o chestie care mi-a atras atenția, nu am timpul și cheful să mă ocup de astea. Pokemonii săi au sărit din bilă repede la atac, Pikachu de la Adevărul care făcea comentarii pe text, anonimul de la Hotnews care îl invoca pe Caragiale. E mișto când joci în liga ta, unul se linge pe altul pe blană și urangutanul șef aprobă pe toți. Dar când ieși din poiană dai de unul ca mine care n-a fost la biserică prea des. Eu l-am văzut pe Pleșu laș, pentru mine e unul care vrea cenzura presei. Merci tataie, eu nu iau 7000 de lei de ziar pentru un text la 3 zile care face câteva mii de afișări. E fain să ceri să mai tacă lumea din gură și să nu sară calul, când ai burta plină. Eu sunt în stradă, dacă vine cenzura presei, eu am belit pula, că eu n-am fost consilier de președinte FSN. Eu n-am prieteni ca Liiceanu care să primească scutiri de penalități și reeșalonări la plată. Eu am proprire pe cont în secunda doi dacă am datorii la stat (și am avut, pe drepturi de autor, a luat ANAF-ul imediat banu de la prost). Dar îmi permit să cârâi când nu îmi place ceva, libertate pe care Pleșu nu cred că o are. Și tre’ să mă lupt pentru asta, că n-am talent la pupat în cur. Am lucrat la mogul, să mor io, mă ura toată lumea de acolo, am fost dat afară cu strigături.

IV. Și despre eroi

Băi, citiți-l un pic pe omul ăsta. O să aveți surprize. Nu sunt eu cel mai cult om de pe lume, dar nici atât de slab de duh cât să fiu impresionat de câteva întorsături de fraze. Serios, l-am rezolvat pe Dan Alexe care face acum pe nebunu’ pe internet din două șuturi la genunchi. Îmi place cum scrie, dar oricând poți să-i dai una „ia zi tu cum e cu albanezii”, că omul are prea multă cultură și prea puțin exercițiu. E frumos cum scrie el, dar lucrează, se simte transpirația din spate. La fel și Pleșu, ăștia-s proletari ai scrisului, sunt Dorinei Munteanu ai literei, știi că te poți baza pe ei dar dacă e de dribling, cam complicat. Înțeleg de ce au căzut în admirațe bruscă ăia de au scris articolele pro-Pleșu, mă tot uit la amărâtul de la Hotnews care se închina la Caragiale, lejer, simpluț, modest. E varianta de manual, pentru cititorii care au terminat liceul să ia notă mare la comentariile la română.

V. TL;DR

„Popularul blogăr Ovidiu Eftimie” a fost ziarist de meserie. Momentan agresivitatea sa e la 15%. Dacă vrea se apucă și scrie de pe vremea când Pleșu vorbea cu Dinescu și-i spunea că „meh, ce mare chestie dacă iese Vadim președinte, ce-o să ne facă”. Sau altele, cu gagică-sa aia care nu era nevastă dar se recomda doamna Pleșu, și cum trimitea el amenințări ca s-o apere. Resurse avem, nu lucrăm la stat și nu are cum să ne șantajeze.

PS. Și o chestie despre psihologia minciunii, că am ceva experință. Când cunoscutul puțintel la minte avocat Naciu Vladimir, zis Furt de Curent a lansat zvonul că am doar 10 clase nici nu m-am obosit să contest asta în stilul „minciună grosolană”. Că orice om cu acces vag la internet ar putea afla adevărul. M-a distrat să-l văd pe prost cum se afirmă plenipotențiar, un majestic baobab de naivitate. Chestie de raportare la evenimente, finețuri și noblețe, jucării străine pentru un ceapist al culturii ca dl. Pleșu.

40 Comments

 1. Acesta este un articol în care sunt demontate afirmaţiile domnului Andrei Pleşu sau un advertorial pentru site-ul domnului avocat Naciu? Domnul Vasile Manu ar fi luat bani pentru aşa ceva. Sunteţi un generos, domnule Eftimie. #stimă.

