Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Macbeth – Jo Nesbo

Este o reimaginare a tragediei Macbeth a lui Shakespeare în care Macbeth este acum un șef de trupe speciale foarte apreciat de subalterni. Acțiunea are loc la începutul anilor ’70 într-un oraș scoțian mai ploios ca Gotham, mâncat de corupție, droguri și curve. Șeful poliției – un om care-și asigurase puteri mai mari decât primarul, moare și începe o luptă pentru postul lui. În care se bagă și Macbeth.

E un fost „junkie” care s-a lăsat, un orfan care a crescut cu Macduff (Duff în carte) la același orfelinat, combinat cu patroana unui cazinou din zonă, numită „Lady”. Mafiotul principal din oraș e un bătrân numit Hecate, trei angajate de-ale lui îi fac o „profeție”, că va ajunge inspector șef, ăsta o ia ca un fel de protecție din partea lui Hecate (ceea ce și e până la un punct) și începe să facă demersurile pentru asta. Prin demersuri înțelegem să-și omoare adversarii direcți în funcția asta. Cum nu reușește să-i lichideze complet, unii dintre ei se coalizează împotriva lui, la fel și cei câțiva neconvinși de viziunea sa și iese cu bătaie.

Cartea începe greoi, scriitura nu e chiar ușoară și omul nu e un meseriaș în domeniul ăsta. Dar este foarte meseriaș în a face o intrigă bună și pe măsură ce avansezi lucrurile devin tot mai palpitante și mai complicate. Vorba aia, spre final te ține cu sufletul la gură, deși întrucât Macbeth e veche de vreo 500 de ani cam știi cum se termină. Ca „noir” se potrivește perfect, a luat din piesa originală doar elementele esențiale și în rest a făcut o carte cu mafioți și polițai corupți. Cred că ar fi mers și dacă nu-i zicea Macbeth, dar ăsta e proiectul, Hogarth Shakespeare, a scris și Margaret Atwood ceva bazat pe Furtuna, de exemplu.

Se găsește la eMAG / Libris / Humanitas

Share links: | | Din aceeași serie au mai apărut: |

© 2020 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.