Cartierul General

Libertatea de expresie e ok, atâta timp cât nu ești ungur

Constituția noastră garantează multe vrăjeli, atâta timp cât ești român și ai melodie la mobil deșteaptă-te române. Dacă însă, te trezești în weekend cu poftă de gulaș în loc de mici, încep să apară problemele. Atunci libertatea ta de exprimare se restrânge grav.

Aflu, de exemplu, de pe la amicii mei unguri (sau de etnie maghiară, cum ar spune orice filfizon care e politically corect) că la sărbătorile de 15 martie câțiva dintre ei n-au fost lăsați să defileze cu „steagul Transilvaniei”. Steagul Transilvaniei are tot roșu galben și albastru, plus o stemă de Siebenburgen să nu uită că au fost și stăpâni sași prin zonă. E atât de mișto încât l-aș fura cum am furat Ardealul de la unguri și aș pretinde că e al meu. Dar nu voi avea această posibilitate, întrucât s-au ocupat de asta câțiva „oameni de ordine” care nu i-au lăsat să defileze cu el.

Acu’, tre să ne hotărâm odată ce fel de libertate de exprimare vrem în țara asta. Ori facem una de-aia serioasă, iar asta presupune să-i lași pe unguri să zică ce vor și să vânture ce steag vor ei, ori facem amendamente la Constituție și spunem că libertatea de expresie nu poate fi îngrădită, cu excepția steagului unguresc, poveștilor cu Ardealul trebuie dat la unguri și Laszlo Tokeș.

Că mai e și Laszlo, ăsta. Tipul îi ceruse prim-ministrului ungar Victor Orban să ofere un protectorat Transilvaniei, după modelul practicat de Austria cu Tirolul de Sud. Cât nu a făcut asta ca oficial al statului român și nu a făcut un document oficial, el fiind maxim europarlamentar, care din punct de vedere administrativ este un fel de papagal (vezi Mircea Diaconu), zic că intră exact la liberă expresie. El vrea protectorat maghiar în Transilvania, eu vreau vilă în Primăverii și o basarabeancă flămândă.

Decorația aia i s-a dat pentru rolul avut în revoluția din 89, exact evenimentul în urma căruia pot și ungurii și românii să spună ce prostii le trec prin cap. Să umble cu ce steaguri vor pe stradă și să ceară, dacă tot sunt poporul, desființarea României și transformarea ei în califate și protectorate.

Lasă-i să iasă pe stradă cu ce steag vor ei, nu e ca și cum ar face mare brânză cu ele. Stegarul dac e cu steagul pe stradă de ani buni, n-a reușit nici o magie. Sau stegarul tâmpit, ăla care merge la concerte. Și ascunsul sub preș a discuției cu autonomia Transilvaniei iar nu ajută la nimic. Țara asta se va dezmembra, mai devreme sau mai târziu, nu din cauza steagului transilvan și a ungurilor de-acolo ci pentru că nici un om cât de cât rațional nu o mai suportă. Abuzul legal de orice fel e la ordinea zilei. Cetățeanul de rând, fraierul, n-are nici un drept și e vânat de stat ca iobagii pe vremuri, ba cu ANAF-ul pentru trei lei, ba cu radaru’ în pădure. Singurii care o duc bine sunt putorile și retardații, restul sunt ținta cleptocrației care a pus mâna pe țara asta.

Și ca să dau și eu o idee de lege, uite: n-ai voie să mai mănânci căcat naționalist în România până nu termini o autostradă dintr-un capăt în celălalt al țării. Sau măcar să legi primele 5 orașe din România cu autostrăzi.

PS. Și terminați cu vrăjeala că ofenseză pe rumâni că le aduce aminte că ungurii vor Ardealul și Ungaria e stat revizionist. Nimeni nu are privilegiul de a nu fi ofensat.