 2. Ți-a scăpat asta, cred, „consilier de președinte FSN”. A fost ministrul Culturii în guvernul Roman, ministrul treburilor din afară în guvernul Vasile Radu – singurul ministru român înghesuit și pupat pe gît în lift de Yasser Arafat, membru CNSAS și consilier pe externe pentru preș Băselu.

 3. Nea Ilie de la Sculărie

  Și tu și Pleșu încercați să vă fluturați basmaua curată…
  Să presupunem că Pleșu l-a sunat pe Liiceanu, că ăla a dat-o afară pe angajată (deși ea susține că și-a dat demisia), cert e că matale ai coborât la mizeria asta și te-ai bălăcit așa puțin în ea — și tot pentru notorietate, căci, nu-i așa, una e să dai cu parul în te-miri-cine și alta e să-l iei la perpulis pe Pleșu.

  • eftimie

   Hai să nu facem presupuneri. Ăla a mințit pe față și a aruncat o legiune de imbecili în război. Nu toată lumea vrea să stea cu capul jos.

  • Claudiu_nan

   Eu nu inteleg unde este dovada/dovezile ca a mintit Plesu…

   • eftimie

    O dăm la „cremenal”. Vorba aia, cum ar putea minți un fost ministru FSN, PNȚ, consigliere PDL.

 4. Ionut Bajescu

  Am citit in timp ce ma uitam la film, dar, ce-i in neregula la oamenii cu 10 clase, mai Eftimie?!

 5. cezar

  …Deci n-au aparut date noi 🙂

 6. gigi22

  Aha, deci dovezile care au aparut sunt sursele tale neprecizate ca ti-au zis ca de fapt Plesu a sunat. Mai bagi un pic de vrajeala cu faza ca acuzatiile cu dezmintirile nu au fost sterse “au ajuns” in spam. Pai, Eftimie, in pula noastra, cand scrii ceva asa de importanta (ca stire, raportat la blogul respectiv), TE ASIGURI ca daca ala acuzat zice ceva NU ajunge in spam. NU merge cu scuza asta, ca nu suntem toti retarzi.
  Restul sunt rahaturi circumstantiale care, pe modelul romanesc, vor sa mascheze ca ai dat-o urat in gard. Altfel zis, ai organizat pe puncte o balmajeala lunga cu rol de fumigena.
  Ce treaba are tot delirul cu Baconschi, cu Cartarescu, sunt gemeni univitelini?
  Apoi, editorialele lui Plesu s-ar putea sa le citeasca cineva peste 10-20 ani si sa-si faca o idee de Romania de acum si ce problemele avea. Textele de blog fac cel mult un buzz de zile, saptamani. Nu totul e legat de cati papagali convingi la mometul X sa-ti citeasca “creatia”. Ca tot esti nebun dupa logica, relevanta e un concept cu plasticitate.

  • eftimie

   Sau nu minți ca ți s-a șters replica. Nu minți ca să bagi pe cineva în căcat. Nu minți ca ești somitate Culturală. Sunt multe motive pentru care să nu minți și Pleșu, elegant, le-a evitat pe toate.

   Comentariul tău cu bulbuci e valid dacă ignori că mincinosul a fost prins din nou la mințit, că hoțul care se întoarce la locul faptei.

  • eftimie

   A, și încă ceva: Pleșu „nu vinde”, nu fac trafic pe urma lui Pleșu. El nu e în stare să vândă ziarul la care lucrează sau revista. Editorialele lui nu vor dăinui peste veacuri, că are o sărăcie a ideilor ceva de speriat.

   Posteritatea îl va reține pe dl. Cartianu.

