Cum a mărit guvernarea Dragnea salariile în învățământul preuniversitar

La mulți ani, 2018! „Profesorii din Botoşani au fost anunţaţi deja că nu-şi vor mai putea ridica salariile pe nouă ianuarie, cum ar fi fost normal, ci la o dată ce va fi anunţată ulterior, cel mai probabil la jumătatea lunii ianuarie”, relatează Monitorul de Botoșani. Ziarul explică:

„La această situaţie s-a ajuns deoarece Guvernul a modificat la finalul anului trecut procedura de plată a banilor pentru profesori. Cheltuielile cu salariile, sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi salariale ale personalului din învăţământ se vor asigura din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale şi nu prin bugetele primăriilor, aşa cum era până acum. Măsura a venit pentru a scoate salariile profesorilor de sub influenţa politică a consilierilor locali, dar declanşează alte întârzieri”.

Și-acum, situația la București, printre profesori, un caz particular. Profesoară, vreo 9 ani vechime în sistem, e anunțată că niște sporuri care-i aduceau salariul la aproape 1900 de lei pe lună în mână i-au fost tăiate, pentru că „ministerul nu mai are bani”. Ministerul ăla care învârtește banii să nu mai fie la îndemâna politicului. Bun, și, pe lângă asta, noile scamatorii fiscale i-au mai tăiat 80 de lei din salariu și acum a ajuns pe la 1700 de lei pe lună. Profesor titular, nu suplinitor. De banii ăștia mai vin și gratis sâmbăta și duminica la școală și pregătesc elevii pentru olimpiade. Tot moca, performanța (dacă acceptăm că olimpiada este o performanță) nu se plătește separat. De fapt nu se plătește deloc. Și nici tonerul la xerox, ăla se cumpără tot tin banii profesorilor, că ăsta e nivelul de finanțare în București-Capitala României.

Și-acum, două chestii, una macro, una micro. Aia macro e că la banii ăștia atragi în sistemul de profesorat oameni dispuși să muncească pe 1700 de lei după ani buni, adică un pic peste salariul minim. Sigur, e faină ideea aia cu profesorii au multă vacanță, dar ce naiba faci cu ea? Iei un part-time să ajungi să trăiești de pe o zi pe alta. Meditații? Când câștigi mai puțin decât un polițai comunitar care arestează babele ce vând leuștean sau un gunoier, începi să te gândești la variante și, dacă-ți pasă de meserie, să te retragi în ceva mai profitabil. La 1700 de lei pe lună o să atragi oameni dispuși să muncească pe 1700 de lei pe lună, ăia o să-ți învețe copilul matematică, română sau limbi străine, scoți încă un Florin Iordache, ăla de trimitea scrisori în engleză ambasadei Franței. Sună mișto, dar nu e mișto, că postul de Florin Iordache e ocupat. Deci „învățământul” devine tot mai irelevant, oricâți bani bagi în el în direcții greșite.

Aia micro ține de vrăjeala din zilele astea. În timp ce Liviu D. o tot dă înainte cu programul de guvernare și aruncă petarde să nu observe poporul că tot ce vrea e să scape de pârnaie, oamenii încep să simtă fix la portofel cum e să fie conduși de o gașcă de patrioți care se luptă cu statul paralel în loc să-și vadă de treabă. Că nu poți da vina pe PNL, USR sau Cioloș pentru că i-ai tăiat tu omului din salariul în timp ce-i mărești euroul, rata la bancă, benzina, curentul electric și gazul. Asta dacă mai vede ăla salariu.

UPDATE: De ce s-au trecut salariile profesorilor de la primărie la minister. 

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

16 thoughts on “Cum a mărit guvernarea Dragnea salariile în învățământul preuniversitar

 1. Laurentiu Catrina

  George Ariton s-au schimbat datele salariilor pentru că s-a schimbat ordonatorul. În rest, salariile au crescut si, din ce stiu vor mai creste. Concret, de la 1100 cât imi lasase basescu la vreo 3000 acum. fata de 2010 salariile din educatie s-au dublat/ triplat.

