Cartierul General

Cum să mergi pe stradă: Tips and Tricks

Salut, ca om care a învățat să meargă pe stradă încă din fragedă pruncie și care consideră, cel puțin raportat la standardele vremurilor noastre, că stăpânește bine acest aspect al vieții, îmi permit să dau și eu niște sfaturi pentru conaționalii mei. Nu de altceva, dar am impresia că un mare segment al populației nu cunoaște toate amănuntele de bun simț ale mersului biped.

1. Decide din timp unde vrei să mergi și urmează-ți calea

Înainte de a te porni la mers pe jos stabilește-ți un obiectiv. Vreau să ajung la clădirea X, la autobuzul Y, la chioșcul Z. De obicei drumul cel mai drept este recomandat. Încearcă să menții o linie dreaptă, nu umbla stânga-drepata și nu te răzgândi pe parcurs. Dacă tot te răzgândești, retrage-te în margine și gândește-te foarte serios la scopul final al deplasării. Nu te opri în mijlocul drumului să gândești, ceilalți participanți la traficul pietonal vor crede exact inversul, că nu practici foarte des această activitate, cea a gânditului.

2. Copiază regulile din traficul rutier

Deplasează-te pe partea dreaptă a direcției de mers, asta dacă nu cumva ești șef la Metrorex și poate ai bube la cap. Jumătate din populație are carnet de conducere și este deja obișnuită cu ideea asta, fii și tu un cetățean responsabil și comportă-te ca și cum ai avea.

3. Folosește privirea periferică

Majoritatea experților recomandă mersul pe jos cu ochii deschiși, ajută enorm la orientarea în spațiu. Folosește tot ochiul și vezi cine e în jurul tău, nu fă mișcări bruște și dacă vezi că cineva se deplasează mai repede ca tine, lasă-l în pace, fizic vorbind probabil are o energie cinetică mai mare decât a ta și o ciocnire nu ar fi avantajoasă pentru nimeni. Mai ales pentru tine, că de tine ar trebui să-ți pese.

4. Fii precaut în preajma ușilor

Ușile sunt, practic, niște zone prin care nu doar intră oamenii ci și ies. Reține acest aspect și nu te îmbulzi la ușă decât dacă e un incendiu sau ceva periculos în spatele tău. Altfel apropie-te încet, cu precauție, și așteaptă să iasă oamenii înainte să intri tu. Cine știe, poate ăia fug de vreun incendiu, nu fi chiar cel mai prost din curtea școlii să te năpustești asupra lui (asta nu se aplică dacă ești pompier).

5. Ai decis că vrei să mergi, MERGI

E o treabă pe care am învățat-o în anii de tango argentinian. După ce ai semnalizat partenerului ce schemă vrei să faci îi dai drumul, nu te mai câcâi. Altfel mai mult încurci. La fel și cu mersul, ai decis unde vrei să mergi, calc-o fraiere, nu aștepta să fii călcat pe picioare de ăia din spatele tău. La mersul pe jos, dacă ești cumva călcat în picioare de cineva din spate, în 95% din cazuri e vina ta.

6. Utilizează toate de mai sus pentru a nu mai sta în drum

Cei din jurul tău știu că mă-ta a fost o persoană care nu s-a ocupat de educația ta. Cine știe, poate a fost prea săracă, poate muncea prea mult, poate efectiv era proastă (vorbim totuși de România iar jumătate din populație este formată din femei). Se știe că puți a român de la distanță, e suficient să uite la tine cum stai în drum, ba la ieșirea din gura de metrou, ba pe unde merge lumea și are treabă, ba la intersecțiile pietonale aglomerate. Chiar dacă nu ar înțelege limba ta, tot ar ști că ești rumân și meriți absolut tot ce e în jurul tău. Ajută-te, educă-te, fii mai bun. Reparația universului ostil din jurul tău se face cu pași mici, pe dreapta, ordonat.