 7. dan gerosu

  Tot ce se intelege din cearsaful asta e ca il urasti cu patima pe Plesu. Nu-i bai dar poate aprofundezi un pic povestea cu librarita nerecunoscatoare, la momentul de fata este cuvantul tau impotriva celui al Petronelei Rotar 🙂

  • Achmed the dead terrorist

   Foarte interesant… Eu personal nu doar că-l urmăresc pe dl. Pleşu, ci i-am şi cumpărat unele cărţi. Despre celebrul om care vinde 15 cărţi pe zi încă nu am auzit până azi, probabil şi pentru că nu sunt antenist. O vin ăasumată!
   Re: comentariu intrat în spam sau şters: nu importă. Autoarea delaţiunii trebuia să asigure şi dreptul la replică. Elementar. Iar faptul că a şters articolul cu totul indică gadul de vinovăţie, nu?

 8. MU

  Hai cu 24%, sa fie cat TVA agresivitatea ta!

 9. calm

  bo$$, m-a trimis celalalt bo$$(sef pe la o fituica culturala, nu importa) sa va anunt ca exista zvonuri in piata ca va autosatisfaceti anal cu aghiazma de tanacu(evident de calitate inferioara) ptr a transcedentaliza intr-un plan arhetipal ( a se citi colo-rectal n. red.)al variilor flatulente.
  e aproape interesant cum, in ciuda faptului ca dl plesu are curu cam cat un butoi de 800 l, dvs, un garrincha al pixelului literar, luftati consecvent.
  totusi, studii aprofundate de la sf anilor ’50 demonstreaza eficienta de netagaduit a clorpromazinei in tratamentul tulburarilor de cognitie sau a psihozelor delirante. merita mentionat si avantajul reprezentat de terapia convulsivanta electrica  in combaterea acestei maladii.
  In orice caz va doresc ca in “paradigma” dvs romania sa castige campionatul mondial la sportul preferat, sa se scoata tva-ul la bere si sa se dubleze cel al produselor cosmetice.Glorie eterna lui satan care ne-a dat numai noua anii bisecti!
  va multumesc!
  P.S. zilele acestea sunt de evitat cifrele sau grupurile de cifre 2, 22, 4.12, 67 si 17

 10. George

  Care era sansa ca_cultura romana post comunista sa nu fie deturnata de impostori precum in toate celelalte domenii ? Poti sa diminuezi sau sa adaugi agresivitate celor 15%, receptivitatea lor va fi aceasi pentru ca romanii n-au cum judeca drept cu un asa bagaj de cunostinte slab. Sunt analfabeti in tot ce-i inconjoara.

