Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Meșterul Manole, mai mult decât un simbol

Deasupra mea, în Brașov, unul din miile de meșteri imbecili din România consumă curent din hidrocentralele patriei pentru a găuri pereții. Prost, că nu știe meserie, se-aude prin pereți cât de puțină meserie știe. Așa că mi-am adus aminte de balada „Monastirea Argeșului”, despre care Wikipedia ne spune că este „o baladă populară aparținând folclorului românesc care dezvoltă unul dintre miturile esențiale ale acestuia și anume mitul estetic”, dar despre care eu știu că e cu meșteri.

Articolul de pe Wikipedia pe tema asta este, la rândului lui, o capodoperă în sine. Vă dau doar un scurt citat.

„Accentul cade pe acțiune, care este dinamică. Preponderența verbelor și a substantivelor probează tenacitatea cu care meșterii își urmăresc idealul și doresc să învingă răul”.

Povestea e cam așa: Negru Vodă, un lider de stat din perioada medievală a României (adică din prezent) caută un loc să contruiască o mânăstire. Oamenii merg complet random prin țară până dau de un cioban care, așa cum am învățat de la Gigi Becali, se pricepe la imobiliare și terenuri, deci le recomandă un loc mișto de construit. Oamenii iau de bune indicațiile acelui cioban și se apucă de treabă sub amenințarea acestui Negru Vodă care le spune că, dacă nu reușesc, îi omoară pe toți.

Amenințările astea nu sunt chiar așa degeaba, oamenii sunt teribil de incompetenți la construit mânăstiri, lucru de care trebuia să ne dăm seama din prima parte, de când întrebau ciobanii unde să construiască, pentru că, da, când ești foarte competent asculți ce zice un cioban despre locații, terasamente, fundații, căi de acces și alte asemenea. Dar aici suntem deja în Level 2, tot ce construiesc oamenii ăștia se dărâmă peste noapte.

Un om vag inteligent ar fi încercat să găsească o explicație logică la această problemă, dar personajul principal, Meșterul Manole, nu este un om oarecare, este un mit. Este, mai presus de toate, un meșter român. Așa că omul visează noaptea că zidurile vor rezista doar dacă bagă în ele prima femeie care le aduce de mâncare. Întrucât a visat asta, așa trebuie să facă și chiar convine cu ceilalți meșteri că asta e cea mai bună cale de urmat. Ăia, la fel de deștepți ca el, sunt OK cu treaba asta. Dar, ce crezi, karma is a bitch, prima femeie care apare e chiar gagică-sa. Iată cum ne spune Wikipedia că se petrece acest eveniment:

„Propoziția interogativă și intejecția „vai” dovedesc suferința meșterului când observă că cea care se apropie este chiar Ana, soțioara lui”.

Dar, bros before hoes, man, tipul trebuie s-o bage pe asta în pereți. Numai că, fiți atenți, îi vine o altă idee, și mai bună. Se roagă la atmosferă (ceruri, în textul original) să o oprească pe tipă. Urmează fenomene meteorologice extreme, menite să o oprească pe această femeie din drumul ei cu mâncare spre soțul care conversează cu oxigenul. Oamenii care știu românii cunosc deja ce s-a întâmplat, românul când se pune la drum nu-l oprește viscolul, inundația sau erupția vulcanică, el trebuie să ajungă în paștele mă-sii, că are treabă!

Urmează partea în care o zidește în perete pe această femeie, pentru că omul prețuiește arta mai mult decât mnioașca. Apropo, tipa chiar îi spune că e gravidă, ceea ce-l face pe ăsta să zidească și mai abitir. Balada încearcă să ne spună de cât de mult îi pasă lu’ Manole de artă, chiar ar renunța la sex pentru artă. Și ce crezi, Franț, chiar îi iese și face o super-mânăstire.

Vine și finanțatorul, acest Cabral Vodă, și zice: „Bă, să mor io, mișto chestie. Nu cred că se poate face ceva mai mișto”. Meșterul Manole nu dezamăgește nici de acestă dată. După ce a suferit, a tras, a vorbit cu atmosfera, și-a omorât gagica pentru mânăstirea asta zice „Cum să nu, coa, binențeles că putem face ceva mai mișto”.

Uimit deopotrivă de prostia monumentală a meșterului, care umbrea cumva monumentul, oricât de epic ar fi fost acesta, dar și de obrăznicia omului, Negru Vodă îi blochează pe individ și complicii lui pe acoperișul clădirii. Aceștia aleg calea logică, în loc să coboare, să-și facă o scară din ce găsesc pe-acolo (e, totuși, un acoperiș, plm, sunt materiale) decid să-și facă aripi din șindrilă și să zboare cu ele. Zborul lui Manole este încununat de succes, tipul cade în cap și moare. În locul unde a murit izvorăște o apă instantaneu, criticii zic că se întâmplă asta ca un fel de simbolism, eu cred că Pământul însuși, personificat, a încercat să se spele că a fost mânjit cu un astfel de om ATÂT de prost.

Mânăstirea Argeșului dăinuie și-acum, să ne aducă aminte peste veacuri că rar găsești un om mai prost decât meșterul român. Balada se predă la școală, pentru a-i învăța pe mici pe copiii noștri să se ferească sau să umble cu precauție în preajma meșterilor, că sigur sunt printre cele mai cretine și criminale creaturi de pe pământ.

26 Comments

 1. Paul

  Eftimie, why you distrugi corola de minuni a folclorului romanesc? 🙂

  • Archer

   That’s because from pimples, molds & mud, created he beauties and new prices.

 2. Catalin

  De observat ca niciunde nu apare alcoolul in toata povestea, desi se descriu o gramada de actiuni: mancat, dormit, terminat munca. Nici macar un pet la doi litri.

  Sigur vorbim despre meseriasi romani?

 3. Gio

  Una peste alta, Manastirea Curtea de Arges e sublima. Zice eu care a vazut sute de catedrale si manastiri europene.
  Cred ca povestea e mai degraba despre sacrificiu, dar na, putem sa o luam si asa.

 4. Sau ar fi putut sări într-o găleată de aripioare, dar probabil că nevastă-sa îi adusese o găleată de ciorbă fierbinte.

 5. ppopescu

  am impresia ca mesteru era mai prost decat aia de pe langa el ca parca tin minte ca era precizat pe undeva ca aia au vorbit cu femeile lor sa nu vina cu mancare, numai prostu’ baltii nu i-a zis nimic lu’ a lui.

 6. Octa bro

  According to the folk ballad of the acritic songs family, 45 masons and 60 apprentices, under the leadership of the Head Builder, were building a bridge, but its foundations would collapse each night. Finally a bird with a human voice informed the Head Builder that, in order for the bridge to remain standing, he should sacrifice his wife.
  The Bridge of Arta (Greece) Wikipedia

 7. Perkele

  E totuși esența poporului român: în loc să muncim și să învățăm să facem lucruri ca lumea, rămânem la fel de incompetenți și căutăm tot felul de șmecherii să ne iasă treaba. Și când nu ne iese nu e vina noastră că nu ne pricepem, e blestem

 8. Radu

  ” Negru Vodă, un lider de stat din perioada medievală a României (adică din prezent)” – aici m-am pisat deja pe mine de ras! :)))))

  • CID

   @ radu
   Mai sunt prin text mici bijuterii de stil ,pe langa ce-ai observat tu, am ras in hohote la “românul când se pune la drum nu-l oprește viscolul, inundația sau erupția vulcanică, el trebuie să ajungă în paștele mă-sii, că are treabă!”

 9. E un fel de sequel la Miorita 🙂

 10. …ha ! – ți-am plagiat chestia asta încă din luna martie :))… vezi http://mcscrib.blogspot.ro/2017/03/cam-paraleli-salcamii.html

 11. copac

  bah, eu vad si ceva sexism aicea:invata copiii ca e ok sa folosesti femeia la ce vrei tu, e practic un lucru de trebuinta de ‘prin casa’

  • genucla

   Atunci e musai sa-l faca pe Manole musulman, sa poata omul avea destule neveste pentru construit capodopere…nu !?

 12. amicu

  Toată afacerea începe, ca de obicei la credințele românilor, cu o eroare: balada meștericiului există, cu variații și în Balcani, nu e nu știu ce șmecherie tipic românească.
  Lăsînd la o parte asta și pe mine m-au uimit, la primul contact cu balada, “soluția” criminală de întărire a structurii și cea de coborîre de pe acoperiș. De, oameni îndrăzneți care nu stau prea mult pe gînduri.

 13. CID

  Mai exista o categorie de romani,la fel sau poate mai incompetenti,doctorii romani. Cum de sunt (putini) mesteri si doctori romani in tarile vestice ? Pai oamenii aia si-au dat seama ca s-au nascut in tara gresita si s-au dus acolo unde trebuiau sa fie de la inceput.

 14. hai sa-ti mai zic una. Tipii chiar nu staiu sa construiasca, si de aia cautau o ruina pe care sa inceapa lucrul, ca habar n-aveau cu temelii si alte alea.

 15. Manole

  Eu cred ca are mai degraba treaba cu ghinionul. Cand nu merge ceva dam vina pe ghinion si devenim superstitiosi.
  – De ce se darama catedrala?
  – Pentru ca avem ghinion.
  – Cum inlaturam ghinionul?
  – Zidim prima femeie care vine cu mancare.
  – Cine a zis asta?
  – Manole.
  – Ghinion, iata ca vine taman nevasta-sa, si ghiciti ce?
  – Ce ?
  – Ghinion, mai e si gravida pe deasupra.
  – Pfoaa… curat ghinion !

 16. Unpeste

  Salutare!
  Pe bune, mesterul Manole era roman?
  Stiam altceva despre el. Poate mint documentele istorice. Mai documenteaza-te putin si o sa ai parte de ceva surprinzator.
  Nu ma pot abtine si iti stric surpriza. ……..
  Manoli, ca asa il chema era prieten cu ….. imparatul ala zis Negru, iar Ana , chipurile zidita, era fata imparatului. Ma rog, voda, domnitor, venit de la prietenii turci. Scolit acolo. Asta din ce mai tin minte din scoala generala.

  • eftimie

   Ai făcut școala generală la clasa de retardați? Că aparent nu înțelegi diferența între „legendă” sau „mit” și „document istoric”.

   • unpeste

    Fain raspuns.Politicos si inteligent. Si spontan. Ce sa spun? Intrasem prima data pe site-ul dvs. la recomandarea unui blogger pe care il citesc zilnic, Mihai Vasilescu. Am facut un comentariu, se pare foarte slab, si am primit un raspuns. Ma simt foarte important, iar sentimentul de retard mi-a disparut subit. Pana la urma retardul mintal insemna doar o intarziere a intelectului. Avand in vedere ca am 60 de ani si dvs in jur de 40, cred ca suntem egali. Nu va deranjati sa-mi raspundeti pentru ca nu voi mai fi curios sa va citesc, chiar daca pierd savoarea textelor unui foarte talentant fost jurnalist.
    Daca as vorbi asa cum scrieti in mediul virtual/digital, in realitatea in care traim cu totii, adica in tara asta cu oameni mult mai putin dotati decat bloggerii, mi-as lua un cap in gura. Sa va fie de bine!

    • eftimie

     Poate în loc să fiți supărat despre cum vorbesc eu ar trebui să vă petreceți timpul citind lucrurile alea pe care vi le-am spus mai sus. Că textul e prea lung și văd că nu v-ați obosit s-o faceți. Chiar și oamenii de 60 de ani pot să scape de analfabetism funcțional cu voință și răbdare.

 17. “românul când se pune la drum nu-l oprește viscolul, inundația sau erupția vulcanică, el trebuie să ajungă în paștele mă-sii, că are treabă!”

  de fapt “romanca”. Se vede si la sport. Exceptand cateva exceptii, sportul romanesc e “de aur” numa la gajici. Baietii mai pe mic.

 18. adrian

  Draguta chestie si interesant scrisa.Pacat ca mistoul(nu imi place limbajul de mahala dar altul nu imi vine in minte cand citesc asa ceva)e facut cu ajutorul uneia dintre cele mai frumoase balade ale spatiului balcanic(nu este numai a noasta).De fapt se pare ca ascunde traditii ancestarle cu privire la sacrificii umane care sa dea rezistenta unei costructii(vezi si obiceiul de a taia o gaina si a o incropa la temelia unei case in constructie)Cred totusi ca de anumite lucruri nu trebuie sa facem”misto”chiar si inteligent.

  • eftimie

   Frumusețea nu exclude prostia. Tot mitul estetic este dărâmat și inutil când Manole, care a sacrificat totul pentru capodopera sa, spune că se putea și mai bine. Balada este retardă.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by Anders Norén