Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Matematică și tutun

În România sunt cam 5 milioane de fumători, conform unor studii. Strict fiscal, 90% din prețul unui pachet de țigări sunt taxe și accize, la burdihanul statului. La 15 lei pachetul, cam trei euro de pachet se duc la stat. O să vorbesc în euro mai încolo, că-mi place.

Deci fumătorul „average” de Viceroy sau Lucky Strike, dă cam o mie de euro, ba chiar 1095 euro ce-i aproape 1100 la bugetul de stat. Cu 5 milioane de fumători, cu ăia care s-au mai lăsat, rotunjim și ajungem la 5 miliarde de euro la stat.

Știți cât e bugetul ministerului Sănătății? În 2014 a fost, aproximativ, 7,8 miliarde de lei. Împărțite în euro, ajung la vreo 1,7 miliarde de euro. Mai trebuie să adăugăm și bugetul ministerului educației pe 2014 (aproape 22 de miliarde de lei) pentru a putea cheltui toți banii scoși din țigări.

Dacă mâine am interzice fumatul în România, țara asta a intra în colaps instant. Dacă mâine am face o campanie agresivă pentru renunțat la mașină și mers cu bicicleta, ajungem în 3 luni sub Grecia, pentru că altă sursă importantă de venit a statului sunt taxele pe benzină. Dacă renunțăm și la băuturică, muie, o să moară lumea de foame pe stradă. Sistemul bugetar susține peste un milion de retardați, în învățământ, primării și altele, care fără locul ăsta de muncă ar muri de foame pentru că, cum spuneam, sunt retardați.

Nu zic că e bine să fumezi, zic doar că avem prea mulți retardați pentru a ne permite să renunțăm.

Share links: | | Din aceeași serie au mai apărut: |

© 2019 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.