Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Cum să te lași de fumat: sfaturi de la un profesionist în domeniu

Anul trecut m-am lăsat de patru ori de fumat. Ultima oară în decembrie, m-a ținut până la finalul lui februarie. Acum, de Paști, m-am lăsat din nou. Așa că, bravule luptător, nu mai citi sfaturile celor care s-au lăsat o singură dată: e ca și cum ai citi despre sex de la cineva care a făcut-o o singură dată, cum e cazul redactorilor din revistele de femei. Ascultă la mine, eu măcar am experiență în lăsatul de fumat.

1. Cartea lui Alan Carr. Excelentă, am citit-o de câteva ori, de vreo două ori m-am lăsat de fumat cu ajutorul ei. E bine scrisă, omul e un mincinos simpatic. A murit de cancer pulmonar, e drept, la vreo 30 de ani după ce s-a lăsat și de fumat, și de băut și făcea și sport. Lăsând la o parte ghinionul omului, cartea e bine scrisă iar argumentele tipului sunt valabile. Poate cea mai bună metodă de lăsat de fumat.

2. Plasturii și gumele. Pă dracu ghem. Nu funcționează, n-au funcționat niciodată. Nimeni nu fumează de dragul nicotinei, fumează de ce mișto e să fumezi. Ca și cum ți-ai pune plasturi cu condimente să te lași de mâncat.

3. Țigara electronică. Vrăjeală, frățior! E ca și cum ai fuma țigări pe care le-ai scăpat în apă și apoi le-ai pus la uscat pe calorifer. Am încercat vreo câteva modele de țigări electronice. Ba se strica atomizorul, ba se terminau rezervele, și de fiecare dată după ce fumam mă gândeam că aș vrea să fumez și o țigară adevărată, măcar să nu-mi bat joc de sportul ăsta. Plus că țigări electronice poți fuma și în metrou sau tren iar asta înseamnă că, de fapt, fumezi mai mult.

4. Când ți se face poftă de fumat? Băi, nu când ai crede: nu dimineața, nu când mergi la servici, nu când ieși la o bere cu băieții, ci când te aștepți mai puțin. Ești acasă, singur, ai făcut curat, te pui în fotoliul preferat să citești o carte sau să te joci un joc, bam, atunci vine dușmanul: ”Băi, ce bună ar fi o țigară acum”. Atunci te arde, când ești mai relaxat.

5. Renunțarea la fumat și băutura. Dacă-ți place să mai bei câte o bere-zece seara, după muncă, și tocmai te-ai lăsat de fumat, ăla ești. Până se așează ceilalți la masă ai băut două beri. Intră băuturica în tine ca aerul, la fiecare inspirație. Când abia se încălzește lumea, ești beat p***lă(p***nis).

6. Doar o țigară. Când au trecut deja câteva luni de când nu mai fumezi și te gândești, hai frate, bag și eu o țigară, practic nu mai am viciul în mine, nu-i problemă, de fapt te-ai apucat din nou de fumat. De la țigara aia până la primul pachet cumpărat vor trece maxim trei săptămâni. Ai muncit degeaba, va trebui să te lași din nou.

7. Cât de greu este. Păi nu e greu să te lași, e greu să te menții lăsat. E ca mersul la sală, uită-te în jur, câți spun că s-au apucat de sală? Mulți. Se încurajează unul pe altul pe Facebook, dau check-in-uri, scriu statusuri glumețe cu tentația care e exact la ieșire, cofetăria aia cu bunătățuri și alte scamatorii. Ia întreabă-i după 6 luni, cum stă treaba, nu mai au nici un status glumeț? Așa și cu fumatul, important e să te țină.

Așa sper și eu tura asta, să mă țină.


Inspirat de textul ăsta, scris de un tip care s-a lăsat o singură dată de fumat.

Share links: |

© 2019 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.