 11. Cristi Lavin

  Așadar: Pleșu intră într-o librărie și nu e recunoscut. Ba mai mult: nu e recunoscut nici după ce bărbosul iconic, lumbersexual avant la lettre, își declină identitatea, ca un borfaș în fața Poliției. Librăreasa (actualmente jobless) l-o fi privit lung și și-o fi zis că o fi vreun impostor, vreun bătrânel cu pensia mică, care se dă drept Napoleon învingător la Waterloo numai pentru nenorocitul de discount de 3 lei, care reprezenta pentru el un premiu mai valoros decât toate cuceririle pe care Istoria i le putea oferi în calitate de Napoleon. Waterloo-ul din ziua de azi e discountul, fie că vorbim de Carrefour sau Humanitas. Și în cazul lui Pleșu, cel real de această dată, situația nu diferă prea mult. E adevărat, nu s-a dat drept cine nu era, Doamne ferește!, dar tot la discount s-a ajuns și parcă e mai grav că nu e un impostor cu pensia mică, căci acest lucru i-ar justifica lăcomia. Femeia de la casa de marcat (poate afonă în privința cultului personalității sau poate deplin conștientă de identitatea persoanei din fața sa, căreia dorește să-i servească pur și simplu o lecție usturătoare, în sensul că absolvenților Școlii Invizibile de la Tescani merită să le fie acordat statutul de invizibilitate pe care și l-au câștigat), bagă niște bani necuveniți în buzunarul lui Liiceanu. Acesta din urmă, în loc să zică mersi că poate să-și cumpere o shaorma în plus, fiindcă-i face prietenul lui cel mai bun, Pleșu, cinste, o dă afară pe angajată. De fapt, nu el personal, ci directoarea de librărie. Care nu se știe cum află de incident, deși nici Pleșu și nici Liiceanu nu o sesizează în privința incidentului, la care nu era prezentă, căci altfel l-ar fi dezamorsat pe loc. Probabil o fi sesizat-o direct Noica, prin metempsihoză! Iar din tot acest rocambolesc derizoriu, de 3 lei, pică victimă, pe lângă librăreasă, și o prietenă devotată a acesteia, Petronela Rotar, care îi ia apărarea pe blogul personal. Ea nu este dată afară, dar este „convinsă” cu diplomație de fostul ministru de externe s-o lase moartă. Prin urmare, Petronela n-o mai apără pe cea mai bună amică și începe să-l complimenteze pe Pleșu, admițând implicit că cea demisă nu merită ajutată, ci eventual violată în grup. Teroarea a mers atât de departe încât bloggerița își retrage postarea cu DELETE, prin urmare și-a băgat la loc în gură saliva împroșcată pe obrazul lui Pleșu. Sindicatul simbolic de pe Internet a murit în mai puțin de 24 de ore, datorită intervenției prompte a lui Pleșu, care le-a sunat personal pe cele două și le-a dat niște lămuriri atât de lămuritoare încât probabil jumătate din județul Sibiu risca să rămână fără job. Așadar, Petronela și prietena ei n-au mai făcut reclamație, deși ele chiar aveau un prejudiciu mai mare de 3 lei! Aici victima nu e Pleșu, ci o femeie tocilară, care nu ridică ochii din cărți și nici nu privește emisiunile mondene unde unul și altul face prostituție intelectuală, ca ea să-i poată recunoaște după moacă, când îi vede în realitate. Deci victima e o ardeleancă eficientă — care a rămas fără serviciu. Păi, dacă eu eram regele Solomon și nu Liiceanu (care nu e nici rege și nici cine știe ce solomonar), o dădeam afară pe directoarea de la librărie, cea care, așa cum a recunoscut, a mințit în legătură cu faptul că patronul a intervenit pentru a teroriza psihic o angajată, acesta fiind doar un tertip ad-hoc, ca s-o convingă pe angajată să se care fără prea mult scandal, apelând la un argument de autoritate inventat. De ce aș fi dat-o afară pe directoare și nu pe fata de la casă? Deoarece, dacă nu intră în fișa postului să fii la curent cu inestetica facială a esteților României, scuza fiind că era bronzat și de nerecunoscut (adevărul fiind nu că era bronzat, ci că aparținea altei etnii, revelație ce poate să te deruteze și să te facă să stai cu ochii pe casa de marcat), în mod sigur intră în fișa postului să nu minți, mai ales dacă lucrezi pentru cei mai mari moraliști în viață, nu-i așa?! Dar directoarea e bine mersi și în urma intrigii ei mincinoase, care a știrbit deja reputația lui Liiceanu, Pleșu și a lanțului lor de librării, care e mai mult lanț (cel puțin pentru angajați, se pare) va primi probabil și o primă ce Crăciun! Iar toată lumea îl căinează pe Pleșu, care cică nu a fost recunoscut și a trebuit să se creeze vâlvă în presă ca să-și recâștige bietul om identitatea, că altfel n-o să-și mai acorde nici el însuși discount când o să-și fure singur căciula! Da, există un „unhappy end” la această poveste, dar nu e acela că Pleșu a fost păgubit cu 3 lei, plus o crimă de lezmajestate, cel de-al doilea prejudiciu fiind chiar sub valoarea de 3 lei. Tragedia e că o intelectuală urmează să mănânce în următoarele luni, până se reangajează, din tomberoane, unde NU i se va aplica cuvenitul discount din partea cerșetorilor orașului, din cauză că nu e recunoscută de aceștia! Aceasta e drama! Se spune acum că nu era potrivită pentru post, cum nici victima violului de la Vaslui nu era potrivită pentru mănăstire! Păi, acuma îți dai seama că nu era potrivită pentru post și nu când o angajezi?! Angajezi așa, pe oricine, cum se nimerește, cu vocație sau fără?! Dacă angajatul e un imbecil, cine a angajat-o e și mai imbecil! Iar în acest caimac împuțit se amestecă și Cărtărescu, care face teoria chibritului cum că nu ar exista dovezi și dubiul servește în apărarea infractorului. Păi, adevărul e simplu: ori Pleșu a intervenit, așa cum era acuzația inițială de pe blog, ori nu a intervenit. Dovada că a intervenit e simplă: directoarea a aflat de incident și nu putea afla decât în urma confirmării de la București că respectivul era chiar Pleșu în persoană, din moment ce ea personal nu asistase la eveniment. Deci Liiceanu i-a dat pontul! Amândoi, în cârdășie, au demis-o pe tânără! Q.E.D! Și nu trebuie să fii nominalizat la Nobel ca să-ți dai seama de ceva atât de evident!

  • desafiamos

   Corect. Asa trebuie sa fie pentru ca altfel nu are cum. Rusine ilustrilor telectuali. Precum si latrailor de pe hotnius si altele.

  • Achmed the dead terrorist

   Câte prostii manipulatorii…
   Hai cu doar două:
   1. La ce televiziuni apare dl. Pleşu? După ce voi aţi desfiinţat TVR Cultural în 2012 numai ca să nu apară Pleşu şi Patapievici nu mai există emisiuni culturale decât sporadic.
   2. Dacă ai retras o postare (cu “DELETE”, mă rog…) nu înseamnă că ai retras şi efectele acesteia.
   Şcoală bună a antenelor, nu ca aia “invizibilă” de la Tescani…

 12. Daniel

  Da de ce il urasti asa pe Plesu, maestre? Ar fi fain daca ai explica ce ti-a generat ura asta…

  Daca Andrei Plesu e Dorinel Munteanu al literei, avem vreun Hagi?

  Mi se pare ca Plesu a devenit noua violata din Vaslui. Aia incercau sa ne invete ca nu e ok sa violezi, tu ca si lui Plesu ii put basinile. Stiam bre, nu era nevoie de explicatii.

  • eftimie

   Hagi este domnul Cărtărescu, pe care l-am propus la Nobel.

 13. desafiamos

  As fi extrem de curios sa aflu lista de cumparaturi a lui Plesu. O fi platit cu cardul? Cu bonuri de masa? Nu ma pricep la comert dar plesu nu trebuia sa prezinte un card de reduceri, ceva? Sau sa dea un cenepe? Ca la marmacie sau supermarket? Pare detaliu dar cum putea librareasa sa justifice discountul? Contabiliceste vorbind. Doar intreb, nu dau cu parul. Poate ca plesu o fi cerut vreo analiza literara a cine stie carei ineptii publicate la editura lu Gabi iar fata n-o fi stiut. Plesu poate ierta multe dar pana aici.

  • Cristi Lavin

   O să afirme în curând că nici n-a fost la Sibiu în ultimii 25 de ani, ca să înăbușă orice zvon. Dacă Băsescu nu a reușit să-i știrbească reputația lui Pleșu, a reușit Iohannis, prin orașul natal

  • cezar

   Da mai, e barbateste sa il urasti pe Plesu.
   Mia de euro pe luna doare rau, adica lipsa ei.

  • Cristi Lavin

   Care mie de euro? Care lipsă? E cineva fost angajat la Pleşu pe aici? Oricum, o mie de euro nu câştiga nici Pleşu, în zilele lui bune!

