Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Lucruri sacre

Azi dimineață am fost la matinalul RRC să discut un pic acolo despre limitele libertății de expresie. Au intervenit telefonic Cătălin Tolontan și liderul comunității musulmane din România, Ali Baba Simbad.

Tolontan, cum mi-a mai povestit și cu alte ocazii, a zis că s-a distrat la glumele făcute de TNR pe seama lui. În fine, cât se poate distra Tolo. Șeful musulmanilor, Abdul, a continuat să zică că e nemulțumit de atitudinea lui Radu Banciu pe care o consideră o provocare, a încercat să spună cuvântul „căcat” la Radio România Cultural și a zis că sunt niște lucruri sacre de care nu trebuie să râzi, pentru că Allah nu e ok cu asta.

Și-atunci l-am întrebat dacă Allah ne-a făcut după chipul și asemănarea lui, de ce n-ar avea și un pic de autoironie? În lumea creștină s-a discutat câteva sute de ani dacă Iisus a râs sau nu vreodată, erudiții creștini cu sfincterele încordate fiind convinși că fiul lui Dumnezeu se lua atât de mult în serios pe cât ei. Până la urmă și-au dat seama că nimic din natura umană al lui Iisus nu l-ar fi oprit să râdă, eventual să spună și niște bancuri cu „un evreu, un arab și un roman intră într-un bar…”.

Amr repetat întrebarea pentru domnul Mehmet Kebab, dar acesta nu a părut să o priceapă. Cumva, Dumnezeul lui personal, nu are simțul umorului și-atunci de unde autoironie, constituentă vitală în sportul ăsta? N-am primit răspuns.

Share links: | | Din aceeași serie au mai apărut: |

© 2019 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.