Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Litoralul românesc old-school merită redescoperit

Când toată lumea caută cele mai cool și mai instagramabile locuri din lume eu am ajuns să caut locuri liniștite unde pot să stau fără să pozez nimic. Astfel am redescoperit litoralul românesc comunist, ăla în care veneau părinții noștri și trimiteau vederi acasă, practic niște poze făcute de profesioniști, că pe vremea aia nu exista nimic altceva.

Eu am redescoperit de câțiva ani stațiunea Jupiter, lungă de aproape un kilometru, undeva pe lângă Mangalia. Are vreo 5 hoteluri fix pe plajă, ieftine, plus încă vreo 5 mai scumpe, care nu-s pe plajă. La recepție erau niște doamne care arătau ca niște tanti și, pentru că nu erau bombe sexi, compensau prin amabilitate. Frigiderul din cameră era gol, așa cum se cuvine, în loc să țină câteva fiole de bere, o alună și-o cola, toate la prețuri de Dubai. Așa am putut să-mi pun berea mea în el. Televizorul era mic și antic, ceea ce înseamnă că nu mă tenta deloc să-l deschid, ceea ce, dealtfel, am și făcut.

Pentru că locul este unul rezonabil spre ieftinuț, nu-și permit ca la barurile de pe plajă să angajeze un digei, genul ăla de sobol care știe doar să dea muzică proastă tare, așa că lasă radio-uri gen Magic FM unde se pun melodii care nu deranjează pe nimeni. Neavând bani de hipstereli, toate scaunele de pe terasă erau la fel, de-ăla date de câte o firmă de bere pentru branding. Nici bune, nici proaste, normale.

La restaurant erau chelneri de-ăia bătrâni, cu care te puteai înțelege. Am vrut ceapă la o ciorbă, mi-au zis că n-au în meniu, da-mi trec un ardei și-mi dau ceapă, că aveau prin bucătărie. Litoralul românesc produce, în mai toate restaurantele, șnițel, toți fac șnițele într-o veselie. Ăștia făceau și sarmale.

Plaja e atât de curată cât poate să fie o plajă de români. Sunt câteva golfulețe unde e apa mică, iar asta înseamnă că nu prea poți să înoți. Dar asta înseamnă și că nu poți să faci altceva, că aproape nicăieri nu trece de brâu și te vede lumea când ești prea român. Oamenii sunt aceiași ca peste tot, de la Vama Veche la Mamaia, unde jumătate din turiști sunt revoltați de cealaltă jumătate de turiști. Grași și grase, cocoșați și cocoșate, dar mult mai puțini figuranți, că nu te poți lăuda la prieteni pe FB că ai fost la Jupiter, o să zică lumea că nu e cool.

Ba e cool. Pentru că neavând obligația de a poza chestii cool și a te concentra pe un status cool, poți să stai pe o terasă la 30 de metri de apă, să miroși briza, să bei o bere, să citești o carte și să te simți cu adevărat bine. Poți să stai până seara târziu, locul este atât de uncool convențional încât nici chefuri de noapte pe plajă nu prea sunt.

Ciuc Radler umblă prin țară în căutarea României Moderne, cu locurile alea super-tari care îți dau energie și te inspiră. Eu îl am pe-al meu, cel mai mult îmi dă energie faptul că pot să mă odihnesc. Pentru alte variante neconvenționale, puteți intra pe site-ul lor.

6 Comments

 1. Am tot citit anul asta pe diverse grupuri, bloguri, forumuri despre faptul ca se investeste in litoralul romanesc, ca apa e mai curata. Eu am fost doar in Mamaia de cateva ori, nu imi place nimic si in urma cu 4 sau 5 ani am fost in Eforie, dar nu sunt sigur daca nord sau sud, pe plaja plin de umbrele de ploaie si in difuzoare se auzea Romania, o formatie etno, pe care nu ma intreba cum am recunoscut-o :))
  De atunci am ramas marcat insa anul urmator o sa incerc sa imi rezolv problemele emotionale legate de litoralul romanesc.

 2. dc

  Esti un tip foarte priceput in a insera reclama in text sau a face direct articole publicitare, insa Radler (sau alte marca de bere cu lamaie – e aproape oximoron) nu ti se potriveste deloc cu imaginea pe care ti-ai creat-o.
  Parerea mea.

 3. K.

  Ezagt. Lângă Jmupiter e stațiunea Zeus. Brici pentru oameni care e la hodină. Cu copchii.

 4. K.

  Au și crabi! Vii !!!

 5. gugutza

  ultima data cand am fost in venus, acu vreo 5 anu parca, am stat la hotel cu vedere la plaja. cu vreo 10euro/noapte. vreo 3 nopti a fost liniste. apoi a inceput festivalu rave. pe plaja. geamurile intrasera in fibrilatii. am reusit sa rezist pana la 5 dimineata pana cand am prins un autobuz. in care era unu matol care venea de la rave si vroia sa se cafteasca cu aia care se uitau nasol la el cand isi baga pula verbal in ei. a fost frumoz. in portugalia nu am mai gasit asa dupa aia.

 6. Depinde si cu cine iti faci concediul. Altfel, marea e aceeasi si in Mamaia si in Jupiter, nu?
  Mai prost e cand iesi la 10 din hotel sa-ti mai iei o Cola si constati ca n-ai de unde. Am patit eu in Venus.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by Anders Norén