Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Matematica asistaților social pentru Patrick și Gheba de Hillerin și alți comici comuniști

Scriitorul de comicării Patrick Andrei de Hillerin scrie și el o trăznaie pe blogul Cațavencii, pe care au mai scris-o și alții (pe Republica, parexamplu), cum că asistații social au costat statul român doar 768.900.000 de lei anul trecut, în timp ce facilitățile salariale oferite oamenilor din industria IT au însemnat o gaură de 622.620.000 de lei. Priviți cum fură burghezia bani de la gura săracilor, #săracilor!

Și ca orice scriitor de realism socialist, aduce în text doar elementele care-i convin, adică sub 5% din ceea ce înseamnă, cu adevărat, asistență socială. Că nu doar banii pe care-i primesc amărâții ăia „în mână” reprezintă asistență socială, boss. Ăia sunt sprijin direct. Mai e și ăla indirect. E ca și cum ai sta la un amic acasă, moca, și-ți mai dă și 50 de lei de țigări.

Să luăm exemplul Bucureștiului, oraș prin care am auzit că mai vine în vizită, că nu oricine își permite o chirie de 180 de euro în Militari. Că dacă ai sta acolo ai ști că majoritatea blocurilor sunt racordate la RADET, regia aia intrată în insolvență pentru datorii de aproape un miliard de eurococo. Ei bine, ca oamenii ăia să stea liniștiți iarna în case, plătesc gigacaloria la un preț subvenționat. În 2017 populaţia plătea 164 de lei, iar Primăria, prin subvenţii, restul de 179 lei. O statistică de prin 2011, arăta că în medie, un apartament 2 camere cu 2,5 persoane (așa calculează statisticienii) consumă de 0,652 gigacalorii pe lunăm adică vreo 6,7 gigacalorii pe an, din care primăria plătește 1207 lei de apartament. Ce s-o mai lungim, anul trecut subvenția acordată de primărie s-a ridicat la 160 de milioane de euro, adică 720.000.000 de lei, rotunjit.

Asta e pentru toată lumea, că se mai dau și bani pentru săracii care nu-și pot permite căldura la prețul ăsta, și ăia niște bani, în plus față de subvenția dată direct RADET. Dar săracii mai sunt subvenționați încă o dată, la transport, unde pensionarii au gratis, elevii au 50%, etnicii rromi au 0% și tot așa. Subvenția pentru transport aproape moca în București a fost, conform spuselor doamnei primar, cam 120 de milioane de euro, adică încă 544.500.000 lei, rotunjit.

Astea, stimați tovarăși de la ziare, reprezintă tot asistență socială, adică bani dați de stat pentru ca săracii să nu o ducă și mai rău decât o duc acum. Se presupune că pensionarii au venituri mai mici, de-aia li se dă transport gratis, că poate nu toți își permit 50 de lei pe lună un abonament, sau 1,3 lei pe zi o călătorie. Pentru unii e o sumă importantă, o legătură de leuștean în plus. Să pui cei 2,5 săraci ce stau într-un apartament de două camere să plătească gigacaloria la un preț complet înseamnă să le dublezi cheltuielile în zona asta. 1200 de lei în plus pe an înseamnă un salariu minim pe economie, pentru unii e greu de făcut salariul ăsta. Așa că-i ajutăm să nu fie și mai rupți în cur. Dacă e bine sau nu ce facem e altă discuție, de exemplu de astea beneficiază și Vișinescu și am auzit că ăla are pensie mare.

Și astea-s doar exemplele de la București, în țară sunt sute de astfel de exemple. Cred că ajungem lejer la 10 miliarde, fără să intrăm în detalii. În țara asta se dau ajutoare sociale de mâncare, de la UE, cine crezi că plătește ajutoarele alea? Și mai sunt și DGASPC-urile din țară, în unele județe cel mai mare angajator, și ălea învârt bani pe asistență socială de te doare bila. Că orfelinatele, de exemplu, blebedocilor, sunt tot asistență socială. Și pensiile de handicap. Și gratisul pe tren la studenți. Și prețul subvenționat la biletul de tren. Și ajutoarele cu lemne din sute de comune din țară.

