Mărgica

Cum zilele astea cântăreața de muzică populară Gabriela Firea tocmai a terminat de rezolvat toate problemele localității vecine domiciliului dânsei, aceasta a anunțat că va da o lege ca în București să nu se mai facă taximetrie ilegală.

Trec repede peste ideea de a mai da o lege care să confirme legea și ajungem la problema principală: băieții din taximetrie vor să fie eliminați Uber și Taxify, aplicațiile de ridesharing, pretinzând că ăia nu respectă legea taximetriei. Și-aici voiam să ajung, la legea taximetriei. Am citit câte ceva din ea și mi-a atras atenția ceva: cât de des e folosit cuvântul autorizație, autorizare și derivatele. De 297 de ori. 1,63% din cuvintele din textul legislativ au legătură cu asta.

Și mi-am dat seama că scopul acelei legi a fost altul, în niciun caz reglarea acestei activități. Scopul a fost „io, statul, am decis că nu mai aveți voie să câștigați bani fără să vă dau această mărgică. Mărgica o dau doar eu și nu implică aproape nicio obligație în afară de a te milogi pentru ea”. Scopul legii e ca statul, prin autoritățile sale, să-și mai măsoare încă o dată sula în raport cu populația. Chestie specifică unui stat ostil, așa cum este România.

Bine, când spun lege trebuie să se înțeleagă că folosesc un fel de eufemism. Aia nu e o lege, e o scuză pentru ca statul să-ți ia mărgica. O lege reală e o lege care se aplică, măcar o dată. Eu nu am auzit niciodată să ia vreun taximetrist amendă între 500 și 1000 de lei că a refuzat o cursă, cu toate că în „legea” aia scrie așa ceva.

Acum, tot balamucul ciclic ce apare când se vorbește de alde Uber pornește de la aceste două componente principale: 1. Statul român este ostil propriilor cetățeni 2. Legea e doar o formă prin care statul poate să-și manifeste puterea și ostilitatea față de cetățeni.

O discuție normală, între oameni care nu-s fanii mărgelei (autorizație), s-ar purta în alți parametri. Primul ar fi „băi, care e scopul cetățeanului, fraierului de pe stradă”. Ei bine, scopul lui este să ajungă din punctul A în punctul B cu o mașină. Bun, există oameni care să facă asta? Da. Cum ciugulim și noi ceva din faza asta? Păi găsim o formă legală în care să-i impozităm pe toți care fac această activitate numită, generic, taximetrie. Adunați amendamente, idei, păreri, hai să facem în așa fel încât Vasilică, cel care vrea să câștige bani din „taximetrie” să poată să facă activitatea asta foarte ușor, să nu aibă plin jumătate din portbagaj cu hârtii ce trebuie date unei clădiri și hai să stabilim ceva protecție minimală pentru Costică, cel care vrea să meargă din punctul A în punctul B. Și zeciuiala, că fără aia nu se poate.

Ce avem în schimb? Oameni care insistă pentru mărgică, că mărgica e singura chestie importantă din discuție, o lege falsă care n-a fost aplicată în mod real de ani buni, o proastă care trolează publicul neintenționat (atât o duce mintea) și niște șmecherași care zic că culoarea galbenă nu e galbenă, e verde banană, cam cum desparte o femeie firul în patru.

Discuția este acum imbecilă, o să fie de-a dreptul alienantă peste vreo 5 ani, când mașinile autonome o să devină o realitate destul de pregnantă (întoarce-te în 2010 și spune-ți ție că o să poți să vezi pe telefon în metrou seriale 4K până vomiți cu 5 euro pe lună dacă nu crezi). Și-atunci statul ostil și bețiv împreună cu cântăreții de muzică populară se vor uita cu degetul în gură cum Uber, sau ce firmă o fi atunci, va scoate 100% din profit din țară, nu doar 20% cât face acum, iar nea Vasilică o să ia ciuciu. Adică cum e Facebook acum.

Dar și-atunci o să fie un prost care o să creadă că dacă inventăm o mărgică nouă pe care s-o dea primăria o să meargă treaba. În țara asta se fac polițiști falși de vreo 15 ani (îi zice Poliție Locală sau comunitară), până atunci robotul care va conduce mașina autonomă va ști că toți polițiștii din România sunt fake, genul de generalizare pe care o face un AI de obicei și noi o să ne trezim că jumătate din banii din țară vor zbura direct în afara țării. Și n-o să poți opri mașinile alea. O să le înregistreze ca lifturi orizontale cu scaune, na.

Iar noi o să stăm cu mărgica aia în gură și o s-o tot sugem în speranța că poate a mai rămas ceva dulce pe margine, de pe vremea când o țineam în borcanul cu magiun al bugetului de stat.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

3 thoughts on “Mărgica

 1. manu144x

  Nu-mi vine să cred că mai există în România oameni care gândesc un pic dincolo de statul e totul.

  De obicei când aduc în discuţii exemplul statului american, ce-au creat fondatorii americanilor atunci, şi care au fost premisele de la care s-a pornit, toată lumea se pierde. Suntem prea spălaţi pe creier câteodată mi se pare. Odată, avem efectul comunismului, cu statul absolut, fiinţă autoritară şi complet indestructibil (deşi s-a văzut cât e de vulnerabil de fapt), iar apoi, avem efectul UE, unde statul e un fel de tătuc blând, care are el grijă de tine, doar să-i plăteşti acolo ce trebuie, iar el se va ocupa de tot, luând o parte şi el acolo, cât să trăiască.

  Dar rar aud întrebări de genul cum spui tu, care e rolul statului de fapt? De ce există? Care trebuie să fie rolul lui? Pe cine reprezintă, care e puterea lui reală, sau care ar trebui să fie?

  Şi aici la faza cu Uber se vede foarte real, în toată lumea asta, statul îşi arată un pic colţişorii.

  Realist vorbind, în esenţă, Uber face doar ceea ce tehnologia face de 100 de ani încoace. Pune la dispoziţie omului de rând chestii care altădată erau domeniul absolut al statului. Şi statul pierde încet încet din influenţă, şi nu-i convine asta, pentru că o masă de manevră dependentă de mărgele nu strică niciodată, cum bine a demonstrat iliescu cu minerii.

  E fix cum ai observat tu, toată abureala aia cu “domeniu reglementat pentru protecţia cetăţeanului” e doar gargară, singurul motiv pentru care e mega-reglementat peste tot e pentru că statul vrea să deţină supremaţia, nimic mai mult.

  Dacă era vreodată vorba cu adevărat despre protecţia cetăţeanului, legea aia puea conţine 2-3 paragrafe probabil, şi cam atât.

  Reply
 2. VOC

  Strategia lor e să construiască o infrastructură cu care niciun AI nu s-ar descurca.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *