Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Cum a mărit guvernarea Dragnea salariile în învățământul preuniversitar

La mulți ani, 2018! „Profesorii din Botoşani au fost anunţaţi deja că nu-şi vor mai putea ridica salariile pe nouă ianuarie, cum ar fi fost normal, ci la o dată ce va fi anunţată ulterior, cel mai probabil la jumătatea lunii ianuarie”, relatează Monitorul de Botoșani. Ziarul explică:

„La această situaţie s-a ajuns deoarece Guvernul a modificat la finalul anului trecut procedura de plată a banilor pentru profesori. Cheltuielile cu salariile, sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi salariale ale personalului din învăţământ se vor asigura din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale şi nu prin bugetele primăriilor, aşa cum era până acum. Măsura a venit pentru a scoate salariile profesorilor de sub influenţa politică a consilierilor locali, dar declanşează alte întârzieri”.

Și-acum, situația la București, printre profesori, un caz particular. Profesoară, vreo 9 ani vechime în sistem, e anunțată că niște sporuri care-i aduceau salariul la aproape 1900 de lei pe lună în mână i-au fost tăiate, pentru că „ministerul nu mai are bani”. Ministerul ăla care învârtește banii să nu mai fie la îndemâna politicului. Bun, și, pe lângă asta, noile scamatorii fiscale i-au mai tăiat 80 de lei din salariu și acum a ajuns pe la 1700 de lei pe lună. Profesor titular, nu suplinitor. De banii ăștia mai vin și gratis sâmbăta și duminica la școală și pregătesc elevii pentru olimpiade. Tot moca, performanța (dacă acceptăm că olimpiada este o performanță) nu se plătește separat. De fapt nu se plătește deloc. Și nici tonerul la xerox, ăla se cumpără tot tin banii profesorilor, că ăsta e nivelul de finanțare în București-Capitala României.

Și-acum, două chestii, una macro, una micro. Aia macro e că la banii ăștia atragi în sistemul de profesorat oameni dispuși să muncească pe 1700 de lei după ani buni, adică un pic peste salariul minim. Sigur, e faină ideea aia cu profesorii au multă vacanță, dar ce naiba faci cu ea? Iei un part-time să ajungi să trăiești de pe o zi pe alta. Meditații? Când câștigi mai puțin decât un polițai comunitar care arestează babele ce vând leuștean sau un gunoier, începi să te gândești la variante și, dacă-ți pasă de meserie, să te retragi în ceva mai profitabil. La 1700 de lei pe lună o să atragi oameni dispuși să muncească pe 1700 de lei pe lună, ăia o să-ți învețe copilul matematică, română sau limbi străine, scoți încă un Florin Iordache, ăla de trimitea scrisori în engleză ambasadei Franței. Sună mișto, dar nu e mișto, că postul de Florin Iordache e ocupat. Deci „învățământul” devine tot mai irelevant, oricâți bani bagi în el în direcții greșite.

Aia micro ține de vrăjeala din zilele astea. În timp ce Liviu D. o tot dă înainte cu programul de guvernare și aruncă petarde să nu observe poporul că tot ce vrea e să scape de pârnaie, oamenii încep să simtă fix la portofel cum e să fie conduși de o gașcă de patrioți care se luptă cu statul paralel în loc să-și vadă de treabă. Că nu poți da vina pe PNL, USR sau Cioloș pentru că i-ai tăiat tu omului din salariul în timp ce-i mărești euroul, rata la bancă, benzina, curentul electric și gazul. Asta dacă mai vede ăla salariu.

UPDATE: De ce s-au trecut salariile profesorilor de la primărie la minister. 

Share links: | | Din aceeași serie au mai apărut: |

© 2020 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.