Și-acum să revenim la programatori și la logica facilităților pentru ei. În ciuda legendelor care circulă printre comuniști, țara asta nu are forță de muncă calificată. De-aia toată lumea deschide firme de croitorie și ambalat marfă, că ăștia sunt muncitorii de pe aici. Învățământul preuniversitar produce oameni capabili să facă niște analize mișto cu privire la romanul interbelic și să spună când a avut loc proclamația de la Islaz. În toată UE există trei posturi pentru analiști literari și cunoscători ai proclamației de la Islaz, și-s toate ocupate. Iar în restul lumii civilizate pofta de specialiști în comentarii literare la Moromeții este surprinzător de redusă.

Cele mai puternice companii din lume sunt alea care se ocupă de programare / programatori / IT-iști, un sărci pe Google – un algoritm matematic ce funcționează pe niște produse electronice – i-ar lămuri și pe jurnaliștii murdari de cerneală pe manșetă. Lumea s-a schimbat și se schimbă tot mai rapid, pe viitor vom avea nevoie de tot mai mulți oameni capabili să comunice cu roboții ce ne vor controla viața. În acest sens strategia unei țări care nici măcar nu-și poate produce propria mâncare – și nu de ieri de azi, de pe vremea socialismului aplicat – ar fi să dezvolte cât poate sectorul ăsta de IT, programare, programatori, vorbit cu roboții. Și facilitatea asta amărâtă cu impozitul pe venit din care, după cum s-a văzut, nu se umple statul de bani, era un minim sprijin. Serios, vorbim de 140 de milioane de euro (rotunjit). Atâția bani spargem pe RATB în București. Cam atâta are datorii la stat Complexul Energetic Hunedoara.

Și care-i soluția pentru jurnaliștii bătrâni și triști de la bloguri semi-obscure? Să luăm bani de la singurii ca produc bani și dau o șansă (infimă, ce-i drept) țării ăsteia? Totodată, excepând Siveco-uri și alte de-astea similare, majoritatea industriei de IT produce pentru export. Aduce bani în țară, să dea la programator salariul ăla mediu ce-l sperie pe matematicianul Patrick, de 6000 de lei pe lună. Să-și ia casă aici, să ia mașină și benzină pentru ea de-aici, țigări și țuică de la un unchi mai șugubăț de la țară. Că altfel e destul de ușor pentru ăștia să se transfere rapid în UE, pe salarii nu cu mult mai mari, dar măcar știu că nu-i iau de guler ziariștii din Tulcea că nu fac suficient pentru țara asta de harnici. Și noi rămânem să facem teneși și să citim Cațavencii pe un parizer plin de E-uri importat din China.

Sigur, problema e că vorbim de cifre și concepte mari aici, el e obișnuit cu ălea mici și minuscule, gen câte exemplare a vândut el din cartea lui despre cum e să fii jurnalist în Românica. Poate și în cazul ăla trebuia să încerce măcar să-l egaleze pe „ecrivain” Cartianu și dup-aia să deschidă gura.

34 Comments

 1. icegrandpa

  Pai lasa ca e bine ca au lovit in it-isti. Te motiveaza sa pleci din rahatul asta de tara. Sa ramana partidele cu pensionarii si asistatii sociali.

 2. Super tare faza cu linkul afiliat la mizeria aia de carte. Vezi cat poate sa vanda un “tovaras”? Vezi! Scoti si un ban de pe urma lui? Scoti!
  Mai sunt 3 exemplare. Cred o sa-ti dea mesaj sa-ti multumeasca pentru ajutor!

 3. Radu

  Bun rau de tot textu’ asta, sa moara Franta!

 4. Catalin

  Asta e top 3 prostie pe tara asta, de ce l-ai baga in seama direct?

  • eftimie

   Pentru că sunt mai mulți care cântă acest refren și trebuie să existe și un articol lămuritor pe tema asta când ți-e lene să-i explici pe puncte că e prost.

 5. dan

  ai uitat de alte beneficii, toate platite din banii celor care muncesc.
  – mincarea de la cantina sociala.
  – medicamente gratuite, internari prin spitale, 3-4 nasteri.
  – daca ajung la virsta de pensionare vor avea pensia minima garantata( cred ca este undeva pe la 450 lei in prezent), iar cel care munceste v-a avea pensie calculata la stagiul de cotizare. dupa mintea mea la pensia normala ar trebuii adaugata si sum asta, pt ca omul a muncit, nu a stat acasa
  – subventie de incalzire.
  – o suma de bani la inceperea anului scolar pentru rechizite.
  – tarif social pentru energia electrica.
  mai visau la legea mamei eroina

  • Ant

   Mmm, ceea ce se-ntampla in toata Europa vestica, doar cu mai multi bani…
   Occidentul asistatilor sociali?

 6. John

  Bossule,cum omu asta de care zici tu aminteste doar partile care ii sustin parerea, asa faci si tu.
  “Firmele de it”, adica unde lucreaza marea cireada de itisti sunt straine. Alea nu fac export sa iti aduca bani tie iti tara, ci fac export de pe entitatile mama de prin alte tari si duc profiturile acolo. Ce ramane la noi in tara sunt strict salariile itistilor. Ce fac itistii cu ele? Pai fie cumpara chestii care oricum nu sunt produse in romania, deci adancesc balanta catastrofala a romaniei…fie cumpara case si apartamente contribuind la mentinerea unor preturi nesimtite la imobiliare. Ca itistii sunt si smecheri naturali cand vine vorba de cumparat…nu se uita la bani.
  Au de unde, pt ca pe langa faptul ca au cele mai mari salarii din tara…mai sunt si scutiti de impozit. Bonus. Adica amaratul ce castiga 1400 lei plateste impozitul, dar jmecherul de itist nu il plateste pt 1400 euro.
  Vorbesti de inteligenta? Nu, bossule, in romania nu exista doar itisti pe post de mari inteligente si restul fiind prostime. Avem o multime de ingineri in tot felul de domenii, care nu sunt scutiti de nici un impozit. Si ei au facut exact la fel de multa scoala, si ei lucreaza in companii care exporta de 1000 de ori mai mult. Uita-te pe statisticile exporturilor anuale si nu o sa gasesti nicaieri vreo firma de it.
  Deci mizeria cu itistii trebuie sa inceteze odata. Gata…le-a ajuns. Deja e sfidare si nesimtire la adresa restului de angajati care trebuie sa le sustina lor scutirea.

  • lup

   John, esti varza…

  • Ender

   john este atat de prost incat patrick poate sa il ajute sa devina ziarist.

  • arramis

   Analfabet functional

  • John

   puneti mana pe munca, javrelor de internet. Stati toata ziua si o ardeti pe bloguri. La orice postare de oriunde referitoare la ITistii handicapati asistati social…hop plin de voi in comentarii. Se vede ca aveti al dracu de mult de lucru pe banii aia ce ii luati total aiurea. Prosti nu sunteti voi ca incasati…prosti suntem noi ca va dam.

  • eftimie

   @John vezi că până și oamenii de la Siveco îți spun că ești prost (sunt mai jos în comentarii niște cifre).

  • Arkade

   Uite, aici gresesti.

   Nu contest ca sunt firme de it care externalizeaza profitul. Nimic ilegal, doar imoral.

   Uite ce profit au cateva companii, unele din ele sunt multinationale. Profitul e declarat in romania si se plateste impozit pe el.
   http://gazetadecluj.ro/afla-care-sunt-top-18-companii-de-it-din-cluj/

   Pe de alta parte, poti sa te gandesti la urmatoarea situatie:
   Decat sa plateasca 35% din salariu la stat, (ceea ce e enorm de mult), poate isi fac SRL-uri si statul ia 3%+10% = 13% (maxim, pentru ca cei 3% sunt deductibili). Te las sa descoperi ce pierde statul roman. Pensia nu imi va fi afectata pentru ca vom contribui la pilonul 3 de pensii. La pilonul 2 de pensii putem face plati in plus, deci va pierde doar pilonul 1 de pensii.
   Pana aici, ti-ai dat seama ca nu discut despre plecarea din tara ci doar de optimizari fiscale. Inca am incredere ca Romania merita si este o tara frumoasa.

