Cartierul General

Mărgica

Cum zilele astea cântăreața de muzică populară Gabriela Firea tocmai a terminat de rezolvat toate problemele localității vecine domiciliului dânsei, aceasta a anunțat că va da o lege ca în București să nu se mai facă taximetrie ilegală.

Trec repede peste ideea de a mai da o lege care să confirme legea și ajungem la problema principală: băieții din taximetrie vor să fie eliminați Uber și Taxify, aplicațiile de ridesharing, pretinzând că ăia nu respectă legea taximetriei. Și-aici voiam să ajung, la legea taximetriei. Am citit câte ceva din ea și mi-a atras atenția ceva: cât de des e folosit cuvântul autorizație, autorizare și derivatele. De 297 de ori. 1,63% din cuvintele din textul legislativ au legătură cu asta.

Și mi-am dat seama că scopul acelei legi a fost altul, în niciun caz reglarea acestei activități. Scopul a fost „io, statul, am decis că nu mai aveți voie să câștigați bani fără să vă dau această mărgică. Mărgica o dau doar eu și nu implică aproape nicio obligație în afară de a te milogi pentru ea”. Scopul legii e ca statul, prin autoritățile sale, să-și mai măsoare încă o dată sula în raport cu populația. Chestie specifică unui stat ostil, așa cum este România.

Bine, când spun lege trebuie să se înțeleagă că folosesc un fel de eufemism. Aia nu e o lege, e o scuză pentru ca statul să-ți ia mărgica. O lege reală e o lege care se aplică, măcar o dată. Eu nu am auzit niciodată să ia vreun taximetrist amendă între 500 și 1000 de lei că a refuzat o cursă, cu toate că în „legea” aia scrie așa ceva.

Acum, tot balamucul ciclic ce apare când se vorbește de alde Uber pornește de la aceste două componente principale: 1. Statul român este ostil propriilor cetățeni 2. Legea e doar o formă prin care statul poate să-și manifeste puterea și ostilitatea față de cetățeni.

O discuție normală, între oameni care nu-s fanii mărgelei (autorizație), s-ar purta în alți parametri. Primul ar fi „băi, care e scopul cetățeanului, fraierului de pe stradă”. Ei bine, scopul lui este să ajungă din punctul A în punctul B cu o mașină. Bun, există oameni care să facă asta? Da. Cum ciugulim și noi ceva din faza asta? Păi găsim o formă legală în care să-i impozităm pe toți care fac această activitate numită, generic, taximetrie. Adunați amendamente, idei, păreri, hai să facem în așa fel încât Vasilică, cel care vrea să câștige bani din „taximetrie” să poată să facă activitatea asta foarte ușor, să nu aibă plin jumătate din portbagaj cu hârtii ce trebuie date unei clădiri și hai să stabilim ceva protecție minimală pentru Costică, cel care vrea să meargă din punctul A în punctul B. Și zeciuiala, că fără aia nu se poate.

Ce avem în schimb? Oameni care insistă pentru mărgică, că mărgica e singura chestie importantă din discuție, o lege falsă care n-a fost aplicată în mod real de ani buni, o proastă care trolează publicul neintenționat (atât o duce mintea) și niște șmecherași care zic că culoarea galbenă nu e galbenă, e verde banană, cam cum desparte o femeie firul în patru.

Discuția este acum imbecilă, o să fie de-a dreptul alienantă peste vreo 5 ani, când mașinile autonome o să devină o realitate destul de pregnantă (întoarce-te în 2010 și spune-ți ție că o să poți să vezi pe telefon în metrou seriale 4K până vomiți cu 5 euro pe lună dacă nu crezi). Și-atunci statul ostil și bețiv împreună cu cântăreții de muzică populară se vor uita cu degetul în gură cum Uber, sau ce firmă o fi atunci, va scoate 100% din profit din țară, nu doar 20% cât face acum, iar nea Vasilică o să ia ciuciu. Adică cum e Facebook acum.

Dar și-atunci o să fie un prost care o să creadă că dacă inventăm o mărgică nouă pe care s-o dea primăria o să meargă treaba. În țara asta se fac polițiști falși de vreo 15 ani (îi zice Poliție Locală sau comunitară), până atunci robotul care va conduce mașina autonomă va ști că toți polițiștii din România sunt fake, genul de generalizare pe care o face un AI de obicei și noi o să ne trezim că jumătate din banii din țară vor zbura direct în afara țării. Și n-o să poți opri mașinile alea. O să le înregistreze ca lifturi orizontale cu scaune, na.

Iar noi o să stăm cu mărgica aia în gură și o s-o tot sugem în speranța că poate a mai rămas ceva dulce pe margine, de pe vremea când o țineam în borcanul cu magiun al bugetului de stat.