Ovidiu Eftimie

Cartierul General

IT – Stephen King

E foarte mișto să citești această carte după ce ai citit „Misterul Regelui. Despre Scris” (On Writing) de același autor, ca să vezi cum încalcă mai toate principiile enunțate în cartea de sfaturi despre scris.

„Scrie primul draft în trei luni”, recomandă autorul care a scris IT în vreo patru ani ani. „Evită adverbele”, sugera omul care a scris această biblie formată 25% din adverbe. „Fă-ți propriul stil”, propune cel care are un stil atât de american al scrisului încât îl recunoști cu ochii închiși.

Dar, asta arată și mai mult cât de puțin contează genul ăsta de sfaturi când te apuci să scrii așa ceva. Cartea e inegală, are câteva momente în care nu mai știi exact cine este naratorul. Mike Hanlon (negrul, pentru cei care au văzut ecranizarea) povestește la persoana I cum l-a întrebat pe taică-su despre evenimentele ciudate din Derry, ăsta povestește și el la persoana I cum i-a povestit cineva care la rândul lui povestește la persoana I și cum toți vorbesc la fel nu mai știi pe care etaj al povestirii ești. Cu toate astea, povestea e atât de interesantă încât detaliile astea nu contează.

Ne aflăm în Derry, în 1957-58, un oraș din Maine unde copiii mor, statistic, mai des decât oriunde în SUA și, în general, e vorba de morți violente. Pe lângă asta, câțiva copii mai sunt și hărțuiți zilnic de ăia mai mari, bătuți, amenințați, torturați. E mișto să vezi asta din perspectiva lor, cine a avut de-a face cu bullies știe că părinții nu prea se bagă în faza asta și nu prea îi cred pe copii. Și sunt chestii nasoale, Apoi mai e și problema cu „monstrul” care încearcă să-i omoare, având grijă ca mai înainte să-i terorizeze bine. Copiii fac o gașcă, un club, un plan să omoare monstrul și încearcă să navigheze fără să înebunească în această lume super-ostilă.

Ne aflăm în SUA, în 1984-85, copiii din club sunt acum mari, fiecare cu ceva succes în domeniul lui, faza e că au uitat complet ce s-a întâmplat în urmă cu 27 de ani. Mike Hanlon, ajuns bibliotecar în Derry îi cheamă din nou, că iar s-a activat monstrul. Aflăm și ce e monstrul, ceva foarte bizar, aflăm și cum el se confundă cu istoria orașului și de ce.

Faza e că pe măsură ce te adâncești în carte atmosfera începe să te cuprindă și chiar ai parte de momente horror. Ceea ce n-am văzut în filmul IT (2017), care pare o comicărie pentru minori pe lângă carte. A, și e o „poștă” cu copii de 11-12 ani, plus multe alte bizarerii, mai ales spre final, unde cocaina din sângele lui King și-a făcut, în sfârșit, efectul. Serios, cartea este mult peste ambele ecranizări (deși aia din 1990 a fost mai fidelă).

Una peste alta, mișto carte, chiar merită citită, dar undeva unde mai sunt oameni în jur, să nu te prindă atmosfera prea mult 😉

„IT” se găsește la Nemira / eMAG / Cărturești 

4 Comments

  1. romkenny

    baga Doctor Sleep

  2. Lepka

    Nu sunt fan, dar King e pe zona de biblioteca a nevestei si m-am mai impiedicat si eu de ele. Chestia e ca omul e foarte prolific si ca sa nu si suprasatureze publicul a scris si cateva romane si sub pseudonimul Richard Bachman. Marsul cel lung, semnata Bachman mi-a placut cel mai mult din ce-am citit de la King . Daca n ai citit-o, ti-o recomand.

  3. GEAMANA

    Cartea o am in biblioteca, dar inca nu am curajul sa o citesc. Mi-a placut mult The Shining, parca nu era asta de horror.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by Anders Norén