   Acum te rog sa iti imaginezi ca acel SRL e in cipru sau in alte insule. Si statul ia 3% din tot ce fac. Pana acum suna excelent. E complet legal, dar te las sa descoperi singur daca e moral sau nu.

   Faptul ca IT-ul e bine platit si ca sustine mare parte din economia tarii nu se datoreaza statului. Noi avem nevoie de internet de calitate (la care statul nu a contribuit cu nimic) si de calculatoare performante (la care statul nu a contribuit cu nimic. Cred ca este ceva exceptie, ceva program GRANT, dar nu stiu mai multe).

   Preturile si tot ce inseamna ele (piata imobiliara, alimente, etc) cresc an de an si datorita guvernului.
   1. Programul prima casa, la inceput a fost un program bun, dar acum doar sustine o cerere mare de locuinte
   2. Inflatia. Datorita guvernului actual avem o inflatie de 3,23% pe ultimul trimestru. Analistii asteapta o inflatie de 4% in primavara.

   Tot it-ul e vinovat pentru tot, asa-i?

  • alex

   John, sa recapitulam putin ce afirmi tu aici:
   – ca in tara vin doar salarii ale IT-istilor, formele de IT nu inchiriaza sau chiar construiesc sedii, nu cumpara electronice si consumabile, nu platesc si femei de serviciu si administrator de cladiri si altele.
   – ca doar IT-istii cumpara produse de import, tu iti iei din salariul tau mic parizerul bio direct de la cioban.
   – ca piata imobiliara, nu depinde de cerere si oferta ci de cati bani au IT-istii.
   – ca fraza “da si mie bossule ca ai de unde” e perfect justificata, adica daca cineva are bani atunci e obligat sa iti dea si tie
   – ca restul oamenilor sustin IT-istii cu…ceva, nu stiu ce, ca IT-istii isi platesc singuri si pensia si somajul si sanatatea, si taxele de drum si toate accizele si TVA-ul si tot. Si pe total un IT-ist plateste mai mult decat unul cu salariu minim si chiar mediu pe economie.

 7. Invalid

  John, ideea nu e ca sunt scutiti, ci pur si simplu scutirea respectiva incurajeaza tinerii sa intre in domeniu. Lucrul asta se va vedea in timp si inseamna o crestere economica, pt ca banii respectivi vor intra in tara. Dc se face outsourcing(lucru pt straini)? Pt ca nici o firma nu are sanse sa castige o licitatie pt o institutie romaneasca, pt ca toate sunt cu dedicatie . Apartamentele n-au legatura numai cu it-isti, ca nici ei nu iau cash. La fel de vinovat e programul “Prima casa”, dezvoltatorii imobiliari,etc.SI tu prezinti doar o parte din problema. Ce vrea sa zica autorul e ca scutirile pt niste categorii sociale nu aduc nimic pe termen lung. Nu e normal ca, stand in provincie, cu salarii pe masura, sa iti faci microcentrala proprie, iar cei de la Bucuresti sa aiba Radet. Dar no, cu apa cu radetul se fura meleone.
  Plus, autorul te lasa sa comentezi si sa-ti exprimi parerea. Am incercat sa-l cotrazic frumos, fara insulte, la unaarticol legat de o canapea comandata de Vlad Voiculescu. Guess what? Nu mi s-a publicat.

 8. Profesorul Fellini

  Mda, povestea asta cu subvențiile la încălzire și transport e veche, scrisă tot de PAH acu vreun an. Și de aia beneficiază nu numai tradiționalii „asistați”, ci o mulțime de bucureșteni. Inclusiv din IT, presă, bloggereală sau semi-umor. Oricum, interesant efortul.

  • eftimie

   Da, dar aici nu discutam de cine beneficiază. Citește cu atenție, am atras atenția asupra acestui aspect. Și Vișinescu beneficia, moșu având pensie de vreo 9000 de lei.

