Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Libertatea de expresie pe înțelesul intelectualilor de stat

Într-o alocuțiune despre prostie, făcută cu ocazia primirii titlului de Doctor Honorius Causa la prestigioasa universitate din Constanța, intelectualul Andrei Pleșu face o criză de hipoglicemie și se plânge cum se schimbă guvernele, dar ziariștii, lideri de opinie oarecum, rămân aceiași. Spicuim:

„Am spus aşa, să mă iertaţi, dar ceva gazetari nu schimbăm? Cade primul ministru, cade guvernul, cad toate alea, dar noi tot cu Ciuvică, Ciutacu, Striblea, Rareş Bogdan, ăştia-s eterni. Sorin Roşca Stănescu a ieşit din puşcărie direct la televizor şi ne explică, seară de seară, ce-i cu dreptatea. Nu-i vorba doar de ziarişti. L-am întrebat şi pe Răzvan Theodorescu: domnule, ce cauţi cu toţi golanii la televizor, seară de seară acolo? Nu ţi-e jenă să apari cot la cot cu Codrin Ştefănescu, care-i un caraghios şi un obraznic de mâna a treia?”

No, aici e baiul și măsura tuturor lucrurilor. Șmecheria care-mi dă mie voie să spun despre Gâdea că e idiot sau de Rareș Bogdan că e cocalar, este aceeași care le dă lor voie să spună trăznăile lor. Pot să nu fiu de acord cu ele, pot să îi consider proști, dar nu pot să-i schimb că mi se scoală mie. Așa funcționează democrația, nu putem să ne ducem să împușcăm oameni în redacții de ziare sau să-i trimitem la canal.

Eu am avut meciuri simpatice cu Dan Alexe, eu ziceam că-i spion și golan, el zice că sunt subțire la scris, dar nici eu nici el nu vrem să ne suprimăm unul pe altul. Că eu am copilărit cu securistul în casă în vizită la ai mei, săptămânal, ăla a fugit din țară să fie poet după placul lui, iar filosoful Andrei a suferit din greu în exil în fostul conac al lui George Enescu, casă de creație cu toate condițiile. El e obișnuit cu retragerea liderilor de opinie la căldurică, că a lucrat toată viața la țâța statului, ăilalți, care n-au fost suficienți de orientați, știu că sunt lucruri și mai nasoale pentru opinologii, buni sau proști, cărora nu li se mai dă voie să-și spună tâmpeniile în societate.

Îmi place de Striblea sau de SRS? Poate da, poate nu, dar hai să lăsăm poporul să decidă când nu mai trebuie să vorbească. După calculele mele, când și dacă nu-i mai ascultă nimeni, se vor retrage singuri, vor dispărea în irelevant. Cam ca fostul șef al d-lui Andrei, Traian B.

Mă deranjează că apar în același ziar cu intelectualul Pleșu care tot o dă cu limitarea libertății de exprimare și care sărise să trădeze imediat brealsa când cu Charlie Hebdo, în timp ce este adulat de o turmă de semidocți ce-și doresc același lucru? Poate că da. Aș vrea să-l schimb să nu mai apară că e periculos și toxic? Meh, nu se poate, că-și enunță ideile în cadrul aceluiaș joc care-mi permite mie să-mi spun ideile. De-aia e încă nasol în țara asta, avem prea mulți bătrâni și prea puțini înțelepți. Cum ar spune Neagu Djuvara, „mai dă-vă-n pula mea”.

plesu prigoana

13 Comments

 1. Honorius

  Eu cred că schimbarea “jurnaliştilor” la care se referă domnul Pleşu e un îndemn pentru televiziuni să îsi respecte telespectatorii. Spre exemplu, la Digi24 e invitată mai mereu Ecaterina Andronescu. Ei, fix atunci schimb canalul, că Prelipceanu, jurnalist, e prea “deștept” să invite pe cineva mai de soi…Aşa şi cu alde SRS & Co….sunt invitați permanent, cînd ar exista destule alternative la îndemînă şi netoxice.

  Sincer, nu mi-ar displăcea să văd oameni cu niscai credibilitate, în loc de foşti puşcăriaşi şi mafioţi…

  • Îndemnul trebuie să fie pentru telespectatori, nu pentru televiziuni. Ei dictează. Dacă ar schimba mai mulţi postul când apare Androneasca pe Digi24 şi le-ar scădea audienţa de la 0,3 la 0,2, altă dată nu ar mai invita-o.
   Dar, până la urmă, nici telespectatorii nu trebuie “îndemnaţi” în vreun fel să se alinieze preferinţelor lui Pleşu.

