Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Istorii vechi și noi din hipstereală

Glumele cu Fuego s-au cam fumat. De vreo doi ani, informați și pe domnii de la alte publicații. La fel cum, deși lumea încă nu s-a prins, s-a fumat și gluma cu Salam în orice context în afara contextului său special. De manelist căutat de cămătari pentru datoriile făcute din pasiunea sa pentru droguri. Singurul rockstar român.

Știu, e mișto să adopți ironic creaturi muzicale din domenii care nu te interesează. Că nu trebuie să-ți asumi plăcerile obscure. Că oricum nu te pricepi la muzică, manele e pentru proști, noi la balul bobocilor am dansat toți pe Strauss.

Până una alta, să fim serioși: Fuego, în ciuda calităților sale vocale, cântă muzică penibilă. Dacă-i băiat deștept, se va rezuma la publicul lui, altfel va ajunge într-o zonă de păcălici care-l apreciază în mod ironic. Pentru că, în ciuda impresiei generale că inventăm roata în slăbuța muzică românească, experimente de genul ăsta s-au mai făcut.

În 1999, cunoscutul undead român Aurelian Temișan a făcut, alături de Cătălin Crișan, niște backing vocals pe o melodie a trupei Morometzii. Ca să-l citez pe Sapro, i-auzi ce cântec mișto.

Atâta doar că Temișan a început să se ia în serios, și și-a scos și el un album rap, Fortăreața. Cu numele de scenă 2peu. Uite, melodia titulară, care la data la care scriu acest text are 131 de view-uri pe youtube. Și cam asta a fost cu rap-ul lui Temișan, nici dracu nu mai știe de el. La fel cum lumea o să uite de glumițele ironice cu Fuego. Nu e cum scrie Vice, că toată lumea a făcut glume proaste cu el. S-au făcut și glume bune, doar că ălea sau oprit la un moment dat. Nu poți să mulgi la infinit o glumă, sunt niște umoriști care și acum fac aceeași glumă cu Văcăroiu că e bețiv și nu înțeleg de ce au căzut în obscuritate.

Pe de altă parte, da, s-ar putea face muzică faină profitând de capacitățile ăstora, atâta timp cât îi luăm în serios și înțelegem muzica. Și, pentru că noi suntem prea domni și, repet, o ardem pe Strauss la banchet, că ne-a făcut pe toți mama și nobili și inculți muzicali totodată, nu putem să acceptăm maneaua decât la mișto. Dacă o luăm în serios, iese așa ceva, din punctul meu de vedere, una din cele mai bune melodii rock românești. Doar că e făcută de un polonez, care-și zice Vilcinescu, și care e DJ la un radio de rock din Polonia. Și când zic Rock, nu mă refer la Rock FM, ăia difuzează Vama, melodiile noi, ălea pe care le-ar putea cânta și Cotabiță cu Pocorschi. Pe bune, faceți comparație între ”Fiecare zi fără tine” și ”Perfect fără tine”.

Din păcate, prea multe fițe în țara asta de obsedați de Eurovizion. Merem safe, cu capul plecat, fără curaj, să nu creadă cineva despre noi că ne plac chestiile care ne asociază cu plebeii. Prea mare dictatura excenței în poporul ăsta de mediocri.

Share links: |

© 2019 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.