 9. Seb

  De ce atâta ură în articolul ăsta? Și de ce atâtea argumente de genul „ești prost” și atâtea argumente hiberbolice de genul „Să luăm bani de la singurii ca produc bani și dau o șansă (infimă, ce-i drept) țării ăsteia”?

  Pe tema asta chiar e nevoie de o discuție civilizată, până acum am văzut doar articole polarizate.

  • eftimie

   Argumentele de genul „ești prost” se dau când interlocutorul este suficient de prost încât îți vine să-i repeți că e prost, ca să nu elaboreze în prostie.

 10. adrian

  Doar că subvenția aia la căldură cu care stati toti in gura e de fapt acoperirea pierderilor din rețeaua de distribuție deșteptu pulii ce esti, înțelegi sau mai trebuie explicat ? Pretul normal este cel “subventionat”, subvenția fiind de fapt apa care se pierde din cauza celor ce se ocupa de distributie si nu înțeleg logica prin care noi ar trebui să le acoperim noi pierderile. Subvenția asta este un mod ascuns de a ne tine pe noi in sistem centralizat altfel am trece pe centrală unde nu sunt pierderi. Dacă rețeaua at fi eficienta pretul ar fi mai mic, la nivelul pretului actual după subvenții. Da reply să vedem dacă ai inteles

  • eftimie

   Mă puță, adormiși la cursurile de economie? Cine te-a învățat flețule că subvenția este pentru a acoperi pierderi? Vai de pula și de zilele noastre, tu scrii la cursdeguvernare? Mă puță, cine te-a învățat că primarul decide în administrația locală în privința subvenției și a CET-urilor, măscăriciule? Bă, tu știi cum se iau deciziile într-o administrație locală, măscăriciule, bugetul ăla se votează în consiliu, inclusiv subvenții, investiții, reparații, destituiri de șefi. Primarul e Executiv, bă, știi ce înseamnă cuvântul ăsta? Primarul propune, dobitocule. Propunerea aia poate să treacă sau nu, nu decide primarul de capul lui, că nu e moșia lu’ tac’su.

   Vai de steaua ta de figurant cu patru clase. Pune mă mâna pe măcar pe legea 215, să știi despre ce vorbești, citește-o măcar de vreo două ori să nu mai pari un drojdier pișat pe pantaloni cu legitimație de ziarist la gât.

  • eftimie

   Serios, mă bucur de articolul ăsta, o să-l dau exemplu despre cum salariile ziariștilor sunt prea mari. Atunci când vi le dau la timp.

 11. DanC

  Corect. O remarca doar: nu exista “comic comunist”, e o contradictie de termeni. Astia care-s comunisti nu pot fi si comici (nu exista “umor tovarasesc”). De ex cui i se pare ca remarca “mai draga” a lui Ilici e ok/simpatica – e comunist/idiot (tot aia de fapt).

  Iar Hillerin oricum nu e “comic”.

 12. adrian

  Am pus un articol mai vechi dar foarte relevant despre căldură, nu te speria de el ca e mai lung așa stiu ca il poti citi pana la cap. După să vi să ne explici despre pretul la gigacalorie și cum bucureștenii nesimțiti nu plătesc corect căldura. Hai ca am 3 comentarii poate unu tot apare

 13. Emil C

  Cînd Eftimie zice despre PAH că scrie comicării… e clar ca urmeaza un rahat strîmb argumentat.

  • eftimie

   Emil, ești bine? Mai ești supărat pe faza aia cu femeia ta și ce i-am făcut? Credeam că ai înțeles și tu că ea s-a oferit, poate nu-i dădeai tu ce trebuie, poate e și vina ta.

 14. Vă salut d-le Eftime,

  V-ați referit la firma SIVECO așa că profit de ocazie să vă ofer câteva informații.

  SIVECO exportă soluții de e-Learning, e-Customs, e-Health și soft dezvoltat la cheie către clienți din 27 de țări din Europa, Asia, Africa, America.

  În 2017, SIVECO a devenit principalul furnizor de eLearning al Comisiei Europene, fiind de altfel singura firmă românească de software care furnizează servicii informatice direct către Comisia Europeană.