  Reply
  1. eftimie Post author

   Deci tu sigur nu ești profesor de matematică. Și, dacă ești, renunță.

   Reply
 2. berenger

  e oarecum trist cât de greu, după câți ani, influencer-ii realizează tragedia din educație. avem așa: în educație ajung, de ani buni de zile, cei mai slabi absolvenți de facultate, pentru că doar ei acceptă un salariu care să fie la jumătate decât salariul de încadrare al unui portar la primărie. nu doar atât. mai trebuie ceva, pe lângă a fi cei mai slabi pregătiți absolvenți: fără relații care să-i ajute să-și găsească alt job. în alte cuvinte, în educație ajung loser-ii absoluți. per total, în fiecare an, în educație intră din ce în ce mai mulți oameni fără pregătire, fără personalitate, fără relații și ies profesori vechi care, măcar într-un procent de luat în seamă, știau ce să facă la ore. și astfel, sistemul se populează cu oameni care nu doar că nu pot produce performanță, dar acești oameni nici nu au tăria contestării situației în care se află. și toate astea se întâmplă în vreme ce toate instituțiile și formele de organizare din sistem sunt politizate până în măduva oaselor.

  Reply
 3. ifcosmin

  @ eftimie … daca are 20-30 de ani in spate, poate avea un salariu de 3000… poate are gradatii…
  @ berenger – e cu dus si intors ce spui tu. Depinde foarte mult de domeniu…

  Reply
  1. berenger

   @ if, ai dreptate. cei mai buni din it, sau de la limbi străine, sau de la facultățile tehnice. sau de la științele exacte, sau de la română se duc în învățământ, pentru că, nu-i așa?, câștigă din meditații. mai exact, ce e cu dus întors? care e motivația unui absolvent bun de a intra în educație pentru un salariu de 1500 de lei (în afară de cei cărora realmente le place să lucreze cu copii și provin și din familii bogate – unul dintr-o mie)?

   Reply
 4. ifcosmin

  berenger, nu toate disciplinele au aceeasi deschidere… Daca vorbim de it, limbi straine sau facultati tehnice, ai dreptate. Se merita sa fii profesor de matematica. Se merita sa fii profesor si de limbi straine. Se fac bani multi din pregatire…

  Ma dau pe mine ca exemplu. Am facut istorie … Mi-ar fi placut sa lucrez in arhive, dar din cauza faptului ca posturile au fost blocate… m-am indreptat catre invatamant. In muzee sunt extrem de mici salariile, ca bibliotecar la fel… Invatamantul mai ofera si putin timp liber, daca stii cum sa-l organizezi, incat sa fii un bun cadru didactic, dar sa mai aduci si niste banuti in plus in casa…

  Reply
  1. berenger

   hai să clarificăm odată chestia asta cu meditațiile: în educație sunt educatori și învățători. mai sunt profesori la țară și în orașe mici și sărace. și în orașele mari sunt profesori la școli și licee sărace. în școlile și liceele cu elevi care-și permit meditații sunt profesori cu discipline unde nu se cer meditații. apoi, dintre profesorii cu elevi bogați ce predau materii disponibile pentru meditații sunt mulți care „nu prind” așa ceva, pentru că nu sunt incluși în sistemul aprecierii părinților. altfel spus, profesori care trăiesc bine din meditații sunt cel mult 5% din total. 95% trăiesc doar cu salariile mizerabile, așa că expresia „profesorii n-au nevoie de salarii mari pentru că au meditații” nu trădează decât ignoranță și/ sau răutate. (și nu, absolvenții buni de it sau limbi străine nu ajung în educație, pentru că ei câștigă mai mult decât dacă ar face meditații nonstop).

   Reply
 5. matei

  ba tocmai, ca poti sa dai vina pe altii si tine! si stii de ce? ca au avut profesori smecheri platiti cu 1700

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *