Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

LOL: nici măcar Biserica Ortodoxă nu mai crede că neamul poate fi mântuit

Ascultam matinalul de la Radio Trininas de azi unde un preot-profesor și moderatorul treceau în revistă toate ritualurile ce vor avea loc cu ocazia sfințirii Catedralei, evitând pe cât posibil referințe la Iisus Cristos pentru că ăluia nu-i prea plăceau căcaturile astea. Și mi-a atras atenția cum moderatorul, mai tânăr după voce, îi zicea „Catedrala Națională” în timp ce preotul profesor se mai scăpa și-i zicea și „a Mântuirii Neamului”. Și zic, „hait, de unde până unde, ce-i asta, e ca stadionul, pot juca și echipe private de ortodoxie acolo sau cum?”

Acuma, ce-am învățat eu din comunicare, de la facultatea de secretare SNSPA până la ședința de marketing de ieri seară, e că nu e ok să transmiți două mesaje deodată, că faci confuzie. Există o excepție, când faci un proces de rebranduire. Și, în zilele noastre, CMN se rebranduiește în „Catedrala Națională”. Se poate verifica pe mai toate canalele oficiale BOR, deja folosesc termenul ăsta.

Acuma, ideea cu Catedrala e veche, conform site-ului oficial e cam de pe vremea lui Carol, imediat ce ne-am proclamat independența. Termenul de „mântuire” e important în context, că înseamnă „salvare, iertare, izbăvire etc”, în fine, per ansamblu e gestul prin care divinitatea iartă pe fraierii care n-au fost cuminți pe pământ și cam este un punct final al acestei părți din poveste. Că dacă ești iertat de ceva înseamnă că ai și făcut o boacănă, mesajul de iertare presupune că ăla care-l dă știe exact ce ai făcut, îți spune asta și-ți spune, totodată, să nu mai faci prostii. Că el a înțeles de ce ai greșit, acum înțelege și tu și hai să ne vedem de treabă. Gen, „boss, stiu că ai fost meclist, te iert, hai s-o luăm de la zero și să facem să fie bine”.

Renunțarea asta la termenul de „mântuire” a neamului ne arată că Biserica ori nu crede că putem fi mântuiți acum, prin acest obiect.

Trecerea la „Națională” sună ca o momeală, încearcă să ne arate că nu e a lor ci cumva a noastră. Am mai scris că problema BOR e că s-a îmbârligat cu statul ca maidanezii pe tarla iar statul, cel puțin cel român, este entitatea cea mai ostilă neamului. Iar ostilitatea asta ajunge să fie reciprocă, adică neamul se cam uită urât de tot la BOR, indiferent dacă este religios sau nu. Șmenarii din BOR cred că sesizează cum le cam dispare puterea, credincioșii generici care nu-și pun întrebări complexe pe care se bazează ei și partidele neocomuniste de tip PNL-PSD încep să se împuțineze prin moarte sau prin exil, că-și iau copiii alungați de stat părinții în străinătate să aibă grijă de nepoți.

Și no, acum ne dau asta nouă, „luați bă, Catedrală, bucurați-vă, nu e a noastră, a Tutakhamonilor vii, e a națiunii, ca Arena Națională, pricepeți?”. Habar n-am dacă e o păcăleală sau nu, dar renunțarea la ideea asta de „mântuire” sună ca și cum „divinitatea” nu are de gând să ne ierte. Cel puțin așa crede popimea, am impresia că Dumnezeu nu a mai vorbit de mult cu ei. Dealtfel se simțea și în vocea lui PF Daniel, a vorbit la slujbă fără pic de chef, parcă citea de pe foaie un comunicat de presă (nu l-am văzut, am ascultat doar la radio). Nasol că ăla nu crede în Dumnezeu, dar e normal cumva, când nu mai vorbește cineva de mult cu tine ai impresia că a murit.

Share links: |

© 2019 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.