Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii

Ion nici măcar nu s-a născut într-o familie de săraci, mai rău, a fost adoptat de o familie de săraci care trăia undeva pe la granița cu Transnistria. Așa că atunci când s-a apropiat vârsta maturității a avut o discuție ca între bărbați cu tac-su și ăla i-a zis: „Fiule, că ești ca fiul meu, cred că am atins maximul sărăciei posibile. Eu o să iau familia să mă duc la Chișinău, poate găsesc un loc de muncă pe-acolo să nu murim de foame. Tu du-te-n est, mergi spre Tiraspol, vezi poate e ceva de muncă pe-acolo.

Și Ion s-a dus spre est și s-a angajat ca grănicer/traficand de țigări, care e cam același lucru. În primii doi ani și-a câștigat respectul colegilor și admirația lor prin curajul și devotamentul de care a dat dovadă. Dar ceva îl neliniștea, a început să vadă cum tot vin ucraineni, valuri-valuri de emigranți dinspre Est. Într-o noapte a trecut granița în Ucraina și, printre multe aventuri și peripeții, a aflat că dinspre Est cam vin rușii, și rușii sunt nasoi rău. Că deja i-au cam mestecat pe ăștia din Ucraina și-acum vin să mănânce și Moldova.

Înainte de toate, ca orice super-sărac, Ion este patriot. Așa că primul său gând este să avertizeze autoritățile de la Chișinău de pericol. Face drumul invers, fuge la Chișinău să anunțe pericolul, dar ăia sunt super implicați în nuștiuce luptă politică, cu Maia Sandu, cu Plahotniuc, cu Dodon și-i dau cu flit. Ion insistă, dar ăștia îi atrag atenția că taică-su a fost decapitat la Chișinău, în timpul regimului Filat, la fel ca și Chirtoacă, și dacă nu vrea să pățească la fel s-o șteargă.

Ion fuge spre nord spre Bălți, dar chiar la intrarea în oraș este ajuns din urmă de colegii lui din Transnistria, grănicerii-contrabandiști. Ăștia nu au apreciat faza cu plecatul ba-n Ucraina, ba-n Moldova, o consideră trădare, așa că îl înjunghie și-l lasă să moară. Doar că este salvat de o asistentă medicală extrem de bătrână care-l duce cu un Moskvici roșu până la Urgențe în Bălți. Ion se recuperează, bagă niște tărie și se duce și-i bate pe foștii colegi de le sună apa în cap, să le explice cine e șeful. I-ar mai fi bătut mult și bine, dar deja rușii sunt la graniță.

„Băieți”, a spus atunci Ion, „hai să nu ne mai batem între noi că vin rușii și ne bat pe toți. Hai să ne concentrăm un pic, mă duc să văd de unde mai pot să fac rost de ajutor, poate românii, nu pretindeau ăia că sunt frații noștri? Hai că mă duc la Vest”. Și Ion merge cale de multe zile spre Vest până ajunge la Prut și este oprit de o imagine incredibilă. Pe malul moldovenesc al râului tocmai debarca o armată de țigani călare, cam ca Dani Mocanu. Și în mijlocul lor, o blondă cu țâțe proeminente care era regina lor.

„Sunt Ion din Transnistria, dă-te la o parte că trebuie să mă duc să cer ajutorul României împotriva rușilor”.
„Iar eu sunt Anna Lesko și nu trebuie să mergi mai departe”, a spus prințesa. Aceasta i-a depănat apoi lui Ion povestea vieții ei. Când era mică fratele ei i-a zis că se trag dintr-o viță nobilă, sunt descendenți direcți ai lui Ștefan cel Mare, de-aia sunt blonzi amândoi. Cum necum, au fugit când erau tineri în România, că-s căutați de autorități. Aici frate-su s-a combinat cu niște țigani violenți, ăia i-au turnat aur în cap și ea s-a căsătorit cu un bulibașă de-al lor care a murit. A, și au vrut să-i dea foc, că melodia „Ard în flăcări” e bazată pe fapte reale, dar a supraviețuit, și-acum e regina lor. Și-a venit în Moldova să recupereze tronul pe care a stat Ștefan cel Mare care i se cuvine pe drept, iar piticul ăsta de lângă ea este fratele adevărat al Maiei Sandu, și cam știe lucruri deși e cam bețiv.

N-are rost să vă povestesc, după videoclipul ăsta Ion cam este sedus de Anna Lesko, dar patriotismul este mult mai puternic. Îi zice că dacă vrea își alătura armata de traficanți demersului ei, dar mai întâi dacă poate să vină cu armata ei să-l ajute un pic să se bată cu rușii, și dup-aia face ce vrea, o ia și de nevastă dacă e nevoie.

Și-uite așa, în timp ce la Chișinău ăia își făceau guverne peste guverne și președinți, trădări, suspendări și dizolvări, Ion și Ana Lesko află la granița de est că rușii pot fi învinși doar dacă este omorât regele lor, adică Putin. În fine, mai urmează multe surprize, aventuri și întorsături, ce vreau să vă zic e că la final nu câștigă nimeni, șeful țării tot un handicapat ajunge iar Ion o omoară pe Anna Lesko că atât îl duce capul.

Share links: |

© 2019 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.