 14. androidul cu sobolani

  Caldura mare Eftimie. Nu te-a prins bine povestea asta. Tonul e de o violenta iesita din comun. Stii cum fac aia de intra in depasiri riscante si scapa milimetric…instant se lanseaza in alta depasire letala sa nu zica lumea ca-s prosti si sa dea impresia ca stiu ce fac. Prea violent totusi

 15. SSO

  Scriitorul cu zece clase. Acest neica-nimeni de la TNR – fițuică cu glume de șantier – își susține în continuare idioțeniile la adresa lui Pleșu. Cât de trist să fii, să inventezi argumentele unei invenții?

  Așa e că prostia nu cere efort, în cazul tău?

 16. Cristi Lavin

  Deci aflăm din declarația de inculpat a domnului Pleșu mai multe chestiuni:

  1) Preferă să-și completeze cultura pe căi provinciale, cumpărând cărți de la Sibiu, probabil din cauză că le confundă cu brânza, care e mai bună direct de la sursă, de la ciobanii zonei. Să-i spună cineva acestui vânător de chilipiruri, vă rog, că acele cărți n-au fost scrise acolo și că stâna care le-a produs e în București. Plus că în București ai parte de un discount mai mare, la care se adaugă și recogniția facială de rigoare, nu mai trebuie să te juri de mama că ești Pleșu.

  2) Domnul Pleșu e pe invers. Deși a fost ministru de Externe, îi place să facă pe ministrul de Interne și să amenințe bloggerițele cu rigorile legii și mai știu eu cu ce bașoaldă poliție a gramaticii. În plus, preferă să facă cumpărături de-a-ndoaselea. Respectiv: la București se duce la talciocul pe care singur și l-a creat în sanctuarul Muzeului Țăranului Român, pentru a fi cât mai aproape de casa dumnealui de pe strada Paris (câtă ironie a sorții pentru acest parizerian − sic!), căci nu ar putea să-și forțeze șalele paradite când cară cu sacoșa cărți, pardon: tigăi din cuprul furat de la Statul pe care îl deservește cu atâta efort sisific, dar care acolo sunt o marfă de contrabandă oferită de țiganii veniți de la Sibiu; iar când se duce la Sibiu, se aprovizionează cu cărțile oferite de țiganii de la București. Acest shopping încrucișat ar trebui analizat în sens freudian. După cum ar trebui analizat și cuprul din vila sa de pe strada Paris, care ar fi să fie el Orașul Luminilor, dacă cuprul respectiv ar servi într-adevăr la iluminatul stradal și nu la gătit. Dar fiecare cu „luminile” lui!

