Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Meditație despre șireturi

În primul rând trebuie să admitem direcția greșită în care merge omenirea. Suntem extrem de departe de potențialul maxim, mai ales că ne-am dovedit nouă ce potențial avem: am ajuns, totuși, pe Lună și în fundul mărilor, am doborât hotare ale cunoașterii neînchipuite de până de curând de mintea umană și, totuși, ne legăm încălțările cu șireturi care, oricât de mișto ar fi, tot înseamnă că-ți legi pingelele cu o sfoară. Tot în direcția asta sunt și bateriile cu monocomandă, care-s o mizerie, dar reprezintă 99% din totalul instalațiilor sanitare din orice magazin, reglajul normal, de finețe, din robineți fiind încă o chestie la care au acces probabil doar bogații lumii.

În al doilea rând am avut tot timpul impresia că la metrou, unde-s chioșcurile alea din care scoate bani sindicatul Metrorex, cu tot felul de cârpe și alte rahaturi, se găsesc și chestii utile, gen șireturi. În naivitatea mea credeam că, întrucât locul e frecventat de pietoni, iar majoritatea pietonilor umblă încălțați, ai zice că găsești așa ceva, că se mai rup, se mai deșiră, una alta.

Am încercat la Dristor și la Victoriei, două stații importante de metrou, și canci. Aveau în schimb zeci de perechi de papuci pufoși de casă, eșarfe cât să spânzuri tot Parlamentul cu ele și guvernul până la subsecretari de stat și halate. Pentru provinciali, aici la țară, la București, e normal să vezi oameni pe stradă în halat chiar și-n centru sau în cartiere de-alea de fițe gen Floreasca. Și, no, dacă ți se rupe în timp ce cari o cola de la Mega, poți să cobori la metrou să-ți iei unul nou, și, dacă tot ești acolo, o husă nouă de telefon, pentru că Bucureștiul este capitala internațională a huselor de telefon. Serios vorbesc, sunt mai multe magazine care vând huse de telefon decât șobolani.

Iar dacă se rup șireturile, asta e, ori îți legi pantofii cu un cablu USB, că de-astea se găsesc în prostie, ori îți iei niște papuci de casă sau șlapi, că ai de unde alege, și dup-aia te duci și te integrezi ușor în peisaj.

12 Comments

 1. Andrei

  N-au cum să ți se rupă șireturile dacă folosești pantofi cu arici velcro din ăia cu scai.

 2. vasile roaita

  vezi ca ai la metroul gara de nord magazin cu sireturi 🙂

 3. CID

  Si pe mine ma enerveaza la culme bateriile alea cu monocomanda ! Dom’le in timpul lui pingelica se gaseau numai baterii cu robineti spre bunastarea si propasirea intregului popor ! E drept ca asta se intampla pana in 1988-89 asa ca dupa aia in magazine nu mai gaseai decat rafturile.

 4. Maddame

  3 cuvinte: Sireturi de silicon.

 5. McStronțiu

  La piață unde stai tu.

 6. Shoric

  Poți folosi lanțu de haur de la gât pe post de șiret.

 7. …noi, la Cluuj, cumpărărm de la Oszer (piața de vechituri : superbă, cu hale cât vezi cu ochii și asfalt pe jos ; la unguri îi zice bolhapiac = piața de purici ; în engleză nu știu)… Oricum, aici totul e de calitate mai bună și e mai ieftin : pen’că-i de furat !? :))…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by Anders Norén