Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Libertatea de expresie pe înțelesul intelectualilor de stat

Într-o alocuțiune despre prostie, făcută cu ocazia primirii titlului de Doctor Honorius Causa la prestigioasa universitate din Constanța, intelectualul Andrei Pleșu face o criză de hipoglicemie și se plânge cum se schimbă guvernele, dar ziariștii, lideri de opinie oarecum, rămân aceiași. Spicuim:

„Am spus aşa, să mă iertaţi, dar ceva gazetari nu schimbăm? Cade primul ministru, cade guvernul, cad toate alea, dar noi tot cu Ciuvică, Ciutacu, Striblea, Rareş Bogdan, ăştia-s eterni. Sorin Roşca Stănescu a ieşit din puşcărie direct la televizor şi ne explică, seară de seară, ce-i cu dreptatea. Nu-i vorba doar de ziarişti. L-am întrebat şi pe Răzvan Theodorescu: domnule, ce cauţi cu toţi golanii la televizor, seară de seară acolo? Nu ţi-e jenă să apari cot la cot cu Codrin Ştefănescu, care-i un caraghios şi un obraznic de mâna a treia?”

No, aici e baiul și măsura tuturor lucrurilor. Șmecheria care-mi dă mie voie să spun despre Gâdea că e idiot sau de Rareș Bogdan că e cocalar, este aceeași care le dă lor voie să spună trăznăile lor. Pot să nu fiu de acord cu ele, pot să îi consider proști, dar nu pot să-i schimb că mi se scoală mie. Așa funcționează democrația, nu putem să ne ducem să împușcăm oameni în redacții de ziare sau să-i trimitem la canal.

Eu am avut meciuri simpatice cu Dan Alexe, eu ziceam că-i spion și golan, el zice că sunt subțire la scris, dar nici eu nici el nu vrem să ne suprimăm unul pe altul. Că eu am copilărit cu securistul în casă în vizită la ai mei, săptămânal, ăla a fugit din țară să fie poet după placul lui, iar filosoful Andrei a suferit din greu în exil în fostul conac al lui George Enescu, casă de creație cu toate condițiile. El e obișnuit cu retragerea liderilor de opinie la căldurică, că a lucrat toată viața la țâța statului, ăilalți, care n-au fost suficienți de orientați, știu că sunt lucruri și mai nasoale pentru opinologii, buni sau proști, cărora nu li se mai dă voie să-și spună tâmpeniile în societate.

Îmi place de Striblea sau de SRS? Poate da, poate nu, dar hai să lăsăm poporul să decidă când nu mai trebuie să vorbească. După calculele mele, când și dacă nu-i mai ascultă nimeni, se vor retrage singuri, vor dispărea în irelevant. Cam ca fostul șef al d-lui Andrei, Traian B.

Mă deranjează că apar în același ziar cu intelectualul Pleșu care tot o dă cu limitarea libertății de exprimare și care sărise să trădeze imediat brealsa când cu Charlie Hebdo, în timp ce este adulat de o turmă de semidocți ce-și doresc același lucru? Poate că da. Aș vrea să-l schimb să nu mai apară că e periculos și toxic? Meh, nu se poate, că-și enunță ideile în cadrul aceluiaș joc care-mi permite mie să-mi spun ideile. De-aia e încă nasol în țara asta, avem prea mulți bătrâni și prea puțini înțelepți. Cum ar spune Neagu Djuvara, „mai dă-vă-n pula mea”.

plesu prigoana

Share links: |

© 2019 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.