  Începând din 2015, SIVECO s-a reconstruit pe model european (noi ne referim la SIVECO 2.0).

  În prezent avem în lucru 53 de contracte externe, în valoare de 26,19 milioane euro.

  Numai bine,
  Florin Ilia
  Director SIVECO România

 15. De ce nimeni cu compară salariile asistaților cu pensiile speciale ? Suspect !

 16. barbu

  În unele cazuri și ajutoarele sociale sunt justificate : ex: pensiile minime pentru țăranii care nu au contribuit dar au muncit. Paradoxal este ca suntem un stat mai social decât pe vremea comuniștilor. S-a importat un model occidental pe care nu ni-l putem permite. Într-o țară săraca trebuie aplicat principiul:cine nu muncește nu mănâncă. Sistemul este abuzat. Nu trebuie sa existe asistați care sa refuze un loc de munca pentru ca se mulțumesc cu ajutoarele. Se vorbește despre drepturi, nu și despre obligații. Problema este jos, la asistați, nu la IT. De ce nu se rezolva problema lor:pentru ca ei votează PSD (în timp ce it-istii merg la club…sau poate chiar lucrează)

 17. Laurentiu Catrina

  e plin de capitalisti cu ajutor social p-aci. de liberali care lucreaza la stat ca profsorul paun, de ziaristi care au deduceri preferentiale, de liiceni care solicita scutiri de taxe si penalitati dupa ce n-au platit nimic vreo 5 ani din ele, de it-isti cu imp zero, de firme private care pun botu la ajutor de stat, de tot felu de nesimtiti care ii injura pe aia saraci si ii trimit la munca pe 2-3 lei. pai cum sa stea aia cu coatele pe gard si sa le ceara 100 de lei mancare si bautura ca sa le coseasca iarba pe langa casa parinteasca sau sa le taie via…!?
  in fapt romania are cel mai mic procent de venituri bugetare din pib din toata europa si cel mai mic procent din pib alocat ptr asistenta sociala . nu vorbim de pensii, sanatate si somaj ca alea sunt “asigurari” obligatorii.
  asa ca pe cifre, din banii aia colectati la buget de la aia care indoaie coada la lopata se presteaza de catre stat diverse servicii. iar din aceste servicii smecherii astia cu gura mare apuca cel mai mult. adica vecinu care n-are masina, n-are nici bani de concediu si nici de scoli inalte sau spitale din capitala desi e salariat si plateste taxe nu beneficiaza de cele enumerate la fel ca ala din bucuresti sau cluj sa zicem.
  nu mai zic ca omu are si el buletin de romania si e cumva actionar la “firma” asta unde “dividendele” sunt apucate de catre aia mai smecheri si cu mai mult tupeu.
  alde dom eftimie astia vor taxe ca in africa si servicii ca in danemarca. ei sunt aia care au bani sa-i dea unui lucan sa-i bage un rinichi nou desi le-ar trebui si un adaos la creier si cel putin un implant de obraz. amaratii n-au bani de spaga si de tratamente scumpe in timp ce astia care mor de dragul capitalismului cu bani de la stat nu se duc sa plateasca o asigurare privata de sanatate totala si nici sa se trateze la akh cu de 20 de ori spaga pe care o dau aci .
  doar 2-3% din tinerii proveniti din mediul rural termina o facultate si asta ptr ca invatamantuld e acolo e jalnic si subventia ptr tinerii proveniti de aci e vreo 150 de lei pe luna parca in timp ce costurile pe care trebuie sa le suporte parintii sunt enorme raportat la veniturile lor.
  la fel e si cu folosinta cailor de comunicatie, a centrelor de cultura si la ce-o mai fi si nu-mi vine acu in minte.
  toti astia care zic ca-s de dreapta si umbla tatuati in frunte cu piata si libera concurenta precum catelusu cu paru cret cu rata in gura in fapt sunt doar niste nesimtiti ipocriti care cu tupeu ii jignesc pe aia care nu-si cunosc drepturile si nici nu si le cer. ptr ca daca ar stii, ar iesi cu coasa in strada.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by Anders Norén