The last lăutar on earth

Obsedați de viețile noastre și de ce-am priceput despre lume de la televizor ne este câteodată prea ușor să uităm că n-am fost întotdeauna așa. Trăim într-o variantă mișto de România, una care pare educată din când în când și care câteodată chiar lasă impresia de țară civilizată. Cel puțin așa pare aici, după zidurile cetății, dacă ieșim cumva afară din aria urbană, mister!

Habar n-avem ce lume se întinde acolo, primim doar informații vagi pe la știrile de la ora 5: când s-au omorât, când s-au violat. Dar oamenii ăia sunt mai mult decât atât, doar să omori și să violezi este extenuant, se mai ocupă și cu altceva, există interese, idei discutate în agora de la birt, voturi etc. Ăia au fost tot timpul și au o dezvoltat chiar o cultură proprie, cu artă, muzică și teatru propriu. Diferit de ce halim noi, urbanii cu figuri în cap și internet. Oamenii ăia sunt o cultură aparte, au un stil propriu de a se îmbrăca, un stil personal de muzică. E muzica aia generică, de nuntă, de fundal ce pare soundtrack-ul vieții lor. Muzica aia este o franzelă, ceva alb, generic care ar putea fi mâncare dar doar dacă mai combini cu ceva. Și, în general, n-ar trebui să mânci doar franzelă.

Și în cultura aia există, ca în toate culturile, mitul răpitorului, al Sburătorului. Nouă ni s-a explicat cumva tembel ăsta, că e ceva cu dragostea la care nu ajungi, căcat, nu despre asta e vorba. E mitul pericolului, spaima personificată, moartea. Vezi că vine cineva din întuneric și te ia să te tragă în jos. Nu știm cine e și unde te duce, dar te ia dintre noi. Poate e bine, poate nu, habar n-avem că nu s-a întors nimeni de-acolo. Trăim de mult cu mitul ăsta în noi și ne fascinează că suntem natural curioși și vrem să știm mai mult. Vedem personificat câteodată în oameni acest pericol, dar pericol familiar. În seducători, în oamenii care imită schema aia cu furatul și dusul în necunoscut, hai cu ei într-o aventură. Vezi asta marțea în control că e mai ieftin și în viața de zi cu zi la birou, ăla care pare dispus să jongleze cu ideea de pericol este cel este într-un fel liderul social.

Bun, și-acum cum comunici tu într-o cultură fără zorzoane că tu ești acel om, acel pericol, acel pimp al pimpilor? Cum ești Snoop al acelei muzici generice? Că știm cine sunt gangsta, sunt ăia care cântă de Radu Mamii și cum fugea ăla de poteră, ăia sunt gangsta din populară. Dar pimpii, cum se scot în evidență pimpii? Poate chiar așa:

M-am uitat la filmul ăsta și m-am gândit că e imposibil să nu-i fi zis cineva omului ăla „bade, e o problemă aici, gestul ăla nu se face la TV”. Sau cumva prin carieră. Deci omul știe exact ce cred câțiva care se uită. Și poate tot video-ul ăsta nu este decât o reclamă la alte servicii iar domnul acela este cel mai super-pimp-gigolo din cultura aia.

Sau poate este ultimul dintr-un nobil clan de pimpi-poeți care au agățat așa tot timpul, încă de dinainte de inventarea vorbirii. Vedeau o fată, scoteau digifonful și-i cântau două melodii până înțelegea aia mesajul. La intrarea în clan renunți la vorbit pentru totdeauna și depui jurământ de tăcere: de-acum încolo vei comunica doar prin digi-fonf. Și prespune voință și disciplină și ani de studiu a textelor muzicale străvechi, cele de la începutul timpului, mulți ani de arte marțiale până când corpul tău devine o armă perfectă. Și digi-fonful te va ajuta să agăți genul de femei care vor vedea interpretarea și vor zice „hey, why not, să mergem într-o aventură. Pare periculos”

Acum însă, cu tehnologia, cu Facebook, Tinder, Snapchat și Hotnews, aplicațiile de socializare au distrus această străveche formă de agățat. Poate acel om era ultimul din clanul lui, ultimul digifonfar. Și ne-am uitat la el ca la ultimul pelican care moare. Indiferenți că, serios, cui îi pasă de pelicani? Sau de muzica populară?

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

2 thoughts on “The last lăutar on earth

  1. Ender

    e eligibil pentru “artist al poporului”. emerit. plus ca la varsta lui sa dai cu frecventa aia in digifonf e o treaba serioasa.

    Reply
  2. petrescs

    Eu cred ca e un typo, de fapt ii spune “digi-fofo”. Ergo, interpretul ar fi digifoflautist/digifofolautar or smth. Sau clito-menestrel.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *