Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Ministerul muncii distruge nobila meserie a ospătarului

Mă aflam deja de vreo jumătate de oră pe terasa de la Cafe Verona, cel puțin jumătate de oră de când i-am zis chelenerului că vreau o bere. E un loc relativ mișto din București, aerisit, cu bere scumpă și, probabil, mâncare. N-am avut niciodată tupeul să comand mâncare acolo, pentru că sunt convins că, oricât ar fi de bun bucătarul, până mi-o aduce îi trece termenul de expirare.

Este un loc în care nu poți să consumi, poți doar să stai și să pălăvrăgești, ceea ce cred că e ok pentru pseudo-intelectualii de București, care trag 8 ore de o cafea și-o apă. Dar era cald, eu voiam o bere și eram chiar dispus să plătesc prețuri de centru pentru ceva semi-rece, cam cum aduce acolo. De fapt, dacă stau să mă gândesc bine, poate chiar au bere rece, dar până o scot din frigider și traversează cei 20 de metri până la masă, trece suficient timp cât să moară o stea și să renască alta, într-o galaxie îndepărtată.

Și ca să fie totul ok, nu mi-a adus berea când a venit cu comanda pentru masa mea. Am proclama „Pula, mă car”, genul de expresie pentru care nu primesc reclame mișto pe blogul ăsta și în general, pentru că clienții multinaționalelor din România nu au pulă (cu câteva excepții) și m-am ținut de cuvânt. În drum spre berăria din cartierul meu, unde o bere costă mai puțin decât un rinichi, am încercat să aflu de ce bodega respectivă e în situația asta.

Și nu e foarte greu de bănuit. Au vreo 200 de locuri și prea puțini chelneri. Presupun că în acea zonă chiria e imensă iar 70% din clienți sunt ameobele alea care trag de o cafea până se evaporă din ceașcă. Ar putea angaja mai mulți chelneri, dar e greu, că ministerul muncii, cu guvernul și jegurile alea de prin parlament au stabilit un plafon minim de salarizare, care presupune că angajatorul va plăti cam 1500 de lei pentru un necalificat simplu (dacă e cinstit și plătește totul legal). Practic riscă aproape 350 de euro pe un individ fără să aibă vreo garanție că ăla măcar e mai inteligent decât un câine. Iar dacă e realmente cretin, simplu, tot nu poate să-l dea afară, că pe cine pune în loc? E greu să găsești un ospătar bun, am vreo trei prieteni care au cârciumi și știu. Trebuie să asigure numărul X de chelneri, ca să nu adoarmă lumea pe terasă și pentru asta merge șchiopătând, cu vreo x/3 chelneri ok și restul ce apucă, ce prinde. Și atunci merge cu un glonț în picior, mă enervează pe alde mine, să zicem, care mi-am propus să nu mai calc vreodată pe-acolo fără să am măcar două beri în geantă să-mi țină de urât până vine primul oligofren cu berea cumpărată de la el în timp ce o gașcă de infractori undeva își freacă mâinile că au mai cumpărat niște voturi.

Mă uitam la un calcul cu salariul minim, din 1532 de lei salariu minim (ce plătește efectiv angajatorul), salariatul rămâne cu 917 lei. Restul, 600 de lei, ajung pe mâna statului iar statul, imbecilul, nu face mai nimic cu ei. Finanțează licee teoretice și facultăți care, în sfârșit, sunt la nivelul Occidentului: produc oameni mai proști decât au intrat, mai inutili societății. Nu știu care este explicația pentru care sunt 130 de locuri la jurnalism în 2016 doar la o facultate din București, ce știu este că aș plezni cu un ziar peste gură pe boul care a avut ideea asta și o susține în continuare. Facultatea aia trebuie desființată, produce neadaptați inutili, la fel și Literele din București și multe altele. Sunt 3 ziare în România, iar într-unul dintre ele este șef Mirel Curea, un om care poate fi bătut la jurnalism de motanul meu. Care a produs, oricum, chestii mult mai interesante. Altul face succes pe internet cu Arsenie Boca și celelalte sunt doar colecții de țâțe obosite care au fost mamelite de toți fotbaliștii ăștia ratați care aleargă mai puțin decât colegul meu „grasul” Foltea, dar fumează și beau mult mai mult ca el.

Cu banii luați de la ăla care muncește statul produce jurnaliști, filologi, filosofi, actori (sunt sute de locuri și acolo), șobolani (nu am alt termen pentru absolvenții de științe politice), specialiști în relații internaționale și Trump=Hitler, manageri de proiect, photography și nici un ospătar valabil. Dar nici nu lasă pe altcineva să producă ospătari valabili prin libertate economică.

Și astea-s doar meseriile simple. Întreabă unde găsești un electrician bun și apoi vei înțelege cum ministerele Muncii și Educației trebuie desființate în România. Sau cum niciodată nu trebuie să bagi în seamnă pe niciunul de acolo, e ca și cum te-ai uita în gura lui Vlad Alexandrescu după ce el s-a gândit că e ok să ceară 6 milioane de euro de la retardați să cumpere o sculptură pentru statul român. Merci, intelectualule, păi bișnițari de-ăștia găsim peste tot, atâta doar că ei știu să umble la trening, ca domnii. Dacă e să donăm bani, să donăm pentru un trening bun.

Share links: | | Din aceeași serie au mai apărut: |

© 2020 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.