  3) Eu cred că drama nu este a librăresei care a rămas pe drumuri, ci a domnului Pleșu care a rămas pe poziții. În fond, ar trebui să ne înduioșeze situația sa medicală, de bulimie culturală și nu numai, căci oriunde se duce prin țară își cumpără cărți. În sufletul său se petrece o dramă și asta l-a făcut intelectual de la bun început, pentru că nelipsitele cărți sunt mai ieftine decât vodca (mai ales când beneficiezi de mega-discount pe viață!), iar alt viciu nu și-a permis. La el în bagaje n-o să găsești ca la toți oamenii chiloți de schimb, ci cărți, cărți și iar cărți. Domnule, dacă tot te duci în concediu, de ce nu-ți cumperi cărți din București, să ai ce citi în tren?! Când ești în tren ce faci − demiți controlorii CFR că nu ți-au dat discount fiindcă stai pe tamponul vagonului și nu la clasa întâi?! Așadar, faptul că o salariată, fie ea și de la Carrefour, ce să mai zic de la Humanitas, e dată afară pe motiv de malentendu, iar tu n-ai legătură cu demiterea ei, dar ai legătură cu malentendu-ul, ar trebui să îți facă părul măciucă în cap. Domnul Pleșu însă îi mai dă un șut victimei căzute la pământ și, cu o sportivitate ieșită din comun, îi amenință cea mai bună prietenă cu Tribunalul. Pentru fata de la Librăria Humanitas din Sibiu a fost Revelionul, toate evenimentele fericite într-o singură zi! Iar domnul Pleșu a jucat în toată această feerie rolul Anului Nou! Deci nu există o dramă a fetei din Sibiu; ea a fost violată, dar, fiind frigidă, nu știe să aprecieze plăcerea! Și mai ales cine i-o livrează, fiind incapabilă să recunoască personalitatea care i-o furnizează! Poate dl Pleșu nu e vinovat de malentendu-ul de la librărie, dar e vinovat cu malentendu-ul din mediul online, pe care singur l-a alimentat! Adică tu, Pleșu, nu ai nicio vină că o femeie e dată afară, dar îți creezi o vină prin faptul că vrei să le ruinezi și asta extraprofesional, la Tribunal? Păi, asta e o vină de zece ori mai mare și se apropie de șantaj, mulțumim că ne faceți mărturisiri complete! Meritați empatia publicului tot așa cum și șomerele alea merită amenințările dumneavoastră venite ca bonus la o tragedie fără margini! Cum dracului să suni direct la librărie și să faci anchete pe cont propriu?! V-ați dus la Sibiu să vă relaxați sau să faceți poliție politică?! Pe nea Noica nu l-ați sunat, să-i bateți obrazul că nu v-a recunoscut când v-ați dus la el în cavou?! Mi se pare ceva incalificabil: te substitui patronului, faci pe detectivul pe tarlaua celui mai bun prieten?! În toată această poveste Pleșu ar trebui dat în judecată, fiindcă a făcut de cacao firma Humanitas, care din acest moment va trebui să angajeze în exclusivitate orbi, ca să nu mai existe alte situații când autorii nu sunt recunoscuți iar aceștia să se simtă jigniți. Din acest moment Pleșu nu mai e scriitor, ci o primadonă care face grevă pe scenă că n-a fost aplaudată și eventual bisată. În loc să scrie filozofie, sau măcar politică (că de altceva nu e în stare) le face viața amară unor șomere. Și cică ar trebui să îi mulțumească că le face reclamă gratis! Câtă neobrăzare! Chiar că nu vă recunosc! Și nu e vorba că ne vom întâlni într-o librărie și mi se va părea că semănați cu Alain Delon!

 17. Până să citesc replica PR-istei de la Humanitas, am fost în dubii. Dar acum sunt cunvins de faptul că Pleşu ne-a păcălit la mod cel mai pungăşesc. Doamna PR-istă Anca Nedelcu îl contrazice pe maestru, probabil involuntar, confirmă evenimentul pe care Pleşu s-a scremut să-l nege.

 18. Emil

  Zau ca ai dat rau de tot cu mucii-n fasole cu postarea asta. Esti fix ca Mircea Badea: un golanas cu spume la gura care se lauda ca face spagatul si bate tot, inclusiv pe Plesu, Cartarescu sau Dan Alexe. Sint convins ca iti stiu de frica…
  Rar am intilnit asemenea aberatii intr-un singur post de blog, nici la zoso nu gasesti asa ceva…

  • Achmed the dead terrorist

   …şi când mă gândesc că am ajuns în această toaletă publică doar căutând injuriile adresate dlui. Baconschi (“elegant intelectual cocălar”)… Sigur nu e blogul lui mirceabadeachiarel?
   Brrr, ce greu e să fii invidios!

  • desafiamos

   Trist bai achmede, cin’ te-a pus? Lasa ignobelii in plata sfantului. Pai cat timp ti-a luat sa postezi comentarii pe aici, in cloaca asta, nu mai bine re-re-reciteai minima moralia? Erai mai castigat. Aaa, la plecare sa nu manjesti clanta. Nu e fair play.

 19. Ioana

  Wow!
  Ce jurnalism de calitate!
  …ma asteptam de la tine la ceva mai mult decat la antene, dar in momentul asta nu prea e vreo diferenta.