 2. Razvan

  Faptul ca scrii frumos nu compenseaza pentru “golania” din articolul asta. Caci pleci de la o premisa falsa si ajungi.. evident.. in porumb. Plesu nu a spus nicaieri ca trebuie suspendat dreptul la exprimare libera. A spus ca e firesc sa se mai dea unii in spate, nu doar de prin politica ci si – spre exemplu – din “media”. Articolul tau e pe linga, intrucat te bati cu morile de vant si cu apararea dreptului la opinie si la libera exprimare, care n-a fost nicio clipa amenintat de nimeni.

  Ceea ce i se poate reprosa lui Plesu este ca e un visator. Ca sa faci un pas in spate – de buna voie – trebuie sa ai o minima coloana si demnitate. Cum pentru majoriatea politicienilor “nu au coloana – decat oficiala”, au fost nevoit sa se dea nitelus inapoi sub presiunea strazii. Un picut doar si pe durata limitata, pina uita lumea.

  In schimb, pe acesti “jurnalisti, nu ii poate sanctiona decat consumatorul de “media”. Nu iti place de Gadea, in pula mea, nu te uiti la Antena 3! Nu te uiti la Antena 3, nu o sa mai aiba nici reclame, si o sa se inchida, iar Gadea va ajunge sa manance alt cacat, la alt patron.

  Deci Plesu e pe linga subiect s ei total plat cand spune “ar fi bine sa aiba si <> demnitate”. Da, ar fi bine, ca sa nu fie rau. Daca ar avea deminitate si s-ar respecta pe ei insisi si profesia, ar avea ceva de-a face cu obiectivitatea, cu prezentarea adevarului, cu .. muuuult inainte de ajunge la introspectia legata a face sau nu pasul inapoi.

  Vorbeai in alt articol (o idee care mi-a placut) ca starea natiunii si aspiratiile ei sunt foarte bine ilustrate in manele, ele inlocuind complet functia muzicii populare.

  Uite, eu sunt curios, ce crezi tu ca e de facut cu poporul asta al nostru, ignorant si lipsit de gandire critica. Cum dracu ne putem emancipa si noi de la stadiu de gloata amorfa, de mujici betivi si lenesi (bun si articolul ala de ii ziceai cu stransul zapezii sau cu vopsitul gardului cu var), de societate cu modele curve si fotbalisti mediocrii…

  Ia zi, Eftimie, Cum faci consumatorul sa sanctioneze marfa de cacat?

  Cele bune.

  • eftimie

   Lucrurile se vor regla în timp, trebuie să fim naivi să credem că ne vom schimba peste noapte. Dar, hai s-o luăm așa, acu vreo 2-3 ani aveam pe Dan Diaconescu la putere, la începutul anilor ’90 ziarele scriau de găina care face pui vii sau mulțumeau minerilor. Acu 10 ani Vadim era relevant. Când a murit era aproape o glumă. Discursul public s-a ameliorat sesizabil, dacă te raportezi la ultimul sfert de secol.

   Un om în vârstă nu s-ar raporta constant la evenimentele imediate ci ar încerca să le privească mai de departe un pic, să vadă ce înseamnă în contextul general.

   Zicea cineva prin comentarii, cred că pe Facebook, că deja televiziunile nu mai au audiența de acu’ 10 ani, oricât ar încerca să falsifice datele.

   Pași mici și răbdare.

  • City Planning

   Esti optimist, Ef, că lucrurile ar sta acum mai bine decât în anii 90. În realitate, încep să cred că mizeria dezinformărilor e cel puţin tot atât de activă, dar mai subtil orchestrată. A trecut de faza presei pe hârtie şi/sau electronice şi chiar de TV. Serviciile specializate investesc acum energia maximă pe feisbucuri şi bloguri, că s-a dovedit că acolo muşcă prada cel mai bine, acolo s-a mutat şeptelul decerebraţilor care iau drept literă de lege încropelile coordonate ale postacilor.

  • edward

   “Nu te uiti la Antena 3, nu o sa mai aiba nici reclame, si o sa se inchida, iar Gadea va ajunge sa manance alt cacat, la alt patron”

   Pentru ca toata lumea ar vrea sa angajeze pe cineva care a devenit irelevant. Lucrurile asa functioneaza in economie, dupa ce ai dus in pamant, sau chiar cativa metrii sub pamant, o firma, o emisiune, o idee, whatever, apare imediat alt patron care vrea sa aplici aceleas metode.

 3. coke

  Plesu scrie la gazeta unui om de afaceri care apare in emisiunea celor de la 60 minute, undeva dupa anii 90, ca intermediind vanzari de copii. Daca dansul ar fi altfel decat cei pe care nu-i suporta si le cere sa se dea in spate, n-ar mai scrie in adevarul. Dar o face, si nu pare a avea vreo problema cu trecutul dubios al celui care patroneaza ziarul.

  • City Planning

   Nu prea pare a avea vreo problemă nici cu trecutul propriu de beneficiar al statului comunist (de până la momentul uşoarei căderi în dizgraţie) şi de beneficiar în continuitate şi al statului post-comunist.

   Primul care ar trebui să facă pasul înapoi, dintre “formatorii de opinie”, este tocmai domnia-sa, dacă ar fi consecvent în principii şi ar avea minima onoare necesară. Faptul că eşti filozof priceput se autentifică prin propriile fapte de viaţă, nu prin scrieri savante îndelung meşteşugite. Altminteri, concluzia despre noul său atac la adresa concurenţei ar fi ceva de genul: “Să faci ce zice Pleşu, nu ce face Pleşu”.

 4. Razvan

  Bravo ma, va gasirati in cine sa mai dati cu cacat. Ca deh, nu putem sa mai avem si noi unii de care sa fim mandri. Trebuie sa umplem tot ce bun de cacat. Sa ii aducem si pe astia mai luminati la mizeria si mediocritatea noastra. Un fel fel de “da-l ba dreaq, ce mare scula, ce sa-tz zic, Marito”.

  Nu aud de vreo valoare sa o *respectam* cu totii. Nu zic sa o iubim, nu zic sa nu o criticam, sa o acceptam neconditionat. Dar asa, sa fim bucurosi ca ii avem. Asta e o diferenta mare intre noi si francezi. Aia isi respecta valorile, chiar daca nu sunt de acord cu ele.

  La noi, cum scoate unul capul din mocirla si se ridica putin, ideea e sa il bagam rapid iar cu capul la fund, sa il tragem in jos si sa il umplem de cacat, in loc sa incercam sa ne tragem si noi in sus, linga el.

  L-ati gasit pe Plesu cel “cu bube”, voi, neprihanitilor si valorilor care sunteti.

  Hai jet.

  • City Planning

   Dacă domnul Pleşu ar fi o somitate în domeniul sportului sau al imobiliarelor, probabil nu ar conta implicarea sa politică partizană orientată mereu spre nucleul dur puterii de moment, şi nici ipocrizia sau duplicitatea. Dar întâmplarea face că este vorba de domeniul filozofiei…

   Există (au existat) suficiente persoane în România, posesoare de coloană vertebrală, de care chiar putem fi mândri. Dupa cum nu ducem lipsa nici de oameni inteligenti, dar imorali.

 5. Plesu face destul de multe glumite. Unele ii ies, altele sunt rasuflate.
  Televiziunile respective au inca urmaritori pentru ca nivelul cultural al maselor de oameni este atat de scazut, incat nu trebuie sa ai patalama de manipulator sa-i prostesti (chiar daca Gadea are).

  Avem putini oameni in media educati, bine intentionati. Fac playback pe melodia pusa de moguli. Lipsa noastra de educatie le umple buzunarele, sau diminuneaza masiv pierderile.

 6. Excelentă sintagma “intelectuali de stat”. Dar și intelectualii de stat au dreptul să se exprime în conferințe, în editoriale, pe bloguri, peste tot. Deci Pleșu nu a greșit că a zis, a greșit că nu i-a enumerat pe toți.

 7. Personal, l-am “certat” pe Cărtărescu atunci când a hotărât să se retragă în turnul lui de fildeş. Acum văd că avea dreptate. Oameni ca Patapievici, Liiceanu & so nu pot face faţă unor Dive ale scrisului Modern (de blog, gen), plin de plm şi invective “haioase”. Bine şeruite şi lăikuite de tot cartierul. Oameni ca Pleşu trebuie să se retragă. Pentru că sunt “bătrâni”. Pentru că sunt “depăşiţi” : de cultura asta care nu mai e underground. Dar care va dispărea la fel ca cititorii Caţavencilor (după ce respectivii s-au îmbogăţit cam mişeleşte), la fel ca şi manelele…
  Ai nerv, băiatule, nu scrii rău – problema e că greşeşti prea mult. Aici, cu Pleşu, ai dat-o-n bară. Părerea mea.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by Anders Norén