  Cate mandrie si ura poti sa ai pentru omul asta.
  In loc sa iti recunosti gresala si sa-ti apleci putin capul de rusine mai bine continui sa arunci cu gunoi/noroi.

  Ma intreb ce ti-ar fi putut face sau de ce il invidiezi asa de tare pe omul asta.

  • eftimie

   Vrea cenzura presei, o țară bigotă și câteva altele. Deci, în general, îmi displac oamenii mici.

  • Achmed the dead terrorist

   Ioana tu nu înţelegi că el NU A GREŞIT. El a vândut 15 cărţi într-o zi, pe când Pleşu… eah…

  • Ioana

   Am citit si articolul legat de religie si mi se par slabute argumentele tale 🙁
   Eu cred ca idea lu Plesu din citatul respectiv e ca religia nu produce tot timpul bigoti. Si mi se pare discriminator sa spui ca toti care fac religie sunt bigoti.
   (dar in fine, subiectul s-a discutat destul si nu cred ca isi mai are rostul)

   Mi se pare ca te concentrezi prea mult pe diferentele/nuantele de opinii dintre voi doi. Cred ca pe 80% din subiecte ai fi de acord cu el, dar tu alegi sa faci un “razboi” din chestiile astea mici. In momentul asta “razboiul” asta mi se pare unul similar cu razaboaiele relgioase si putin ridicol 🙂 😛

   Eu sincer ii apreciez pe oamenii echilibrati care contrazic cu argumente si respect fara sa atace persoanele cu idei diferite/gresite/invechite (ataca o idee nu o persoana).
   Deocamdata mi se pare ca Tolontan e impartial si il apreciez. Cred ca l-a contrazis si pe CTP in problema cu libertatea presei, mi s-a parut foarte profesional si balansat in campania prezidentiala (cand toata presa si populatia de dreapta credea ca urmeaza sfarsitul lumii daca e ales VP, el a venit calm si a zis ca n-o sa pierim 🙂 ).

   In plus, ai umor si poti fi ironic si cred ca iti poti transmite ideile intr-un mod mai fain/elegant pe TNR (fara atacuri/”razboaie”).

   …dar, bineinteles, faci exact ce vrei si cum vrei. Si inteleg ca asta e spatiul tau.
   Numai bine.

   • eftimie

    Pleșu a zis, exact, citez „deea că studiul religiei produce bigoţi, că e vetust, că lezează autonomia statului laic vine, mai mult sau mai puţin conştient, în continuarea propagandei ateiste”. Doar religia produce bigoți, nu stăpânește el termenii și se încurcă în ațe ca atunci când s-a contrazis cu Palada pe „creștere incrementală” arătând că mai ieșea la o șaormă cu băieții în loc să meargă la română. Sau poate, la fel ca alți intelectuali de anvergură, gen prietenul Gabi, îi scrie altcineva textele și el doar se semnează pe ele.

    • Achmed the dead terrorist

     “se semnează”? Chiar aşa, Deea? Pffff… încă nu s-au potolit bulbucii?

 20. De ce sunteți rău, domnule albanez? Furt de Curent mi-e simpatic, în oarece măsură pen’că se ține c-o gagică simpatică. Și îi plac ceasurile mecanice.

  Cât despre hipsterul cu barbă, chestiunea e că tot n-am înțeles ce s-a întâmplat de fapt. L-a recunoscut tovarășa responsabilă de librărie pe Marele Amic al Cremei Clinique, și s-a folosit de pretext ca s-o felicite pe vânzătoare că nu i-a acordat reducere? Că ăsta îmi pare cel mai nevinovat scenariu.

  Altminteri, cum reușiți să fiți mai heităr decât suptsemnatul? Întreb din curiozitate, pentru un vecin.

 21. cezar

  Doar religia produce bigoti, e adevarat, desi ideile fixe nu sunt monopol bisericesc.
  Dar cand a zis Plesu altceva ?

  Aluziile la incultura altora sunt imprudente 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by Anders Norén